Ομαδική έκθεση Πατρινών καλλιτεχνών «Μεταμόρφωσις-Μέθεξις» στα Παλαιά Σφαγεία

Στο πλαίσιο του «Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού» που θα υλοποιηθεί από 21 έως 27 Σεπτεμβρίου και αποτελεί μια από τις δράσεις του έργου SPARC το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – Interreg Greece – Italy 2014 – 2020», παρουσιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση με έργα  εμπνευσμένα από το Καρναβάλι με τίτλο  “Μεταμόρφωσις-Μέθεξις”.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00.

Η έκθεση έχει ως κεντρικό θέμα έμπνευσης και δημιουργίας το Καρναβάλι ως Πράξη Μεταμόρφωσης, Μύησης, Μέθεξης  από τις διονυσιακές γιορτές, τα λαϊκά δρώμενα μέχρι τη σύγχρονη καλλιτεχνική του διάσταση και υπόσταση.

Η Σύλληψη της ιδέας προήλθε από την ανάγκη βίωσης μιας πολυεπίπεδης και πολλαπλής αισθητικής εικαστικής εμπειρίας δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Καρναβαλιού καθώς και στη δημιουργία ενός συμμετοχικού καλλιτεχνικού πρότζεκτ με τη συνύπαρξη  καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Πάτρα.

Η ομαδική έκθεση  “Μεταμόρφωσις-Μέθεξις ”  εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δημιουργίας πολιτιστικών υπηρεσιών στο χώρο των  Παλαιών Σφαγείων,  προοριζόμενες για ένα ευρύ φάσμα επισκεπτών, που στόχο θα έχουν την ενεργή πρόσβαση, τη συμμετοχή και την απόλαυση του πολιτιστικού προϊόντος καθώς και τη διαφοροποίηση της πολιτισμικής  εμπειρίας στην πόλη μας, με την επιμέλεια και το σχεδιασμό καινοτόμων δημιουργικών και  συμμετοχικών δράσεων και εργαστηρίων.

Η  Silvia Grandi κριτικός και επιμελήτρια Σύγχρονης Τέχνης, καθηγήτρια στο τμήμα Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μπολώνια, όπου διδάσκει «Φαινομενολογία Σύγχρονης Τέχνης» και «Οπτικές Σπουδές» σε δύο Μαθήματα Μεταπτυχιακού, σημειώνει για την Έκθεση: 

“Το σύγχρονο  Καρναβάλι δανείζεται πολλά στοιχεία από  έθιμα και  τελετές οι οποίες ήταν  αφιερωμένες στην λατρεία του Διονύσου αλλά  και από τα Ρωμαϊκά Saturnalia. Στην Αρχαία Ελλάδα μέσα από τις γιορτές λατρείας του Διονύσου   εκφραζόταν   η διαμαρτυρία των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων  αλλά και ο πόθος τους για την απελευθέρωσή  από τα ιστορικά δεσμά τους και την επιστροφή τους στην φυσική αθωότητα.

Η Πάτρα η οποία από το 1829 φημίζεται σε όλο τον κόσμο για το σημαντικό της Καρναβάλι,  δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί την πιο κατάλληλη πόλη  για τη διοργάνωση μιας Έκθεσης  Σύγχρονης Τέχνης. Η εν λόγω έκθεση η οποία  “πατάει” πάνω στις αρχαίες  τελετές και  τα έθιμα που συνδέονται με την αρχαία πρακτική της μεταμόρφωσης  και του μετασχηματισμού, έχει σα στόχο  να προβάλει την σύγχρονη εικαστική ματιά γύρω από την συγκεκριμένη  θεματική.  

Αλλά επιστρέφοντας στο θέμα του μετασχηματισμού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιστορία της τέχνης είναι γεμάτη με εικονιστικές ερμηνείες, οι οποίες έχοντας ως  βασική μνήμη  τα γεγονότα που κληρονομήθηκαν  από τις ελληνικές πηγές αλλά και από  την πρισματική φαντασία του Λατίνου ποιητή Ovid. Γεγονότα που έχουν συχνά μια  τραγική  κατάληξη κατά την οποία  τα δάκρυα και ο θάνατος εξαργυρώνονται από τη μετατροπή των άτυχων πρωταγωνιστών σε λουλούδια, αστέρια, ποτάμια και πέτρες. Η ζωντανή ακόμα γοητεία που προκαλούν τα έργα  του παρελθόντος που συνδέονται με τη Μεταμόρφωση έγκειται ακριβώς στο ότι τα όρια των ανθρώπινων σωμάτων θολώνουν και αλλάζουν συνεχώς, μέσα από την  αφήγηση  των φυσικών  μετασχηματισμών  των ζωντανών όντων ως συνέπειες αγάπης, πάθους, λανθασμένων επιλογών και αποφάσεων. .

Αν στην τέχνη των περασμένων αιώνων η Μεταμόρφωση είναι συχνά το όργανο της εξαπάτησης που διαπράττουν οι θεοί εις βάρος των θνητών, σήμερα η μεταμόρφωση, ο μετασχηματισμός, η ικανότητα ανάμειξης ή η ανάληψη άλλων ταυτοτήτων έχει γίνει μια από τις πιο τρέχουσες υποθέσεις, που υιοθετήθηκαν από τον κινηματογράφο, το τηλεοπτικό δράμα, τη φωτογραφία, αλλά και από ένα ευρύ κοινό που είναι πλέον σε θέση να διαχειριστεί το όλο και πιο δημοφιλές λογισμικό χειραγώγησης ψηφιακών εικόνων. Ως εκ τούτου, σήμερα γίνεται δύσκολο να περιγράψουμε  αυτό το φαινόμενο, όπως είναι δύσκολο να πλαισιώσουμε αυτήν την έκθεση με μονοφωνικό τρόπο, και αυτό γιατί είναι μια Έκθεση ετερογενής και προσαρμόζει θέματα που προκύπτουν από πολύ διαφορετικά πεδία, δημιουργώντας μη διαδοχικές αλλά αισθητικές συνδέσεις μεταξύ τους. Διαφορετικά στυλ και τεχνικές που τονίζουν πόσο ποικίλες – αλλά όλες στο ίδιο επίπεδο σπουδαιότητας – είναι οι εκφραστικές δυνατότητες σήμερα.  Στην έκθεση συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες: Ευθύμης Αργυράτος, Σοφία Βαγενά,  Χρυσάνθη Βανταράκη, Αντωνία Γρίβα,  Ιφιγένεια Δημητροπούλου, Άρης Ζησιμάτος,  Βασίλης Καραβασίλης,  Άννα Καρατζά, Δημήτρης Κάσδαγλης, Αστέριος Λάμπρου, Κώστας Μηνάς,  Δώρα Μόρφη, Έλλη Μπαρμπαγιάννη, Demian, Διονύσιος Παντελής, Άννα Πίττα, Χριστίνα Σφακιανάκη, Δημήτρης Τριανταφυλόπουλος, Βάσω Φατούρου, Παναγιώτης Φερεντίνος.

Η σύλληψη της  Ιδέας και η Υλοποίηση της Έκθεσης ανήκει στη  Διεπιστημονική Ομάδα Λειτουργίας των Παλαιών Σφαγείων.

Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού και το Φεστιβάλ Θεάτρου υλοποιούνται από το Δήμο Πατρέων στο πλαίσιο του έργου SPARC και η διοργάνωση των δράσεων υποστηρίζεται από την Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας (Συνδεδεμένος Εταίρος του Έργου).

Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης:

21-27.09.2020, όλες τις μέρες 19:00-24:00,

Σάββατο & Κυριακή επιπλέον 10:00-14:00