Άρματα πλημμυρισμένα στο φως και κρουστά που έκαναν πάταγο στο κέντρο της καρναβαλικής Πάτρας

Φως Καρναβαλιού και ατμόσφαιρα γιορτής έλαβε η καρναβαλική νύχτα στην Πάτρα την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου το βράδυ στην παρθενική εμφάνιση των καρναβαλικών αρμάτων του Δήμου.

Πλήθος κόσμου-Πατρινοί και επισκέπτες- βρέθηκαν στο κέντρο της πόλη προμηνύοντας την κορύφωση του τελευταίου Σαββατοκύριακου του Πατρινού Καρναβαλιού 2018.

Τα φωταγωγημένα άρματα σε συνδυασμό με τον καρναβαλικό διάκοσμο και φωτισμό της πόλης έδωσαν μια εντυπωσιακή  φαντασμαγορική εικόνα στο κέντρο της πόλης και στην πλατεία Γεωργίου Α΄ και παρέμειναν μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκεί ενθουσιασμένος ο κόσμος-μικροί και μεγάλοι-τα περιεργαζόταν, τα θαύμαζε και φωτογραφιζόταν μαζί τους. Η πλατεία πλημμύρισε από χρώμα και ξεχείλισε από αυθεντική καρναβαλική διάθεση και ευφορία.

Όλα άρχισαν με την εκκίνηση των αρμάτων στη συμβολή των οδών Γούναρη και Κορίνθου, που ακολούθησαν την οδό Κορίνθου και περιμετρικά την πλατεία Γεωργίου Α΄ για να κάνουν σταθμό μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Ιδανική συνοδεία τους οι μεταμφιεσμένοι  κρουστοί του  συγκροτήματος Bloco Swingueira που προπορεύονταν των αρμάτων και με τους δυναμικούς ρυθμούς τους αλλά και τις συντονισμένες χορογραφημένες κινήσεις τους ξεσήκωναν τους περαστικούς. To εκπληκτικό συγκρότημα κρουστών έκανε πάταγο από νωρίς αφού περιόδευσε στους κεντρικούς δρόμους αναστατώνοντας την πόλη και προκαλώντας τις θερμές εκδηλώσεις των περαστικών στους πεζόδρομους της Αγίου Νικολάου και της Ρήγα Φεραίου, στην πλατεία Γεωργίου Α΄, στις οδούς Ερμού, Μαιζώνος και Κορίνθου. Επίσης μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης των αρμάτων οι κρουστοί ανέβηκαν στη σκηνή της πλατείας Γεωργίου Α΄ και εντυπωσίασαν το μεγάλο συγκεντρωμένο πλήθος με ένα απογειωτικό σόου κρουστών.

Ο βασιλιάς Καρνάβαλος του Δημήτρη Ντζουμάνη προσαρμοσμένος στο φετινό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού, που είναι αφιερωμένο στην Ανεργία, ως Άνεργος απελπισμένος (με ένα χαμόγελο αμηχανίας και έκπληξης), σχεδόν πνιγμένος στη θάλασσα της κρίσης που τραβά τα μαλλιά του στην κυριολεξία, αφού ειδικός μηχανισμός κίνησης προέβλεπε για αυτό, προπορευόταν Συντροφιά του επί πλατφόρμας, δηλαδή επί θαλασσοδίνης της κρίσης, ένας καρχαρίας-κεφαλαιοκράτης με παλίμψηστο καπέλο, αγριεμένος και επιθετικός με αιχμηρά-κοφτερά δόντια και με χαρτονομίσματα στο στόμα και μια κυρία-σωσίβιο με γαλάζιο μπικίνι που του δίνει  το «χρυσό» στέμμα που αυτός είχε χάσει μέσα στη θάλασσα. Ψάρια και φύκια απαραίτητα συμπληρώματα της καρναβαλικής θάλασσας.

Καλλιτεχνικό και με έντονη την παρουσία της φύσης το φετινό άρμα της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού του Νίκου Λιβάνη. Ένας βάλτος με βατράχια, σαύρες με … «βασιλικά» στέμματα και ένα λαχανί δέντρο με ανθρώπινη μορφή.  Τα χρώματα είναι γήινα καφέ και πράσινα, λαχανί, ενώ τα παραδοσιακά υλικά κατασκευής πλαισιώνονται από λουλούδια και στοιχεία χλωρίδας παραπέμποντας στην αναγέννηση, την άνθηση της φύσης, τον ερχομό της Άνοιξης και προσδίδοντας μια ιδιαίτερη ζωντάνια στο άρμα. Η όμορφη Βασίλισσά μας Όλγα Κατσάρα ήταν παρούσα και φωτογραφήθηκε με το άρμα της χαρίζοντας χαμόγελα.

Οι δυο Καρνάβαλοι των δυο περασμένων ετών (2017 και 2016) του Πέτρου Βρυώνη έδωσαν τη δική τους ξεχωριστή εικόνα. Ο Καρνάβαλος του 2017 επιβαίνοντας στο καράβι της απελπισίας, που το οδηγούν … τραβώντας κουπί οι απλοί άνθρωποι, οι λαοί και οι φυλές όλου του κόσμου, πλαισιωμένος από χρηματιστές-εκπρόσωπους του διεθνούς κεφαλαίου και τα μέσα καταστολής που βάζουν την … τάξη.  

Ο Καρνάβαλος του 2016, ο πλουτοκράτης με ημίψηλο και πούρο, που κρατά ένα βιβλίο με τα μνημόνια, πλαισιωμένος από την ισχύ της πλουτοκρατίας (καράβια, εργοστάσια, μονάδες καταστολής, δυο boxer σκυλιά, που φοράνε γερμανικά κράνη) και μπροστά του ο λαουτζίκος … πλακώνεται στις μπουνιές εξαιτίας…μνημονίων, δραχμής, ευρώ.

Το νέο φετινό άρμα «Ζουζουνο-όχημα» του Παντελή Χατζόπουλου με έντονα χρώματα (κοκκινοπορτοκαλί στο εξωτερικό και ανοιχτό τιρκουάζ στο εσωτερικό) μας παρουσιάζει ένα μεγάλο αρθρωτό παιχνίδι πάνω στην πλατφόρμα, διάτρητο με πολλά ανοίγματα και παράθυρα.

Ήταν μια πρόγευση, που προθέρμανε αισθητά το κλίμα ενόψει του τελευταίου διημέρου, μια ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας που το Πατρινό Καρναβάλι μπορεί να μας εγγυηθεί με τον δικό του ακαταμάχητο τρόπο.

Η συνέχεια στη νυχτερινή ποδαράτη του Σαββάτου και στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής. Ως τότε οι χιλιάδες καρναβαλιστές παίρνουν…βαθιές ανάσες για την πιο δυναμική επιτάχυνση του Σαββατοκύριακου.

Xορηγοί επικοινωνίας Πατρινού Καρναβαλιού 2018: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, Ελληνική Ραδιοφωνία Πρώτο Πρόγραμμα 91.6-105.8, ΕΡΤ Πάτρας, ΕΡΤ Πύργου.