Συμμετοχή της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας με εισήγηση της Προέδρου Ήρας Κουρή στο Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικών Βιομηχανιών στην ΠΔΕ

Με θέμα «Ο θεσμός του Πατρινού Καρναβαλιού και οι απηχήσεις του» μίλησε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας κα Ήρα Ειρήνη Κουρή, τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο συμμετέχοντας στο «Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικών Βιομηχανιών» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που είχε ως θέμα «Κόμβοι Δημιουργικής Βιομηχανίας», που διοργάνωσε η ΠΔΕ-Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Η κα Κουρή αναφέρθηκε στον προσανατολισμό του Δήμου για ένα Καρναβάλι με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή και κοινωνικά μηνύματα, αυθόρμητο, καλαίσθητο και δημιουργικό. Αναφέρθηκε στην πρόκληση της περσινής διοργάνωσης όπου το Καρναβάλι διεξήχθη διαδικτυακά με πλήθος δράσεων (θέατρο, χορός, μουσική, Καραγκιόζης, animation, έκδοση κόμικς, ντοκιμαντέρ, ταινία μικρού μήκους, εργαστήρια κατασκευών) με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας, μένοντας όμως ζωντανό. «Η ευκαιρία δεν χάθηκε γιατί δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας σε νέες μορφές έκφρασης και προβολής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ έριξε το κύριο βάρος της ομιλίας της στο στοίχημα του πολιτιστικού πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων με άξονα το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη συνδέοντάς τον με τη δημιουργική βιομηχανία. «Ο Δήμος Πατρέων αγκάλιασε το έργο sparc μέσω του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – Interreg Greece-Italy 2014-2020» και συνεχίζει την υλοποίησή του για τη διαμόρφωση των χώρων των Παλαιών Σφαγείων σε Κέντρο Δημιουργικής Βιομηχανίας με επίκεντρο το Πατρινό Καρναβάλι και το Θέατρο Σκιών», υπογράμμισε. Και επισήμανε ότι ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων λειτουργεί όχι ως νεκρός μουσειακός χώρος ούτε αποκλειστικά ως χώρος προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού αλλά ως χώρος δημιουργικής εκπαίδευσης, παιδείας, καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτισμού. Έδωσε σχετικά παραδείγματα: «Έτσι, ξεκίνησαν να λειτουργούν εργαστήρια χειροτεχνίας με παράλληλους κύκλους σεμιναρίων για επαγγέλματα σχετικά με το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, οργανωμένες επισκέψεις και σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί και στην εκπαίδευση ενηλίκων στους τομείς δραστηριότητας του πολυχώρου» και τόνισε τις δυνατότητες και τη δυναμική που θα αποκτήσει το Πατρινό Καρναβάλι με τη λειτουργία των Παλαιών Σφαγείων σε καθημερινή βάση, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, απευθυνόμενο στο σύνολο των Πατρινών και στην ενεργή συνειδητοποιημένη συμμετοχή της νεολαίας.