Αθησαύριστο περιστατικό του Πατρινού Καρναβαλιού με διασημότητα και απάτη…

Πολλά ενδιαφέροντα περιστατικά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια παλαιότερων Καρναβαλιών στην Πάτρα είναι άγνωστα και δεν είχαν την τύχη ευρείας γνωστοποίησης. Άλλωστε το Καρναβάλι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Πάτρα και αποτελεί διαχρονικά ορόσημο στη ζωή της πόλης και των κατοίκων της οπότε η καρναβαλική ιστορία του τόπου είναι αναπόσπαστο και απαραίτητο υποσύνολο της ιστορίας όλων μας.

Από το εξαιρετικό βιβλίο του αείμνηστου και ακάματου Πατρινολάτη, δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Πολίτη με τίτλο «Πατρινολογήματα ΤόμοςΑ΄» (εκδ. Περί Τεχνών, Αθήνα 2003» ανασύρουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον απόσπασμα που περιγράφει ένα τέτοιο περιστατικό, που στην κατάληξή του αποδεικνύεται πιπεράτο και αφήνει μια χιουμοριστική γεύση, ακριβώς στο πνεύμα της περιόδου που έλαβε χώρα, του Πατρινού Καρναβαλιού:

«Ούτε η αποκριάτικη ιστορία, ούτε η καρναβαλική μυθολογία διέσωσαν ένα περιστατικό, που συνέβη το 1958. Το μεταπολεμικό Καρναβάλι της Πάτρας διήνυε τότε την παιδική ακόμα ηλικία του και ιδιαίτερη ήταν η φροντίδα των οργανωτών για τη δημοσιότητα των αποκριάτικων εκδηλώσεων. Το 1958 στην αρχή της τελευταίας εβδομάδας του Καρναβαλιού ήρθε μαζί με το συνεργείο του ραδιοσταθμού Αθηνών και ένα ζεύγος νεαρών Άγγλων, ο κ. Πήτερ Λόουελ και η δεσποινίς Μάριγκολντ Ρόμπινς. Συστήθηκαν ως απεσταλμένοι του BBC που θα ηχογραφούσαν αποκριάτικες εκδηλώσεις για μια ειδική εκπομπή του περίφημου βρετανικού ραδιοσταθμού. Ενθουσιασμός μεταξύ των μελών της Επιτροπής των εορτών! Λίγο το έχεις να μιλάει το Λονδίνο για το Καρναβάλι μας; Έσπευσαν, λοιπόν, να εξασφαλίσουν δωρεάν στέγη στο νεαρό ζευγάρι, να το διασκεδάσουν σε νυκτερινά κέντρα και να παραθέσουν τέιον προς τιμήν του! Έπειτα από μερικές μέρες οι αθηναϊκές εφημερίδες έγραψαν ότι ο νεαρός Άγγλος και η συνοδός του συνελήφθησαν για μικροαπάτες που διέπρατταν για να καλοπερνάνε».