Mια ανάσα πριν την απογείωση του κεφιού με τη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2019

Όλη η Πάτρα βρίσκεται στο πόδι. Η πόλη γιορτάζει φορώντας τα καρναβαλικά της και με έναν ζεστό ήλιο να χαρίζει το πλατύ χαμόγελό του, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κορύφωση του κεφιού, της διασκέδασης και της δημιουργίας. Άνοιξη και Πατρινό Καρναβάλι σε πλήρη συγχρονισμό έχουν μεταμορφώσει αυτή την ξεχωριστή μέρα, την τελευταία Κυριακή της καρναβαλικής περιόδου στην πιο αισιόδοξη στιγμή.

Οι 40000 καρναβαλιστές και όλοι οι συμμετέχοντες στη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού ετοιμάζονται να πάρουν τις θέσεις τους στην αφετηρία. Τα άρματα βρίσκονται ήδη σε πλήρη παράταξη στην οδό Κορίνθου από το ύψος της Γούναρη και οι περαστικοί τα περιεργάζονται και φωτογραφίζονται μαζί τους. Στο ανάπτυγμα της Κορίνθου μετά τα άρματα του Δήμου έχουν πάρει θέση τα άρματα των πληρωμάτων, που εμφανίζονται για πρώτη φορά στους δρόμους.

Πρέπει να τονιστεί ότι η εντυπωσιακή επισκεψιμότητα του τελευταίου τριημέρου του Πατρινού Καρναβαλιού στην πόλη, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, έδωσε στη γιορτή έναν μαζικό, πανηγυρικό χαρακτήρα. Ειδικά τη νύχτα του Σαββάτου οι πάντες διασκέδαζαν στους δρόμους, στα κέντρα και σε σπίτια μεταμορφώνοντας την πόλη σε ένα απέραντο πεδίο χαράς.

Με θέμα που «Καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις» το Πατρινό Καρναβάλι 2019 ολοκληρώνει τις πολυποίκιλες δράσεις τους μετά από δύο μήνες περίπου με την Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής 10 Μαρτίου. Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση του Πατρινού Καρναβαλιού, την οποία θα μεταδώσει η δημόσια τηλεόραση μεταφέροντας σε κάθε άκρη της Ελλάδας και όχι μόνο τη ζωντάνια, τον παλμό, τη φρεσκάδα, την ευρηματικότητα, τη σάτιρα και όλα τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της μεγάλης γιορτής της Πάτρας και μιας από τις μεγαλύτερες σε διεθνές επίπεδο. Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής θα μεταδοθεί ζωντανά από τις 14.00 έως τις 16.00

Στην παρέλαση θα προηγηθούν η Δημοτική Μουσική, αντιπροσωπεία των σωματείων των σοκολατοριχτών με το καλάθι με σοκολάτες, που θα προσφέρουν στον Δήμαρχο Πατρέων μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο και τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου με τον Καρνάβαλο και το άρμα της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού σε προεξέχουσα, τιμητική θέση. Θα ακολουθήσει ο χείμαρρος των πληρωμάτων και των καρναβαλικών ομάδων με τα άρματα και τις κατασκευές τους. Φέτος στις εκδηλώσεις συμμετέχει και ο σπουδαίος κινέζικος θίασος “Flying Dragons and Dancing Lions – Team of Cuigezhuang Township” από το Πεκίνο με την παρουσίαση του εντυπωσιακού θεάτρου δρόμου του Κινέζικου Δράκου δίνοντας μια ξεχωριστή νότα και μεταφέροντας ταυτόχρονα σημαντικά στοιχεία των εθίμων και του πολιτισμού από τη χώρα του. Ο κινέζικος θίασος θα τεθεί επικεφαλής της παρέλασης.

Το μεγαλόπρεπο και εντυπωσιακό άρμα του φετινού βασιλιά καρνάβαλου σατιρίζει την αστική δημοκρατία, ενώ το άρμα της Βασίλισσας, που θα υποδεχτεί τη Βασίλισσα Αναστασία Ψαρρού, φέτος θα είναι η Ανάπτυξη με τη μορφή ενός εξωπραγματικού τέρατος, του γορίλα Κινγκ Κονγκ, που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του. Και τα δυο σε πλήρη κίνηση αποτελούν δημιουργίες του υπεύθυνου του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων Πέτρου Βρυώνη. Μετά από αρκετά χρόνια θα παρελάσει άνθινο άρμα (δημιουργία του Νίκου Λιβάνη) αφιερωμένο στον ερχομό της άνοιξης, το οποίο θα υποδεχτεί την περσινή Βασίλισσα του Καρναβαλιού Όλγα Κατσάρα και άλλα άρματα, μεταξύ των οποίων τα «Πόλεμος και Ειρήνη» (του Νίκου Λιβάνη) και «Σούπερ Ήρωες» (του Δημήτρη Ντζουμάνη), αλλά και τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών: «Τοσοδούλα» (του Παντελή Χατζόπουλου), «Καρναβαλάκος» (του Νεκτάριου Σαρηγιάννη), «Ζουζούνι» (του Παντελή Χατζόπουλου), «Κουτάβι» (του Νεκτάριου Σαρηγιάννη), «Κάστρο», «Ποσειδώνας». Επίσης θα παρελάσει το άρμα της Αιμοδοσίας με τον Σκρουτζ να προτρέπει επί του άρματος: «Μην είσαι τσιγγούνης, δώσε λίγο από το αίμα σου».

Στην εντυπωσιακή παρέλαση της Κυριακής πλημμυρισμένη από χρώματα, φαντασία, και εμπνευσμένες στολές, κατασκευές και καρναβαλικά άρματα, θα συμμετέχουν 40.000 περίπου καρναβαλιστές, οι οποίοι θα διασχίσουν το κέντρο της πόλης σε μια διαδρομή 2,5 χιλιομέτρων, που θα ακολουθήσει την Κορίνθου και περνώντας περιμετρικά από το κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου θα συνεχίσει στην Κορίνθου μέχρι το ύψος της οδού Κιλκίς. Φέτος τα πληρώματα θα συνεισφέρουν στην παρέλαση πάνω από 20 άρματα. Στην ουρά της παρέλασης τα άρματα των σωματείων των σοκολατοριχτών θα αναλάβουν δράση γλυκαίνοντας μικρούς και μεγάλους με το πιο γλυκό πατρινό καρναβαλικό έθιμο, τον σοκολατοπόλεμο.

Η παρέλαση της Κυριακής μεταμορφώνει την πόλη δίνοντας ατμόσφαιρα γενικευμένης γιορτής, διασχίζει την πόλη, παρακολουθείται από πλήθος θεατών στα πεζοδρόμια, τα μπαλκόνια των σπιτιών. Παρουσιαστές της Μεγάλης Παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού 2019 για τις τηλεοτικές ανάγκες της ΕΡΤ2 θα είναι η Νατάσσα Τραγουστή, ο Γιώργος Λογαράς και ο Μιχάλης Μπαϊρακτάρης.

Είναι η αποκορύφωση του καρναβαλικού κεφιού, της νεανικής ορμής, του ενθουσιασμού και του αυθορμητισμού Πατρινών, και ανθρώπων από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, που ενώνονται σε ένα ατέλειωτο ποτάμι χαράς και εξωστρέφειας.

Η νεολαία, κεντρικός πυρήνας του Πατρινού Καρναβαλιού, το καθιστά ως ένα από τα κορυφαία Καρναβάλια των Νέων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δίνοντας γόνιμους καρπούς σπάνιας δημιουργίας, ευρηματικότητας, κεφιού και αυθορμητισμού.