Εισήγηση της προέδρου της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας Ήρας Κουρή στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2021

 

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων (Τετάρτη 23/6/2021), συζητήθηκε το θέμα των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2021, με εισηγήτρια την Ήρα Κουρή, Πρόεδρο του Δ.Σ. της  Κοινωφελούς Επιχείρησης- Καρναβάλι Πάτρας.

Η Ήρα Κουρή, ανέφερε τα εξής στην εισήγησή της:

«Δυστυχώς για δεύτερη χρονιά το Πατρινό Καρναβάλι δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από την πανδημία και αυτό δεν αφορά μόνο την οικονομική καταστροφή των επαγγελματιών που ζουν από το Καρναβάλι αλλά και τις ψυχικές αρνητικές συνέπειες στο σύνολο των Πατρινών. Από τη στιγμή που τίποτα δεν μπορούσε να γίνει δια ζώσης και με μαζικό χαρακτήρα, ο δρόμος της διοργάνωσης ήταν μονόδρομος και όλα στράφηκαν προς την κατεύθυνση του διαδικτύου και των ΜΜΕ. Η Δημοτική Αρχή σταθερή στην πολιτική της επιλογή να είναι η ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας ο διοργανωτής, συντονιστής, υπεύθυνος των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού ανακοίνωσε έγκαιρα την ματαίωση των μαζικών και σε ανοιχτούς χώρους εκδηλώσεων, προχώρησε στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός διαφορετικού καρναβαλιού επιθυμώντας να μην νεκρωθεί ο θεσμός, ούτε να υποτιμηθεί. Η πανδημία έδωσε την ευκαιρία της αναζήτησης και νέων τρόπων δημιουργίας, έκφρασης, προβολής και συνεργασιών.

Αναγκαστικά, το πλάνο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 διαμορφώθηκε με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας, επειδή ως πρώτο μέλημά μας είναι η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας και η διαμόρφωση συνθηκών που δεν θα έθεταν σε κίνδυνο κανένα από τους συμμετέχοντες. Παράλληλα, για τους λόγους αυτούς το πρόγραμμα διαμορφώθηκε ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αναπροσαρμογής  και επικαιροποίησης, καθώς η πανδημία δεν μας επέτρεπε μακροχρόνιους σχεδιασμούς και μεγαλεπήβολα πλάνα.

Η στόχευσή μας αφορούσε παράλληλα,  και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων όχι μόνο ως χώρος προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού αλλά και ως χώρος εκπαίδευσης, δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης. Έτσι, το πρόγραμμά του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 στο σύνολο του, αποτυπώνει τις δυνατότητες και τη δυναμική που θα αποκτήσει το Πατρινό Καρναβάλι με τη λειτουργία των Παλαιών Σφαγείων σε καθημερινή βάση, καθόλη τη διάρκεια του έτους και θα καλύπτει πλήθος ενδιαφερόντων, με απεύθυνση στο σύνολο των Πατρινών και ενεργή συνειδητοποιημένη συμμετοχή της νεολαίας

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε αφορούσαν κυρίως τα διαδικαστικά θέματα που είναι πρωτόγνωρα, αυστηρά και δεσμευτικά. Ο συντονισμός δεκάδων ανθρώπων με διαφορετικά ωράρια εργασίας, με πλήθος υποχρεώσεων και ενδιαφερόντων ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Εβδομαδιαία κληθήκαμε να καλύψουμε επαγγελματίες, ερασιτέχνες και υπαλλήλους σε τεστ- covid 19 και για ένα δίμηνο συνεχώς. Επίσης, αντίστοιχα εκδίδαμε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις ειδικές άδειες μετακίνησης, πρόβας, γυρισμάτων κλπ.

Εκμεταλλευτήκαμε κάθε ευκαιρία να κρατήσουμε ζωντανό το καρναβάλι μας κάτι που αποδεικνύεται από το πλήθος των δράσεων που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρόγραμμα του Καρναβαλιού 2021 είναι πολύ πλούσιο σε δράσεις ( Φεστιβάλ «Μώμος ο Πατρεύς», θέατρο, μουσική, χορός, κινηματογράφος, Καραγκιόζης, 56ος Κρυμμένος Θησαυρός, καρναβαλικά σεμινάρια, παιχνίδια) και για όλες τις ηλικίες. Ένα πολύμορφο καρναβαλικό πρόγραμμα με το οποίο προσπαθήσαμε επιπλέον  να σταθούμε δίπλα σε ανθρώπους της Τέχνης  που δοκιμάζονται εδώ και μήνες από την ανεργία και τις εξοντωτικές γι’ αυτούς συνέπειές της.

Ο καρναβαλικός διάκοσμος με στοιχεία από το Καρναβαλικό εργαστήριο, με νέα φωτιστικά στοιχεία από την υπηρεσία  ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, η έκθεση φωτογραφίας στην Ρήγα Φεραίου, εικαστικές παρεμβάσεις σε πλατείες και στάσεις λεωφορείων, εικαστική παρέμβαση του πληρώματος 74 στην Γερμανού, αφισοκόλληση των 3 αφισών του ΠΚ 2021 σε καίρια σημεία της Πάτρας διαμόρφωσαν  την καρναβαλική εικόνα της πόλης. Οι δυσκολίες ολοκλήρωσης των καρναβαλικών στοιχείων ήταν μεγάλες, καθώς αναγκαστήκαμε να κρατήσουμε κλειστό το συνεργείο για 15 μέρες στην καρδιά της καρναβαλικής περιόδου λόγω κρουσμάτων covid στους εργαζόμενους.

Η μουσική στα μεγάφωνα έπαιζε πολύ συγκεκριμένες ημέρες κι ώρες με σεβασμό στους συμπολίτες μας, σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης των ψυχικών αναγκών τους, καθώς η αγορά και η εστίαση παρέμειναν κλειστές σε όλη τη διάρκεια της καρναβαλικής περιόδου.

Η σύνδεση του Καρναβαλιού με την Τέχνη υλοποιήθηκε με πλήθος δράσεων από επαγγελματίες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες που προσέφεραν εθελοντικά και αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους είτε ως μέλη της Κριτικής Επιτροπής , είτε ως μέλη της Γνωμοδοτικής, είτε ως απλοί Καρναβαλιστές. Οι θεατρικές παραστάσεις απευθύνονται στο σύνολο των συμπολιτών μας και ξεχωρίζουν για τον επαγγελματισμό και την έμπνευση. Τα περισσότερα είναι έργα πρωτότυπα και αναφέρονται στην ιστορία και στον χαρακτήρα του Πατρινού Καρναβαλιού. Πολλά από αυτά λόγω της καλλιτεχνικής  ποιότητάς τους αξιοποιούνται ως εργαλεία προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού.

Για πρώτη φορά αξιοποιήσαμε σύγχρονες μορφές τέχνης όπως το κόμικς και το animation, με την επιθυμία να καθιερωθούν ως στοιχεία δημιουργικής έκφρασης και για τα μελλοντικά καρναβάλια.

 Η θεσμοθέτηση του Πανελλήνιου διαγωνισμού τραγουδιού για παιδικές φωνές σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο είναι ένα ακόμη βήμα καλλιτεχνικής προβολής του Καρναβαλιού μας. Παράλληλα η διασκευή και η «συγγραφή» νέων καρναβαλικών τραγουδιών που ηχογραφήθηκαν για να εκδοθούν σε CD , είναι ένα βήμα ανανέωσης των καρναβαλικών ακουσμάτων .

Ο θεσμός των Αρμάδων πρωτοποριακός και δυναμικός, καθιερώθηκε και θα αποτελέσει εφαλτήριο για την οργάνωση πληρωμάτων μέσα στα σχολεία. Η συνεργασία με σπουδαίους standup ηθοποιούς με στόχο να περάσουμε στη νεολαία μηνύματα κατά των εξαρτήσεων, έγινε με πολύ επιτυχημένο τρόπο και με τα γνωστά μέσα έκφρασης αυτού του είδους θεάτρου (αμεσότητα, χλευασμός, γκροτέσκο φόρμες) .

Το 56ο Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού έγινε με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, τα πληρώματα ανταποκρίθηκαν με κέφι και παρά τις δυσκολίες. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή και στους αφανείς συνεργάτες της.

Αξιοποιήσαμε τη σύγχρονη τεχνολογία και το διαδίκτυο, αν και γνωρίζουμε ότι ο διαδικτυακός χαρακτήρας των εκδηλώσεων του φετινού καρναβαλιού είναι τροχοπέδη για να διεισδύσει το Καρναβάλι σε όλα τα σπίτια μια που πολλές οικογένειες δεν έχουν ή δεν γνωρίζουν τη σύγχρονη τεχνολογία. Επίσης, όσοι έχουν υπολογιστές αναγκαστικά αφιέρωναν πολύ χρόνο για τη δουλειά ή την εκπαίδευσή τους. Γνωρίζουμε λοιπόν, ότι το διαδικτυακό καρναβάλι δεν απευθύνεται σε όλους και γι’ αυτό δώσαμε δωρεάν  όλα τα βίντεο  στα τοπικά κανάλια να τα προβάλουν και να μπορέσουν έτσι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να βιώσουν το καρναβαλικό πνεύμα και να γνωρίσουν πτυχές  του Πατρινού Καρναβαλιού. Η ανταπόκριση των διαδικτυακών φίλων του Καρναβαλιού μας όπως αυτή αποτυπώνεται από τα στατιστικά στοιχεία του καναλιού μας στο youtube είναι θεαματική .

Αν τα περιοριστικά μέτρα δεν ήταν τόσο αυστηρά, είχαμε σχεδιάσει δράσεις που θα έφερναν το καρναβάλι στις γειτονιές αλλά δυστυχώς οι απαγορεύσεις μετακίνησης, αμφίεσης και ωραρίου ματαίωσαν πολλές εκδηλώσεις στην περιφέρεια. Ακόμα και η διέλευση από γειτονιές και κεντρικούς δρόμους του μουσικού άρματος μας απαγορεύτηκε.

Η ευκαιρία δεν χάθηκε γιατί δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας σε νέες μορφές έκφρασης και προβολής Το όφελος φέτος αφορά τους νέους θεσμούς όπως αυτό  τον θεσμό των Αρμάδων, τη διοργάνωση σεμιναρίων κατασκευών, καρναβαλικού μακιγιάζ, ζωγραφικής, τη διενέργεια διαγωνισμών  και τη χρήση του διαδικτύου για τη συστηματική προβολή του καρναβαλιού της Πάτρας σε όλο τον κόσμο. Αποκτήσαμε μία τεράστια εμπειρία και κρατήσαμε ζωντανό το θεσμό. Τα έργα που δημιουργήθηκαν δεν είχαν μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα αλλά και εκπαιδευτικό, έτσι ώστε να καλύψουμε στην πρώτη φάση τη λειτουργία του χώρου προβολής του Καρναβαλιού και του Καραγκιόζη.

Επίσης, η πώληση ενθυμίων, αναμνηστικών και Καρναβαλικών στοιχείων απέδωσε, αν και η μέθοδος των τηλεφωνικών παραγγελιών δυσκόλεψε αρκετούς συμπολίτες μας που επιθυμούσαν την προμήθεια των αντικειμένων από το περίπτερο της πλατείας των 3 Συμμάχων.

Η συνεργασία μας με φορείς της πόλης ( Πολιτιστικός Οργανισμός- Ωδείο, Εικαστικό εργαστήρι, μπάντα, ορχήστρα Νυκτών εγχόρδων, Χορευτικό-, ΔΗΠΕΘΕ, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Πύργου, ΣΚΕΑΝΑ, Καρναβαλικό Κομιτάτο, Σαράντα Εννέα (49) Πληρώματα που έπαιξαν «Κρυμμένο Θησαυρό», Πλήρωμα 74, ΕΛΜΕ, Σύλλογος Δασκάλων κι Νηπιαγωγών Πάτρας, Τμήμα Πολιτιστικών Α/θμιας Εκπαίδευσης, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Κίνηση Ερασιτεχνικού θεάτρου, Κίνηση Επαγγελματιών Καλλιτεχνών Πάτρας, Ρεφενέ, ΕΣΥΝ, τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ΕΡΤ1, ΕΡΑ Πάτρας, Ράδιο Γ, UPFM, ΕΟΔΥ, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, μας βοήθησε στην υλοποίηση ενός διαφορετικού αλλά δυναμικού προγράμματος που συνεχίζει να προβάλλεται διαδικτυακά.

Το όφελος λοιπόν, αφορά το μήνυμα που στείλαμε στον κόσμο ότι  δηλαδή, το Πατρινό καρναβάλι έχει μοναδική ψυχή που παραμένει πάντα ζωντανή. Αποδείξαμε ότι και στα πολύ δύσκολα και αντίξοα  δημιουργούμε με μεράκι και πάθος.

 Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι ομάδες Καρναβαλιστών ανεξάρτητα από τις δράσεις του Δήμου υλοποίησαν πρωτότυπες ιδέες, αφιερώνοντας πολύτιμο και δημιουργικό χρόνο. Η δύναμη της ψυχής των Πατρινών και η θετική στάση για τη ζωή είναι το μεγάλο φετινό όφελος το οποίο ο χρόνος και η ίδια η ζωή θα αξιολογήσει πέρα από μικροπολιτικές και οικονομικά συμφέροντα.

Επισυνάπτονται τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν το σύνολο εσόδων – εξόδων για το Καρναβάλι 2021, όπως κατατέθηκαν από την οικονομική υπηρεσία.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη του ΔΣ που συνέδραμαν με κάθε τρόπο και μέσο, τους εργαζόμενους της ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας που αφιέρωσαν ατελείωτες ώρες για τη διευθέτηση υπηρεσιακών θεμάτων, τους εργαζόμενους του Δήμου Πατρέων, τα μέλη της Κριτικής και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, τους εθελοντές που στήριξαν τις πρωτοβουλίες μας σε σχέση με το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τον Πολιτιστικό Οργανισμό και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας».