Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«Από Τρικούπη ούτε ρούπι» ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (1984)

SHARE
ΠΟΤΕ;
28/02/2021
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΔΙΑΝΟΜΗ -ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΔΙΑΝΟΜΗ

Φασουλής: Ανδρέας Μονοκρούσος

Περικλέτος: Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δραματοποίηση κειμένων /  Σκηνοθεσία: Γεωργία Δάλκου

Σκηνικά / Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργάκη

Κατασκευή σκηνικών: Βασίλης Σακκής, Ηλίας Αλιάγης

Μελέτη φωτισμού: Κυριάκος Κανέλλος, Αθηνά Χωματά

Κονσόλα φωτισμού: Γιώργος Κωτσιόπουλος

Μακιγάζ: Νίκη Παπαγεωργίου

Το δρώμενο «Από Τρικούπη ούτε ρούπι» του Γεωργίου Σουρή από την θεατρική παράσταση «Λόγου χάριν»

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ

Το δρώμενο αποτελείται από επιλογή στίχων του Γεωργίου Σουρή από τους  διαλόγους του «Φασουλή» και του «Περικλέτου», οι οποίοι δημοσιεύονταν στο περιοδικό «Ρωμηός» που εξέδιδε ο ίδιος.

Οι δύο αυτοί χαρακτήρες ήταν γνωστοί στο αθηναϊκό κοινό ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε καθιερώθηκαν ως το απαραίτητο θέαμα των αποκριών. Επρόκειτο για ήρωες του κουκλοθέατρου, που γεννιέται τότε μέσα στα αθηναϊκά αποκριάτικα θεάματα και για πολλά χρόνια κάνει πρώτο την εμφάνισή του στους δρόμους της Αθήνας, αναγγέλλοντας με τις κωμωδίες του την έναρξη του Τριωδίου και το αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Το περιεχόμενο, λοιπόν, των διαλόγων που θα παρακολουθήσετε αφορά την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, που, όπως διαπιστώνει κανείς εύκολα, ελάχιστα απέχει από τη σημερινή, εξ ου και ο τίτλος που επιλέξαμε για το δρώμενο.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα παρουσιάστηκε σε μια σπονδυλωτή παράσταση, που αποτελούνταν από δραματοποιημένα κείμενα νεοελλήνων συγγραφέων και έφερε τον γενικό τίτλο: «Λόγου χάριν».

Ποιοι είμαστε, σε γενικές γραμμές

  • Είμαστε ερασιτέχνες, που αγαπούμε εν πρώτοις το θέατρο, αλλά και κάθε άλλη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.
  • Προερχόμαστε από μια μαθητική θεατρική ομάδα -του 1ου Λυκείου Τρίπολης- που μεταλλάχθηκε σε Σωματείο όταν πια οι μαθητές που αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα της άφησαν τα μαθητικά θρανία κι άρχισαν να παίζουν άλλους δυσκολότερους ρόλους σ’ αυτή τη σκηνή που τη λέμε και «στίβο της ζωής».
  • Ίσως η προέλευσή μας, ίσως η έμφαση που δίνουμε γενικά στον παιδαγωγικό ρόλο τού θεάτρου, μας κινεί στο να κρατούμε πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τα σχολεία της περιφερείας μας, όταν σ’ αυτά εκδηλώνεται κάποιο ενδιαφέρον για τη θεατρική έκφραση.
  • Σχεδιάζουμε τα βήματά μας προσεκτικά, έχοντας πάντα κατά νουν το περιορισμένο εύρος των δυνατοτήτων μας αλλά και το ότι αυτό δεν αποτελεί άλλοθι που συγχωρεί το έγκλημα της κακοποίησης της αισθητικής των θεατών.
  • Προσπαθούμε να ενημερωθούμε από τους επαγγελματικά ασχολούμενους με το θέατρο για τις μεθόδους και τους τρόπους έκφρασης και να επωφεληθούμε από τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις τους. Το μόνο στο οποίο βλέπουμε να υπερτερούμε είναι ότι δεν διακατεχόμαστε -όπως εκείνοι- από το άγχος να κερδίσουμε, μέσω της ενασχόλησής μας με το θέατρο, τα προς το ζην. Ωστόσο, δεν τους συγχωρούμε όταν τους βλέπουμε συχνά πυκνά στους περιοδεύοντες ανά την επαρχία θιάσους να υπηρετούν την ευτέλεια και την κακογουστιά.
  • Στο ερώτημα τι κέρδος αποκομίζουμε εμείς τόσα χρόνια ασχολούμενοι ερασιτεχνικά με το θέατρο, δίνουμε αυτήν την ειλικρινή απάντηση: αυτόν τον τρόπο βρήκαμε για να καταπολεμήσουμε μερικές από τις ασθένειες του καιρού μας, όπως είναι η αυτοαπομόνωση, η χρησιμοθηρία, ο ατομισμός, η αποτίμηση των πάντων με κριτήριο το χρήμα…

ΒΙΝΤΕΟ

« Όλες οι Εκδηλώσεις



ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ

Ακτή Δυμαίων 84
Πάτρα 263 33
Τηλ.: 2610 361750 και 2610 390910
Email:

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ