Απολογισμός δράσεων και οικονομικός απολογισμός Πατρινού Καρναβαλιού 2018

Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» σε συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Απριλίου ο απολογισμός δράσεων και ο οικονομικός απολογισμός του Πατρινού Καρναβαλιού 2018.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νίκος Χρυσοβιτσάνος τόνισε τα εξής:

«Ως δημοτική αρχή, βλέπουμε το καρναβάλι ως το πιο μαζικό έθιμο, που έχει η πόλη μας και ενδεχόμενα η χώρα μας. Δίκαια είναι το καλύτερο καρναβάλι της χώρας. Και είναι το καλύτερο γιατί το έχουν αγκαλιάσει όλοι οι Πατρινοί. Για εμάς, είναι θέμα αρχής να σεβόμαστε την παράδοση και τα έθιμα του λαού μας και του τόπου μας. Πολύ περισσότερο, επειδή ακριβώς μιλάμε για έθιμο, θέλουμε να μείνει στα χέρια του Πατραϊκού λαού και μέσα από τις δομές του δήμου, να μπορέσει ο λαός της Πάτρας να χαρεί το δικό του καρναβάλι, όπως το θέλει αυτός, μακριά από κάθε λογική εμπορευματοποίησης.

Όταν παραλάβαμε, διαπιστώσαμε ένα τεράστιο χρέος, για το «μπόι», της Κοινωφελούς Επιχείρησης, βάλαμε έναν  πολιτικό για εμάς στόχο. Για να μείνει το έθιμο ζωντανό και στα χέρια του πατρινού λαού, να βγάλουμε από το καρναβάλι τον βραχνά του τεράστιου χρέους, που δεν το κρύβουμε δυσκόλευε σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία της επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016, κάποιες εκδηλώσεις χρηματοδοτηθήκαν από άλλες δομές του Δήμου. Το χρέος που παραλάβαμε ήταν της τάξης, των 4.000.000 € και σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 2.200.000€.

Για εμάς η οικονομική διαχείριση, που στόχο είχε την εύρυθμη λειτουργία της Κοινωφελούς, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το καρναβάλι όχι μόνο το θέλουμε αλλά στόχος μας είναι να μακροημερεύσει. 

Επίσης το καρναβάλι το είδαμε σαν ένα βήμα να αναδειχτούν και Πατρινοί καλλιτέχνες και δεν είναι τυχαία η επιλογή, ότι αρκετές φορές ακουμπήσαμε και εμπιστευτήκαμε το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, για την τελετή έναρξης, λήξης και τις εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης και πολλά άλλα. 

Για το καρναβάλι που πέρασε βάλαμε θέμα για την ανεργία, έχοντας στο μυαλό μας ότι έχει χτυπήσει τις πόρτες όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό  έγινε διαγωνισμός αφίσας, έγινε καρναβαλική παρέλαση με θέμα το «Το Γαϊτανάκι της ζωής», που είχε θέμα την ανεργία. Έγινε προσπάθεια ο κρυμμένος θησαυρός  να συντονιστεί με το θέμα.  

Στο πλαίσιο της αντίληψης που έχουμε να αγκαλιάσει το καρναβάλι όλες τις γειτονιές της πόλης, επιδιώκουμε τις καρναβαλουπόλεις στις γειτονιές να τις κάνουμε σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων της πόλης. Συνεχίζουμε την προσπάθεια να στηρίζουμε έθιμα και παραδόσεις, συμπολιτών μας, που διαμένουν στην Πάτρα αλλά κατάγονται από άλλα μέρη της χώρας μας, όπως για παράδειγμα την συνεργασία,  που  κάναμε για δεύτερη χρονιά με τον Σύλλογο των Λευκάδιων Πάτρας με  τις καντάδες τους οι οποίες έδωσαν το δικό τους χρώμα στους δρόμους της Πάτρας. Επίσης σε συνεργασία με ερασιτεχνικούς θιάσους της πόλης, οργανώσαμε τις εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης το βράδυ. Η εκδήλωση το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στο Νότιο Πάρκο, δεν ήταν δική μας ιδέα. Ήταν απαίτηση των κατοίκων της περιοχής. Η απαίτηση αυτή προέκυψε από συζήτηση, που έγινε σε συνάντηση, που οργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση με τους πολιτιστικούς συλλόγους. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων του Δήμου.

Παράλληλα και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, που ακόμα αντιμετωπίζουμε,  υπολογίζουμε τις κατά καιρούς παρατηρήσεις, που γίνονται για τις υποδομές.  Έτσι φέτος, που το επέτρεψαν τα οικονομικά της Κοινωφελούς, βελτιώσαμε τον ήχο των παρελάσεων προσθέτοντας έντεκα επιπλέον πύργους στο μήκος της μεγάλης παρέλασης. Βελτιώσαμε τις υποδομές μας για τον ήχο, αγοράζοντας κόρνες προκειμένου να έχουμε μουσική, όταν οι ανάγκες της πόλης το απαιτούν.  Σίγουρα υπάρχουν σ’ αυτό τον τομέα και άλλες παρατηρήσεις, που μπορούν στην πορεία να ληφθούν υπόψη και να λύσουν και άλλα θέματα.

Να επισημάνουμε ότι το καρναβάλι δεν θα είχε την επιτυχία  αν δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι του δήμου, που με την αμέριστη βοήθειά τους, οργανώνονται οι εκδηλώσεις με μεγάλη αρτιότητα. Να επισημάνουμε ιδιαίτερα φέτος, που το καρναβάλι είχε μικρή χρονική διάρκεια ότι το «στοίχημα» που βάλαμε να μην λείψει καμία εκδήλωση, αφορά πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους του Δήμου, που αποδεικτικά υπερέβησαν τον εαυτό τους, ώστε όχι μόνο να οργανωθούν σωστά οι εκδηλώσεις, αλλά και η πόλη να μείνει καθαρή, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια. Επίσης σημαντική συμβολή στο φετινό αποτέλεσμα είχαν και οι δεκάδες εθελοντές φίλοι του καρναβαλιού. Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν και τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής, που δεν αρκέστηκαν να δώσουν μόνο ιδέες, αλλά να στηρίξουν και έμπρακτα τις εκδηλώσεις αφιερώνοντας χρόνο και κόπο. 

Κατά την γνώμη μας οι εκδηλώσεις του 2018 ήταν επιτυχημένες, και αποδεικνύεται από την μαζική συμμετοχή του κόσμου,  από τους εκατοντάδες εμπλεκόμενους, που το αγκάλιασαν και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για την επιτυχία του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το Πατρινό Καρναβάλι προβλήθηκε και από το World TV ΕΡΤ, με αποτέλεσμα τη διάχυση των πολλαπλών μηνυμάτων του Π.Κ. και της δυναμικής του σε όλο σχεδόν τον κόσμο. 

Το επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται:   

Να προχωρήσουμε  σχετικά άμεσα ώστε στα σφαγεία να αποκατασταθούν οι ζημιές, που άφησε πίσω του, ο προηγούμενος επιχειρηματίας και να διαμορφωθεί ως χώρος, που θα έχει βασική αναφορά το καρναβάλι. Χώρος όπου καλλιτέχνες θα μπορούν να αναδείξουν το έργο τους. 

Να συνεχίσουμε την συνεργασία μας με πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για την οργάνωση του καρναβαλιού του 2019.

Ήδη οργανώνεται η δεύτερη συνάντηση με τα καρναβαλικά πληρώματα, που όπως αποφασίστηκε  από την πρώτη συνάντηση,  θα γίνει στα μέσα Μαΐου. Σε επόμενα Δ.Σ. θα συζητηθούν διάφορα ζητήματα, που  προέκυψαν από την συνάντηση με τα καρναβαλικά πληρώματα.

Να επαναλάβουμε πάλι ότι κατά την γνώμη μας είναι ώριμο και στο λαό της Πάτρας να εγκαταλειφθεί το έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς και να αντικατασταθεί με κάτι άλλο.  Να ανοιχτεί δημόσιος διάλογος για την διαμόρφωση των εκδηλώσεων τις Τσικνοπέμπτης. Ήδη το θέμα έχει ανοιχτεί στα καρναβαλικά πληρώματα στην πρώτη συνάντηση».

Τα οικονομικά απολογιστικά στοιχεία για το Πατρινό Καρναβάλι 2018 έχουν ως εξής:

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2018

Α/Α     ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  1. ΥΛΙΚΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ 6.739,47
  2. ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 13.803,85
  3. ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 18.642,04
  4. ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ 70.900,58

5          ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ        2.614,71

6          ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ    43.808,28

7          ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ      9.856,90

8          ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ     66.605,88

10        ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ         11.438,31

11        ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ        19.432,41

12        ΜΩΜΟΣ        9.678,52

ΣΥΝΟΛΑ      273.520,95