Συμμετοχή της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας στην Εβδομάδα Περιβάλλοντος του Δήμου Πατρέων “Δες το Σφαιρικά”

Η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας συνέβαλε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, στις εκδηλώσεις της Εκπαιδευτικής Ενότητας Δράσεων στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβάλλοντος – «Δες το Σφαιρικά» που διοργανώνουν το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων Δήμου Πατρέων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας με μεγάλη επιτυχία και θα συνεχιστεί μέχρι  και την Πέμπτη 9 Ιουνίου.

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου από τις 5.30 το απόγευμα, μέχρι τις 9 το βράδυ, στο Νότιο Πάρκο έγινε η εκδήλωση «Γιορτάζουμε το Περιβάλλον… πάμε Νότιο Πάρκο» με υπαίθρια έκθεση για τις περιβαλλοντικές δράσεις του Δήμου Πατρέων και βιωματικό περιβαλλοντικό εργαστήρι, ενώ με τη συμμετοχή της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας το Θέατρο Σκιών Χρήστος Πατρινός στις 19.30 παρουσίασε την παράσταση θεάτρου σκιών στις 19.30 «Καραγκιόζης και ανακύκλωση στα χρώματα του καρναβαλιού».

Σε καρναβαλική ατμόσφαιρα ο αγαπημένος ήρωας της λαϊκής τέχνης των μικρών και μεγάλων ανέλαβε δράση με την παρέα του για την ανακύκλωση, αναζήτησε, συνέλεξε και επαναχρησιμοποίησε διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά με στόχο την περιβαλλοντική συνείδηση των ενεργών πολιτών του αύριο. Διαχώρισε τα υλικά από χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, σίδηρο κτλ με στόχο την δημιουργία κατασκευών στα πλαίσια του Πατρινού Καρναβαλιού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην διαμόρφωση περιβαλλοντικής-οικολογικής συνείδησης. 

Πριν την παράσταση πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του κοινού/θεατών για την δράση ανακύκλωσης υλικών και την διαδικασία δημιουργίας κατασκευής φιγούρας και άλλων υλικών του θεάτρου σκιών από διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και αποκριάτικων στολών από τα «όμορφα» σκουπίδια, που δεν ήταν άλλα από τα υλικά ανακύκλωσης!

Επίσης για τη δράση συνέβαλε το Καρναβαλικό Συνεργείο του Δήμου Πατρέων με τη δημιουργία κατασκευών για το πρόγραμμα.

Στόχος των εκδηλώσεων, είναι οι συμμετέχοντες, αλλά κι εκείνοι που θέλουν απλώς να παρακολουθήσουν, να ενημερωθούν, για το περιβάλλον, ως κοινό τόπο επιβίωσης των ειδών του πλανήτη αλλά και ανατροφοδότησης του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η σφαιρική αντιμετώπιση της φύσης, της φυσικής εξέλιξης και της ανθρώπινης δραστηριότητας δίνει τη δυνατότητα μιας αντικειμενικής ερμηνείας των φαινομένων, σχετικά με την αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και αναδεικνύει την αξία της φύσης και του περιβάλλοντος ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως προϊόν.