Ατμοσφαιρική μουσική βραδιά στον νέο πολυχώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων

Μια μαγική μουσική βραδιά ήταν αυτή που εξελίχτηκε το Σάββατο 26 Ιουνίου στο πλαίσιο των εγκαινίων του πολιτιστικού πολυχώρου των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη.

Λυρικές μελωδίες, αισθαντικά ηχοχρώματα, αιθέριες φωνές πλημμύρισαν τον χώρο και «μπλέχτηκαν» με το ολόγιομο φεγγάρι στη συναυλία «Άγιος ο έρωτας» της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» και του Γιώργου Ανδρέου προσφέροντας στο πολυπληθές κοινό που βρέθηκε στον υπαίθριο χώρο των Παλαιών Σφαγείων, μια σπάνια εμπειρία στην πρώτη ανοικτή συναυλία μετά την περιπέτεια του παρατεταμένου εγκλεισμού και της απομόνωσης λόγω covid19. Mε απόλυτο σεβασμό στις συνθήκες παρακολούθησης συναυλιών και εκδηλώσεων λόγω covid19 και στα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, η συναυλία που ακολούθησε τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς των εγκαινίων των Παλαιών Σφαγείων, ήταν μια γερή διέξοδος επικοινωνίας των ανθρώπων με την τέχνη, τη χαρά της ζωής και μεταξύ τους.

Ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου παρουσίασε για πρώτη φορά στην Πάτρα τρία αποσπάσματα από το έργο που έγραψε για την  Ορχήστρα  Νυκτών  Εγχόρδων, εμπνευσμένο από μια ιδέα του αείμνηστου Θανάση Τσιπινάκη, ιδρυτή και πρώτου καλλιτεχνικού διευθυντή της Ορχήστρας, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή του και την καλλιτεχνική του πορεία με τα δημιουργικά μονοπάτια της ορχήστρας. Τίτλος του έργου είναι «Ο Μπερντές του Καραγκιόζη, η Λάμπα της συνείδησης και το Σεντόνι της Μνήμης» και η θεματική του που αφορά τον Καραγκιόζη έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με τον έναν βασικό άξονα των δραστηριοτήτων λειτουργίας του νέου πολιτιστικού πολυχώρου. Όπως είπε ο Γιώργος Ανδρέου αυτό που έκανε υλοποιώντας την ιδέα του Θανάση Τσιπινάκη ήταν να απευθυνθεί σε σημαντικούς Έλληνες στιχουργούς, κάτι από αποτέλεσε την πρώτη ύλη για τη δημιουργία των τραγουδιών που στελέχωσαν το έργο. Έτσι τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν οι Μάνος Ελευθερίου, Διονύσης Καρατζάς, Θοδωρής Γκόνης, Κώστας Φασουλάς, Οδυσσέας Ιωάννου, Νίκος Ζούδιαρης, Φοίβος Δεληβοριάς, Νίκος Μωραΐτης και Χρήστος Θηβαίος.

Οι μελωδίες και τα εκφραστικά ηχοχρώματα των μουσικών της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων (καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων: Βάγια Ζεππάτου) με τα μαντολίνα και τις κιθάρες τους υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη και με τον Γιώργο Ανδρέου στο πιάνο ανέδειξαν την ουσία του θεάτρου σκιών, τη μαγεία του μπερντέ, την ατμόσφαιρα της παιδικότητας, τη γλυκύτητα των αναμνήσεων και τα κοινωνικά μηνύματα του ήρωα (Καραγκιόζη).

Ιδανικοί ερμηνευτές η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Κορίνα Λεγάκη και ο Θοδωρής Νικολάου, που απέδωσαν με τις θαυμάσιες φωνές τους τα τρία τραγούδια από αυτόν τον κύκλο που θα εκδοθεί σε cd από την ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας.

 

Παράλληλα στην εξαιρετική συναυλία ακούστηκαν από τους ίδιους συντελεστές επιλεγμένες στιγμές από την παλαιότερη και αξέχαστη συνεργασία των Γιώργου Ανδρέου, Διονύση Καρατζά, Θανάση Τσιπινάκη και Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Τα χελιδόνια της βροχής» σε ποίηση του Διονύση Καρατζά, ο οποίος ήταν μεταξύ των θεατών, καθώς και άλλες στιγμές από την δισκογραφία του Γιώργου Ανδρέου όπως από το δισκογραφικό άλμπουμ του «Μικρή Πατρίδα». Ανάμεσα στις κορυφαίες στιγμές της συναυλίας ήταν η απόδοση του θαυμάσιου τραγουδιού του Γιώργου Ανδρέου «Παλιά φωτογραφία» σε στίχους Κώστα Λειβαδά και το ερωτικό τραγούδι «Τα πάθη της βροχής» όπου ο Γιώργος Ανδρέου μελοποίησε το ομώνυμο ποίημα της Κικής Δημουλά από την ποιητική της συλλογή «Το λίγο του κόσμου».

Ο Γιώργος Ανδρέου αναφέρθηκε και σε αυτό το μοναδικό τρόπο με τον οποίο στη χώρα μας η ποίηση «αγγίζει» τη μουσική δημιουργώντας ένα αδιαίρετο σύνολο. Ο συνθέτης υπογράμμισε ότι είμαστε σε μια παρέα και τραγουδούμε αγαπημένα τραγούδια που έχουν γράψει ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος και τα λόγια που τραγουδάμε είναι ποιήματα του Γκάτσου, του Σεφέρη, του Ελύτη, του Αναγνωστάκη. Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να συμβαίνει αυτό.

Το θερμό χειροκρότημα του κοινού ήταν η καλύτερη επιβράβευση τόσο για την ορχήστρα μας όσο και για τους εκλεκτούς μουσικούς συντελεστές.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εγκαινίων του ανακαινισμένου χώρου των «Παλαιών Σφαγείων» μέσω του έργου SPARC, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ελλάδας Ιταλίας 2014-2020 με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Πατρέων και συνδεδεμένο εταίρο τη Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πατρέων (ΚΕΔΗΠ) Καρναβάλι Πάτρας.