Προκήρυξη Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αφίσας με απονομή βραβείων με τίτλο: «Ανάδειξη της κεντρικής αφίσας προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού 2023»

ΠΑΤΡΑ 10/10/2022

ΑΡ.ΠΡΩΤ: 1726

Ταχ. Δ/νση: Ακτή Δυμαίων 84, Πάτρα 26333                                                            

Τηλ.: 2610 361750

E-mail: [email protected]

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΑΦΙΣΑΣ ΜΕ ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:

 «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΦΙΣΑΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ 2023»

 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

ΑΡΘΡΟ 1ο ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΑΡΧΗ –ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ  

ΑΡΘΡΟ 2Ο ΙΣΧΥΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΑΡΘΡΟ 3ο  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

ΑΡΘΡΟ 4ο  ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΦΙΣΑΣ

ΑΡΘΡΟ 5ο  ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

ΑΡΘΡΟ 6ο  ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΑΡΘΡΟ 7ο  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

ΑΡΘΡΟ 8ο ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΑΡΘΡΟ 9ο  ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΡΘΡΟ 10ο   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΑΡΘΡΟ 11ο   ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΡΘΡΟ 12ο   ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΣΙΜΟΥ -ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

ΑΡΘΡΟ 1ο  ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΑΡΧΗ – ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Ο Διαγωνισμός διεξάγεται από το Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ – ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ» (Κ.Ε.ΔΗ.Π.-ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ), το οποίο θα αναφέρεται στο εξής ως Διοργανώτρια Αρχή. Αρμόδια υπηρεσία για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού είναι η Οικονομική Υπηρεσία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας. Διεύθυνση : Ακτή Δυμαίων αρ. 84 , Τ.Κ. 26333, ΠΑΤΡΑ, Τηλ. : 2610 390917, 2610 361750 Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected] Ιστοσελίδα : http://www.carnivalpatras.gr

Η αρμόδια Υπηρεσία θα δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε ενδεχόμενη μεταβολή των παραπάνω στοιχείων με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Διοργανώτριας Αρχής. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αφίσας γίνεται για την ανάδειξη της κεντρικής αφίσας προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού 2023  

ΑΡΘΡΟ 2ο  ΙΣΧΥΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Ο παρών Διαγωνισμός διεξάγεται σύμφωνα με τις διατάξεις:

1.του Ν. 3852/2010, «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης− Πρόγραμμα Καλλικράτης»

2.του Ν. 3463/2006, «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων»

3.του Ν. 4412/2016, «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών» και ιδίως σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 111 – 115 του νόμου αυτού.

4.την υπ’ αρ. 85 /2022 απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ

ΑΡΘΡΟ 3ο  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Οι συµµετέχοντες στο διαγωνισμό καλούνται να οπτικοποιήσουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τον προβληματισμό τους αναφορικά µε το ακόλουθο σκεπτικό : Οι συνέπειες της διετούς πανδημίας και της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία είναι βαθιές και σημαντικές στη ζωή μας και μας οδήγησαν στην αναθεώρηση σκέψεων, ιδεών νοοτροπιών. Μέσα σ αυτό το κλίμα προβάλλεται ακόμα πιο πολύ η αναγκαιότητα να κτίσουμε εκ νέου ένα κόσμο πιο ειρηνικό και δίκαιο. Το Πατρινό Καρναβάλι λοιπόν, αναζητά την αποτύπωση της ελπίδας και της προσπάθειας για την αναγέννηση . Η αφίσα που θα δημιουργήσουν θα πρέπει να συνδέεται με το παραπάνω σκεπτικό και να δίδεται έμφαση στις λέξεις ελπίδα και αναγέννηση.  

ΑΡΘΡΟ 4ο  ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΦΙΣΑΣ

Διαστάσεις: Το εικαστικό θα πρέπει να σχεδιαστεί κατακόρυφα (portrait) και να παραδοθεί σε ψηφιακό αρχείο 50Χ70 cm για την αφίσα.

Format / Ανάλυση: Το εικαστικό θα πρέπει να έχει ανάλυση 300 dpi, color mode CMYK, format pdf ή tif και απαραίτητα να επισυνάπτεται και ένα αρχείο jpg σε χαμηλή ανάλυση έως 1 MB για χρήση web.

Στην αφίσα υποχρεωτικά θα αναγράφεται ο τίτλος «Πατρινό Καρναβάλι 2023» , τα λογότυπα του Δήμου Πατρέων https://www.carnivalpatras.gr/images/print/logo-dimos-patreon.pdf , της Διοργανώτριας Αρχής ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας https://www.carnivalpatras.gr/images/print/patrino-karnavali.jpg και οι ημερομηνίες διεξαγωγής του ήτοι  «από 17 Ιανουαρίου 2023 μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2023».

Συμπληρωματικά, το εικαστικό της αφίσας θα πρέπει να προσαρμοστεί:

 α) σε οριζόντιο προσανατολισμό 1200 x 628 pixels, για χρήση ως facebook event cover, β) σε τετράγωνο με ελάχιστη διάσταση εικόνας 1080 x 1080 pixels, για δημοσίευση στο instagram.

Συνολικά, η κάθε πρόταση εικαστικού έργου απαιτεί ως παραδοτέα τρία ψηφιακά αρχεία εικόνας, όπως αναλύονται παραπάνω, τα οποία μπορούν να υποβληθούν σε οποιονδήποτε μορφότυπο: pdf, jpg, gif, png, tiff κλπ κι ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του συμμετέχοντα.

Προαιρετικά, η κάθε πρόταση μπορεί να συνοδεύεται με ένα σύντομο κείμενο επεξήγησης / υποστήριξης της ιδέας.  

ΑΡΘΡΟ 5ο  ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Η υποβολή των συμμετοχών θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω ψηφιακής αποστολής με email, wetransfer, dropbox link κτλ στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected] και θέμα «Αφίσα Πατρινού Καρναβαλιού 2023».  Ως διάρκεια διεξαγωγής του Διαγωνισμού ορίζεται το χρονικό διάστημα   «από την 10η  Οκτωβρίου 2022 μέχρι και την 10η  Δεκεμβρίου 2022».     . Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος αποστολής της συμμετοχής δεν θα γίνεται δεκτός.

ΑΡΘΡΟ 6ο ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  1. Δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας και φοιτούν ή είναι απόφοιτοι ανώτερων ή ανώτατων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολών όλων των τομέων του design στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, εφόσον καταθέσουν την πρόταση τους εντός της χρονικής προθεσμίας. Επίσης φοιτητές ή απόφοιτοι Σχολών Καλών Τεχνών, Γραφιστικών τεχνών, καλλιτέχνες, και ομάδες.
  2. Οι εργαζόμενοι της Διοργανώτριας Αρχής και τα µέλη της κριτικής επιτροπής δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τους εθελοντές του Πατρινού Καρναβαλιού.
  3. Συμμετοχές που ΔΕΝ έχουν συμπληρώσει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες ή δεν τηρούν τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού ΔΕΝ θα θεωρούνται έγκυρες.
  4. Κάθε συμμετοχή θα πρέπει να είναι πρωτότυπο εικαστικό έργο των ιδίων των διαγωνιζόμενων και δεν θα πρέπει να έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού.
  5. Οι συμμετοχές των οποίων το περιεχόμενο μπορεί να θεωρηθεί επιθετικό ή προσβλητικό ή άσχετο µε το θέμα του διαγωνισμού δεν θα θεωρούνται έγκυρες. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε συμμετέχων στο Διαγωνισμό προσβάλει ή υπάρχουν υπόνοιες ότι επιχειρεί να προσβάλει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, προσωπικότητας, προσωπικά δεδομένα ή οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα τρίτου, η συμμετοχή του θα ακυρώνεται πάραυτα. Επιπλέον, η Διοργανώτρια Αρχή θα δικαιούται να μην αναγνωρίσει τη νίκη του συμμετέχοντα.
  6. Τα υποβληθέντα έργα δεν πρέπει να περιέχουν προσωπικά στοιχεία των σχεδιαστών.
  7. Η δημόσια προβολή των υποβληθέντων έργων δεν επιτρέπεται πριν από την ανακοίνωση των νικητών.
  8. Η διοργανώτρια αρχή και η κριτική επιτροπή διατηρούν το δικαίωμα να ακυρώσουν το διαγωνισμό.

ΑΡΘΡΟ 7ο  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

1.Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στέλνουν τις προτάσεις τους στο email: [email protected] Το e-mail πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

Α)Αφίσα:50x70cm,300dpi,CMYK,.jpg.
Β)Για τη συμμετοχή του στον Διαγωνισμό κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να εκτυπώσει τους παρόντες όρους, να τους υπογράψει στο κάτω μέρος, να συμπληρώσει την ημερομηνία και να αναγράψει ολογράφως το ονοματεπώνυμό του και να τους στείλει ψηφιακά μαζί με τη συμμετοχή του.

Γ) Υπεύθυνη δήλωση με την ακόλουθη δήλωση: «Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του έργου µου είναι πρωτότυπα και δεν περιλαμβάνουν πνευματική ιδιοκτησία τρίτων»

2.Κατά την επιτυχή ηλεκτρονική υποβολή του έργου αποστέλλεται αυτόματη ενημέρωση.

3.Η συμμετοχή στο διαγωνισμό αυτόματα συνεπάγεται την αποδοχή των όρων της παρούσας προκήρυξης.

4.Στην επιλεγμένη αφίσα μπορεί να γίνουν εισηγήσεις για μικρές τροποποιήσεις/ βελτιώσεις πριν παραδοθεί στην τελική της μορφή.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερώτηση σχετικά με τον διαγωνισμό, μπορείτε να απευθύνεστε στο [email protected]

ΑΡΘΡΟ 8ο  ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Για την κρίση της Κριτικής Επιτροπής θα ληφθεί υπ’ όψη ο βαθμός προσέγγισης στους ακόλουθους τεθέντες στόχους, οι οποίοι έχουν ισοδύναμη βαρύτητα:

  • τα αισθητικά χαρακτηριστικά της πρότασης,
  • η συμβολή στην προώθηση των μηνυμάτων του φετινού Π.Κ. όπως αυτά προκύπτουν από το δημιουργικό σκεπτικό (άρθρο 3ο) ,
  • η καλλιτεχνική πρωτοτυπία της πρότασης

ΑΡΘΡΟ 9ο  ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Κριτική Επιτροπή θα συνέλθει κατόπιν πρόσκλησης της αρμόδιας υπηρεσίας εντός πέντε  (5) ημερών μετά την εκπνοή της προθεσμίας που προβλέπεται για την υποβολή των προτάσεων λαμβάνοντας γνώση του περιεχομένου τους, τα υποβληθέντα ερωτήματα και τις σχετικές απαντήσεις από τη Διοργανώτρια Αρχή.

ΑΡΘΡΟ 10ο   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Η διοργανώτρια αρχή θα επιλέξει, κατά την απόλυτη και ανέλεγκτη κρίση της κριτικής επιτροπής, τον νικητή Η πρώτη επιλεχθείσα αφίσα θα αποτελέσει την επίσημη αφίσα του επερχόμενου Πατρινού Καρναβαλιού.

Διαδικαστικά θέματα της Κριτικής Επιτροπής

Η διαδικασία αξιολόγησης καταγράφεται σε πρακτικό. Η Κριτική Επιτροπή θα εξετάσει την τυπική εκπλήρωση των όρων της Προκήρυξης. Κατά την πρώτη συνεδρίασή της θα οριστεί ένα από τα μέλη της ως Πρόεδρος και εν συνεχεία θα γίνει ο έλεγχος όσον αφορά στην εμπρόθεσμη υποβολή  και στην πληρότητα των ζητουμένων στοιχείων. Επόμενα θα προβεί  στην αξιολόγηση όλων των προτάσεων που πληρούν τα τυπικά στοιχεία της Προκήρυξης και στην αιτιολογημένη κατάταξή τους κατά σειρά επιτυχίας, καταγράφοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε πρότασης. Η απόφαση της Κριτικής Επιτροπής για την απονομή των βραβείων είναι δεσμευτική για τη Διοργανώτρια Αρχή, εφόσον δεν είναι αντίθετη προς τους όρους της Προκήρυξης. Η Επιτροπή πρέπει να εκδώσει την απόφασή της μέσα σε (5) πέντε ημερολογιακές μέρες από την αποσφράγιση των προτάσεων. Η Κριτική Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να κηρύξει άγονο τον Διαγωνισμό εφόσον διαπιστώσει επίπεδο προτάσεων μη ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του. Το Πρακτικό της Συνεδρίασης της Κριτικής Επιτροπής, το οποία θα περιλαμβάνει αιτιολογημένη Έκθεση για τη διαδικασία επιλογής και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των Προτάσεων που έλαβαν βραβεία, καθώς και την Απόφασή της, υπογράφονται από όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής και παραδίδονται στην Διοργανώτρια Αρχή το αργότερο μέσα σε (5) πέντε ημέρες από τη λήξη της διαδικασίας. Το πρακτικό της συνεδρίασης της Κριτικής Επιτροπής υποβάλλεται στην Διοργανώτρια Αρχή το αργότερο μέσα σε (5) πέντε ημέρες από τη λήξη της διαδικασίας.

ΑΡΘΡΟ 11ο    ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Οι νικητές και οι διακεκριμένοι σχεδιαστές μεταβιβάζουν αυτοδίκαια το σύνολο των πνευματικών του δικαιωμάτων στην Διοργανώτρια Αρχή δωρεάν για χρήση του έργου τους και δεν διατηρούν κανένα περιουσιακό δικαίωμα στα έργα που θα παραδώσουν. Ο δημιουργός έχει μόνον το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την αφίσα στο προσωπικό του portfolio. Η Διοργανώτρια Αρχή θα μπορεί αζημίως να επαναχρησιμοποιήσει ελεύθερα, για οποιονδήποτε σκοπό και με οποιονδήποτε τρόπο, αυτούσιο ή διασκευασμένο, όλο ή μέρος του υλικού που έχει αποσταλεί από τους δημιουργούς που θα λάβουν βραβεία ή τιμητικές διακρίσεις. Ο δημιουργός της αφίσας που θα κερδίσει το Διαγωνισμό μεταβιβάζει αυτοδίκαια το σύνολο των πνευματικών του δικαιωμάτων στην Διοργανώτρια Αρχή δωρεάν. Όλα τα δικαιώματα για χρήση, δημοσίευση, διαφήμιση, αντιγραφή, αλλαγή, τροποποίηση και αναπαραγωγή με όλους τους πιθανούς τρόπους της αφίσας που θα επιλεγεί, μεταβιβάζονται στην Διοργανώτρια Αρχή .

ΑΡΘΡΟ 12ο   ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ -ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

1.Οι τρεις αφίσες που θα επιλέξει η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις και ο πρώτος νικητής θα λάβει  χρηματικό έπαθλο των 500 ευρώ (πεντακόσια ευρώ). Οι υπόλοιποι δύο νικητές (Β΄ και Γ΄ βραβείο) θα λάβουν αναμνηστικά δώρα από το Καρναβαλικό Περίπτερο.

2.Το αποτέλεσμα του Διαγωνισμού επικυρώνεται με Απόφαση της Διοργανώτριας Αρχής, αναρτάται στην πρόγραμμα Διαύγεια, στην ιστοσελίδα της Διοργανώτριας Αρχής και κοινοποιείται μόνο στους διακριθέντες συμμετέχοντες.

3.Το βραβείο και οι τιμητικές διακρίσεις θα δοθούν στους νικητές απευθείας από την Διοργανώτρια Αρχή . Η καταβολή του βραβείου προϋποθέτει την παράδοση στη Διοργανώτρια Αρχή όλων των σχεδίων και αρχείων των ιδεών σε έντυπη και ψηφιακή μορφή. Για την καταβολή των βραβείου , ο βραβευθέντας οφείλει να προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, όπου απαιτείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

4.Η Κριτική Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα, αν διαπιστώσει ανεπάρκεια των προτάσεων και ύστερα από αιτιολόγηση, να μην απονείμει το πρώτο ή άλλα βραβεία.

5.Η απονομή του βραβείου και των τιμητικών διακρίσεων θα γίνει κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 που θα φιλοξενηθεί στα Παλαιά Σφαγεία.

6.Τα ονόματα της κριτικής επιτροπής θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η Πρόεδρος

της ΚΕΔΗΠ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ

Ήρα Ειρήνη Κουρή