Μάης ο μήνας των λουλουδιών και της αισιοδοξίας μέσα από τα άνθινα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού

Μάης ο μήνας των λουλουδιών, της Αναγέννησης, ο τελευταίος και ο καλύτερος μήνας της Άνοιξης. Μάης, μήνας αισιοδοξίας ειδικά στις μέρες μας. Μάης ειδικά σήμερα, που κάνουμε το πρώτο βήμα να αφήσουμε τα θλιβερά πίσω μας. Μια ματιά στο ανεξάντλητο χτες του Πατρινού Καρναβαλιού έχει τη δική του αξία στη σημαντική αυτή μέρα του 2020.

Το Πατρινό Καρναβάλι είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τα λουλούδια αφού τα άνθινα άρματα είχαν τον δικό τους καταλυτικό ρόλο στις μεγάλες παρελάσεις αφήνοντας χρώμα, ευωδιά και ανεξίτηλο ίχνος στην ιστορική διαδρομή της μεγάλης γιορτής της Πάτρας.

Το πρώτο άνθινο άρμα με φυσικά άνθη στην ιστορία του θεσμού, σύμφωνα με μνήμες παλαιότερων, έλαμψε στους δρόμους το 1925, κατασκευής του ανθοκόμου Νίκου Μαρούδα. Ωστόσο το πρώτο μεταπολεμικό άνθινο άρμα του Πατρινού Καρναβαλιού (κατασκευή επίσης του Νίκου Μαρούδα) χρονολογείται το 1952, χρονιά που ο Δήμος Πατρέων ανέλαβε τη διοργάνωση του θεσμού. Πρόκειται για την περίφημη παγόδα όπου στο κέντρο της υποδεχόταν μια γκέισα που σαγήνευε ένα φίδι με τον … μαγευτικό ήχο του μαντολίνου της. Πλαισιωνόταν από τέσσερα κορίτσια με κιμονό που έραιναν τους θεατές με σοκολάτες.

Ενδεικτικά και αποσπασματικά αναφερόμαστε στο 1938, ένα από τα καλύτερα προπολεμικά καρναβάλια. Τη χρονιά εκείνη μαζί με τον εντυπωσιακό Καρνάβαλο-Πιερότο (δημιουργία του σπουδαίου ζωγράφου και εικαστικού Νίκου Ατζαρίτη) παρέλασε το άνθινο άρμα του Νίκου Μαρούδα «Το συντριβάνι», φτιαγμένο μόνο με φυσικά άνθη, που παρίστανε τα συντριβάνια της εμβληματικής πλατείας της Πάτρας και του Πατρινού Καρναβαλιού, της πλατείας Γεωργίου Α΄ με τέσσερα λιοντάρια στις άκρες ενός κάρου με μυρτιές και πάνω σε αυτά κορίτσια που έραιναν με μενεξέδες τους θεατές σε μπαλκόνια και πεζοδρόμια. Το άρμα απέσπασε το πρώτο βραβείο αρμάτων, που συνοδευόταν από το ποσό των 5000 δραχμών. Στην ίδια παρέλαση εντυπωσιακό ήταν και το άνθινο άρμα του Γ. Ευαγγελάτου, «Ο Κύκνος» (επίσης πρώτο βραβείο άρματος) και το άνθινο άρμα του μουσικού συλλόγου «Ορφέας Πατρών» που παρίστανε μια τεράστια μουσική λύρα και συνοδευόταν από την ιστορική χορωδία του συλλόγου. Στο τέλος της παρέλασης Πατρινοί με αποκριάτικες μεταμφιέσεις έραιναν τον κόσμο με άνθη και σοκολάτες.

Στην ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού τα άνθινα άρματα, που τις περισσότερες φορές συνδέθηκαν με το άρμα της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού, έδωσαν τόνο αισιοδοξίας, ελπίδας και ξεχωριστό χρώμα και άρωμα στις παρελάσεις. Ήταν μεγάλα διαστήματα βέβαια που απουσίασαν από το Καρναβάλι. Τα τελευταία χρόνια τα άνθινα άρματα (δημιουργίες του Νίκου Λιβάνη) επέστρεψαν στις παρελάσεις.