Ανεπανάληπτο θέαμα και ξέφρενο κέφι στη μεγάλη νύχτα του Πατρινού Καρναβαλιού 2017

1Τις καλύτερες εξετάσεις έδωσαν και τις πέρασαν με άριστα οι 30000 καρναβαλιστές που πλημμύρισαν τον οδό Κορίνθου και περιμετρικά την πλατεία Γεωργίου κατά τη διάρκεια της νυχτερινής ποδαράτης παρέλασης του Σαββάτου, που ξεδίπλωσε με μοναδικό τρόπο την κορύφωση του κεφιού, της φαντασίας και της ευρηματικότητας.

 Ήταν μια νύχτα γιορτής, φαντασμαγορίας, εκστατικής διάθεσης, ελπίδας και χαράς από αυτές που μένουν χαραγμένες ανεξίτηλα στη μνήμη. Η νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου στην καρναβαλική πρωτεύουσα, την Πάτρα τα είχε όλα και αποζημίωσε με το παραπάνω Πατρινούς και επισκέπτες, που την παρακολούθησαν από πεζοδρόμια και μπαλκόνια.

Με σύμμαχο τον καιρό που δεν μούσκεψε στιγμή το υψηλών απαιτήσεων θέαμα, πρωταγωνιστές της νυχτερινής ποδαράτης ήταν τα πληρώματα με τους χιλιάδες καρναβαλιστές, που συμμετείχαν δυναμικά και μετέδωσαν το αστείρευτο κέφι, τις ευρηματικές ιδέες και εμπνεύσεις τους, τον παλμό και το πάθος τους, κάνοντας όλη την πόλη να χορεύει σε καρναβαλικούς ρυθμούς.

Ένα ορμητικό ποτάμι κεφιού, ενθουσιασμού, αυθορμητισμού, σάτιρας και ανατροπής κινητοποίησε όλους σε μια ξέφρενη διασκέδαση και πρόκρινε τη χαρά της ζωής αποκλείοντας τις εξαρτήσεις και την παθητική στάση ζωής ως ανασταλτικό παράγοντα κάθε δημιουργίας.

Η νεολαία της Πάτρας, η νεολαία της Ελλάδας απέδειξε για μια ακόμη φορά με τον πιο αποστομωτικό τρόπο την υπεροχή της.

Στολές με εκτυφλωτικά χρώματα, χιούμορ, φαντασία, πρωτοτυπία, σατιρικό πνεύμα, αναβαθμισμένη αισθητική, καπέλα που εντυπωσίασαν, αξεσουάρ που μόνο το δαιμόνιο πνεύμα του Πατρινού καρναβαλιστή μπορεί να σκεφτεί, ευρηματικοί τρόποι για να φωτιστεί η παρουσία τους και να λαμπρύνει την νύχτα και πάνω από όλα καρναβαλική διάθεση που ξεχείλισε, πλατιά λαμπερά χαμόγελα, δημιούργησαν ένα ανεπανάληπτο θέαμα και ένα εκρηκτικό μείγμα εξωστρέφειας και καρναβαλικού πολιτισμού.

Στην κορυφή της παρέλασης οι μαζορέτες με τις χορογραφημένες σε βήμα παρέλασης κινήσεις τους προϊδέασαν για τη συναρπαστική συνέχεια και αμέσως μετά τα άρματα του Δήμου Πατρέων σκόρπισαν τον ενθουσιασμό εκπέμποντας την σπάνια καλλιτεχνική τους διάσταση, την κριτική τους πινελιά και αποτυπώνοντας τα ξεχωριστά μηνύματά τους. Ο εντυπωσιακός  Καρνάβαλος ως Παγκοσμιοποιημένος Καπιταλισμός πάνω στο Καράβι της Ανισότητας που κινούν τραβώντας κουπί όλο και πιο γρήγορα οι λαοί του κόσμου, ενώ οι χρηματιστές επιβαίνουν, το  άρμα της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού με την κυψέλη και τις μέλισσες και με την Άντρια Παναγιωτοπούλου με το γήινων χρωματισμών με μαύρες λεπτομέρειες φόρεμά της, να μαγνητίζει τα βλέμματα και να μεταδίδει με τα χαμόγελα και τα φιλιά της τη ζωντάνια σε όλους, ο «Πόλεμος των Ναρκωτικών» εμπνευσμένος από το θέμα του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού «Καρναβαλιζόμαστε ελεύθεροι από ουσίες και εξαρτήσεις» με το ζευγάρι των νεαρών να προσπαθεί να προστατευτεί με την ομπρέλα του από τις βολές των ναρκωτικών (σκληρών και μαλακών) του κανονιού, ο «Ποσειδώνας» και τα υπόλοιπα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών, έδωσαν το σύνθημα για την έκρηξη του γλεντιού, που ξεσήκωσε την πόλη.

Κέφι μέχρι εσχάτων και ανάγκη για υπέρβαση και η μεγαλύτερη νύχτα του Πατρινού Καρναβαλιού σφραγίστηκε από νεανική ορμή και επιθυμία για ζωή.

Στη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση του Σαββάτου Πατρινοί και επισκέπτες μπλέχτηκαν στα δίχτυα ενός δίχως όρια καρναβαλικού χορού. Οι φωτισμοί, η γρήγορη ροή, τα χρώματα και ο αυθορμητισμός συνυπήρξαν ιδανικά εξασφαλίζοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα, που έδωσε λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα του Σαββάτου.

Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή εκτόνωσης και απόδρασης από τις έγνοιες και τα προβλήματα, που είχαν ανάγκη άπαντες ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το κέφι διατηρήθηκε αμείωτο καθόλη τη διάρκεια της νύχτας με συμμετέχοντες και θεατές να γίνονται ένα μετά το τέλος της παρέλασης και να συντονίζονται σε ένα ατέλειωτο πανηγύρι, που συνεχίστηκε όλη τη νύχτα στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης της καρναβαλικής πρωτεύουσας.

Το μεγάλο ραντεβού δίνεται για την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 14.00 στην αφετηρία της Μεγάλης Παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού, όπου η κορύφωση της γιορτής θα λάβει απρόσμενες διαστάσεις. Η πιο μεγάλη ώρα του Πατρινού Καρναβαλιού με όλες τις συντεταγμένες εν δράσει: άρματα του δήμου, πληρώματα, άρματα πληρωμάτων. Λίγος έως και καθόλου ύπνος, θυσία στο βωμό της καρναβαλικής έξαψης και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο μεγάλου ραντεβού, σε αυτό της αφετηρίας!