Φόρτωση Εκδηλώσεις

«Κ…όπως Καρναβάλι»

SHARE
ΠΟΤΕ;
Μάρτιος 2, 21:00 - 23:00
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ταυτότητα παράστασης:

Συγγραφέας: Ίνα Τσέλιου

Σκηνοθεσία: Νικόλ Πετρουλή

Μουσική επιμέλεια: Στέλιος Αποστολόπουλος

Τηλεσκηνοθεσία: Χρήστος Τσάμης

Dj:  Νικόλαος Γιατράκος

Μακιγιάζ: Βασιλική Ζορμπά, Ίνα Τσέλιου

Παραχώρηση οπτικοακουστικού υλικού: Χρήστος Ορτέντζιο

Κάμερες: Νίκος Καραβαγγέλης, Νίκος Καστανάς, Διονύσης Καστανάς

Ήχος: Χαράλαμπος Σεβαστιάδης

Ηχολήπτης Θεάτρου Μπάρρυ: Φίλιππος Πετρόπουλος

Φωτισμοί: Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Φροντιστής Θεάτρου Μπάρρυ: Γιώργος Σάρρας

Διανομή:

Κανελλόπουλος Γιώργος, Μίαρης Μιχάλης, Παπαδοπούλου Θεοδώρα, Πετρουλή Νικόλ, Σαλπιστή Αγγελική, Σπανού Ελένη, Τομαράς Νικόλας, Τομαράς Παναγιώτης, Τσέλιου Ίνα, Τσουραμάνης Κωνσταντίνος, Χάιδα Θεοδώρα.

«Κ…όπως Καρναβάλι» της Ίνας Τσέλιου | ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΙΤΙΚΩΝ (Θ.Ε.Ο.ΡΟ.)

«Καρναβάλι είναι το μικρόβιο του κεφιού, της δημιουργίας και του παιχνιδιού. Μεταφέρεται από γενιά σε γενιά εδώ και δεκάδες χρόνια. Υπάρχει στο DNA μας και επηρεάζει τις ζωές μας κάθε μέρα όλο το χρόνο. Έξαρση του φαινομένου παρατηρείται με την έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων στις 17 του Γενάρη και κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Παρουσιάζει έντονη διασπορά σε αυτόχθονες ιθαγενείς καθώς και σε ανυποψίαστους επισκέπτες οι οποίοι το ερωτεύονται παράφορα.»

Το συγκεκριμένο έργο είναι μία παρέλαση συναισθημάτων και εμπειριών των Καρναβαλανθρώπων. Είναι ωδή στην καρναβαλική δημιουργία. Ένα ευχαριστήριο σε όλους εκείνους που κάνουν κάθε χρόνο τη  ζωή μας λίγο πιο φωτεινή. Απολογισμός και πρόσκληση προς όλους.

Είναι μία ατάκα που φωνάζουμε όλοι μαζί….

«Βάλε τη μάσκα σου και έμπα στο χορό»

«ΚΑΤΑ ΜΗΝΑ ΓΑΜΗΛΙΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝΑ

Η Επιτροπή Ερασιτεχνικού Δημιουργικού Θεάτρου ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων –  Καρναβάλι Πάτρας να συμμετάσχει σε διαδικτυακές καρναβαλικές εκδηλώσεις, ετοίμασε και παρουσιάζει τέσσερις (4) παραστάσεις διάρκειας 20 λεπτών με θεατρικές ομάδες της πόλης μας, οι οποίες πλαισιώνουν κάθε χρόνο το Ερασιτεχνικό Φεστιβάλ στο Ανοιχτό Θέατρο Κρήνης. Ακολουθώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ και πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους test covid, πέτυχαμε μες σ’ αυτές τις δυσκολίες ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Ως μέλη ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλα εκείνα τα λαϊκά αποκριάτικα δρώμενα που γίνονταν στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης μας τα παλιότερα χρόνια, αλλά δυστυχώς εξαφανίστηκαν.

Δρώμενα σατιρικά που πραγματοποιούνταν από απλούς λαϊκούς ανθρώπους, χωρίς τα καλλιτεχνικά εργαλεία των επαγγελματιών ηθοποιών και με μόνα μέσα , το κέφι και τον αυθορμητισμό.

Δρώμενα που θυσιάστηκαν στον βωμό μιας στείρας ζωής μπροστά σε μια οθόνη.

Δρώμενα της αποκριάς που έλκουν την καταγωγή τους από αρχαίες τελετές αφιερωμένες στη γονιμότητα, που κράτησαν αιώνες και σταμάτησαν οριστικά μόλις τα τελευταία χρόνια.

Δρώμενα σατιρικά, που είχαν σκοπό να ξορκίσουν κάθε ανεπιθύμητο, σκοτεινό πνεύμα που αντιστρατεύονταν τη γονιμοποιό δύναμη.

Να εκδιωχθεί ο Χειμώνας – Θάνατος και να εισέλθει η Άνοιξη – Ζωή. Να παρελάσει το Άνθινο Άρμα στα Διονύσια. Να έρθει η Περσεφόνη στον πάνω κόσμο. Να γιορταστούν οι μέρες των ψυχών, τα Ψυχοσάββατα.

Δρώμενα σατιρικά που εξελίχτηκαν σε μια ανελέητη σάτιρα για κάθε εξουσιαστικό μηχανισμό, κάθε πρόσωπο ή σύνολο που συμβάλει στις ανομίες, στις αδικίες, στις κακοδαιμονίες που καταδυναστεύουν τους ανθρώπους.

Η ερασιτεχνική ιδιότητα μάς ωθεί να βάλουμε μια σπίθα για να ξαναφουντώσουν τα παλιά αποκριάτικα δρώμενα με τα οποία ο λαός μας ελεύθερα και αυθόρμητα, με την απελευθερωτική δύναμη της μάσκας και με την αθυρόστομη σάτιρα έσπαγε τα δεσμά της σεμνοτυφίας, της υποκρισίας και του σκοταδισμού και δημιουργούσε στις κοινότητες που ζούσε -στις γειτονιές, στις πλατείες, στα χωριά, στην ύπαιθρο- μικρά και μεγάλα θαύματα, καλλιεργώντας μια παράδοση αιώνων.

Με τη δράση της Επιτροπής μας στο Καρναβάλι, θέλουμε να συνομιλήσουμε με τους νέους της πόλης μας που συμμετέχουν κατά χιλιάδες στις παρελάσεις του καρναβαλιού και να τους δείξουμε ότι οι Απόκριες δεν είναι μόνο η ομαδοποίηση και η τυποποίηση που συμβαίνει στα γκρουπ των παρελάσεων. Οι Απόκριες είναι Χλεύη και Σκώμμα. Είναι Ειρωνεία και Σαρκασμός. Είναι Κοροϊδία των κακώς κειμένων. Είναι απελευθέρωση της φαντασίας. Και αν όλα αυτά δεν τα εκφράσουν οι νέοι, ποιοι θα τα εκφράσουν;

Φέτος που δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί το καρναβάλι μας, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ξανασκεφτούμε την βαθύτερη αξία της Αποκριάς.

Ευχαριστούμε θερμά για την άριστη συνεργασία την Διοίκηση της ΚΕΔΗΠ, τους εργαζομένους της καθώς και τους εξωτερικούς της συνεργάτες.

Η Επιτροπή

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων (ΚΕΔΗΠ) – Καρναβάλι Πάτρας με την Επιτροπή Ερασιτεχνικού Δημιουργικού Θεάτρου. Η Επιτροπή Ερασιτεχνικού Δημιουργικού Θεάτρου αποτελείται από θεατρικές ομάδες της πόλης μας, οι οποίες πλαισιώνουν κάθε χρόνο το Ερασιτεχνικό Φεστιβάλ στο Ανοιχτό Θέατρο Κρήνης.

 

Η Θεατρική Ερασιτεχνική Ομάδα Ροϊτίκων δημιουργήθηκε το 2010 ως αποτέλεσμα της συνεργασίας γονέων του συλλόγου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής με την θεατρολόγο Νικόλ Πετρουλή. Άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί ήρθαμε κοντά, συνεργαστήκαμε, δημιουργήσαμε, διαφωνήσαμε, διδαχθήκαμε και τέλος εκτεθήκαμε, αλλάξαμε και γίναμε κατά τι καλύτεροι. Οι παραστάσεις μας έχουν φιλοξενηθεί στο Σταυροπούλειο Ίδρυμα και στο Ανοιχτό Θέατρο Κρήνης. Στόχος μας είναι να μειώσουμε την απόσταση του θεατή από την σκηνή. Να εκφραστούμε. Να προβληματίσουμε. Να καυτηριάσουμε κοινωνικά θέματα και να αναδείξουμε άλλα. Να δείξουμε την κοινωνία μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Παραστάσεις: 2013 -2014: «Μπαμπάδες με ρούμι» των Ρέππα – Παπαθανασίου, 2015 – 2016 Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα» των Ρέππα – Παπαθανασίου, 2018 -2019: «Δεν θα με τρελάνεις εσύ εμένα» των Καποδίστρια – Γιαμάλογλου, 2020: «Η άλλη όψη» της Ίνας Τσέλιου, 2021: «Κ…όπως Καρναβάλι» της Ίνας Τσέλιου

«Το θέατρο είναι η σπουδαιότερη μορφή τέχνης, ο πιο άμεσος τρόπος με τον οποίο δύο άνθρωποι μπορεί να μοιραστούν τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος».

– Όσκαρ Ουάιλντ –

 

 

ΒΙΝΤΕΟ

« Όλες οι ΕκδηλώσειςΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ

Ακτή Δυμαίων 84
Πάτρα 263 33
Τηλ.: 2610 390912 και 2610 390915
Email:

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ