Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

“Έξοδος για το Θέατρο” του Κ.Βαλεντίν ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ''ΗΘΟΣ ΠΟΙΕΙ'' ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΑΣ

SHARE
ΠΟΤΕ;
01/03/2021, 21:00 - 23:00
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ταυτότητα παράστασης: Συγγραφέας: Καρλ Βαλεντίν

Σκηνοθετική καθοδήγηση: Γιάννης Βλάχος

Βοηθός σκηνοθέτη: Τσουκαλάς Γιώργος

Διανομή: Γιαχαλής Χρήστος, Χρήστου Αλεξάνδρα, Τσαμπά Φωτεινή

“Έξοδος για το Θέατρο” του Κ.Βαλεντίν | ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ”ΗΘΟΣ ΠΟΙΕΙ” ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΑΣ

Το μονόπρακτο παρουσιάζει ένα ζευγάρι που ετοιμάζεται να παρευρεθεί σε θεατρική παράσταση μετά από δώρο 2 εισιτήριων που τους έκανε η γειτόνισσας. Τα ευτράπελα μόλις ξεκινούν! Ξεχνάνε το όνομα του γιού τους (“Γιάννης ή Παύλος;”), του γράφουν ένα σημείωμα για το πού θα πάνε (“είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στο θέατρο;”), ντύνονται βιαστικά (“έλα να μου κουμπώσεις το κουμπί γιατί θα μου στρίψει!”) και σαν να μην φθάνουν όλα αυτά, έρχεται και η γειτόνισσα για λίγο λάδι! Έχουν ξεχάσει όμως μια λεπτομέρεια…

«ΚΑΤΑ ΜΗΝΑ ΓΑΜΗΛΙΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝΑ»

Η Επιτροπή Ερασιτεχνικού Δημιουργικού Θεάτρου ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων –  Καρναβάλι Πάτρας να συμμετάσχει σε διαδικτυακές καρναβαλικές εκδηλώσεις, ετοίμασε και παρουσιάζει τέσσερις (4) παραστάσεις διάρκειας 20 λεπτών με θεατρικές ομάδες της πόλης μας, οι οποίες πλαισιώνουν κάθε χρόνο το Ερασιτεχνικό Φεστιβάλ στο Ανοιχτό Θέατρο Κρήνης. Ακολουθώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ και πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους test covid, πέτυχαμε μες σ’ αυτές τις δυσκολίες ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Ως μέλη ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλα εκείνα τα λαϊκά αποκριάτικα δρώμενα που γίνονταν στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης μας τα παλιότερα χρόνια, αλλά δυστυχώς εξαφανίστηκαν.

Δρώμενα σατιρικά που πραγματοποιούνταν από απλούς λαϊκούς ανθρώπους, χωρίς τα καλλιτεχνικά εργαλεία των επαγγελματιών ηθοποιών και με μόνα μέσα , το κέφι και τον αυθορμητισμό.

Δρώμενα που θυσιάστηκαν στον βωμό μιας στείρας ζωής μπροστά σε μια οθόνη.

Δρώμενα της αποκριάς που έλκουν την καταγωγή τους από αρχαίες τελετές αφιερωμένες στη γονιμότητα, που κράτησαν αιώνες και σταμάτησαν οριστικά μόλις τα τελευταία χρόνια.

Δρώμενα σατιρικά, που είχαν σκοπό να ξορκίσουν κάθε ανεπιθύμητο, σκοτεινό πνεύμα που αντιστρατεύονταν τη γονιμοποιό δύναμη.

Να εκδιωχθεί ο Χειμώνας – Θάνατος και να εισέλθει η Άνοιξη – Ζωή. Να παρελάσει το Άνθινο Άρμα στα Διονύσια. Να έρθει η Περσεφόνη στον πάνω κόσμο. Να γιορταστούν οι μέρες των ψυχών, τα Ψυχοσάββατα.

Δρώμενα σατιρικά που εξελίχτηκαν σε μια ανελέητη σάτιρα για κάθε εξουσιαστικό μηχανισμό, κάθε πρόσωπο ή σύνολο που συμβάλει στις ανομίες, στις αδικίες, στις κακοδαιμονίες που καταδυναστεύουν τους ανθρώπους.

Η ερασιτεχνική ιδιότητα μάς ωθεί να βάλουμε μια σπίθα για να ξαναφουντώσουν τα παλιά αποκριάτικα δρώμενα με τα οποία ο λαός μας ελεύθερα και αυθόρμητα, με την απελευθερωτική δύναμη της μάσκας και με την αθυρόστομη σάτιρα έσπαγε τα δεσμά της σεμνοτυφίας, της υποκρισίας και του σκοταδισμού και δημιουργούσε στις κοινότητες που ζούσε -στις γειτονιές, στις πλατείες, στα χωριά, στην ύπαιθρο- μικρά και μεγάλα θαύματα, καλλιεργώντας μια παράδοση αιώνων.

Με τη δράση της Επιτροπής μας στο Καρναβάλι, θέλουμε να συνομιλήσουμε με τους νέους της πόλης μας που συμμετέχουν κατά χιλιάδες στις παρελάσεις του καρναβαλιού και να τους δείξουμε ότι οι Απόκριες δεν είναι μόνο η ομαδοποίηση και η τυποποίηση που συμβαίνει στα γκρουπ των παρελάσεων. Οι Απόκριες είναι Χλεύη και Σκώμμα. Είναι Ειρωνεία και Σαρκασμός. Είναι Κοροϊδία των κακώς κειμένων. Είναι απελευθέρωση της φαντασίας. Και αν όλα αυτά δεν τα εκφράσουν οι νέοι, ποιοι θα τα εκφράσουν;

Φέτος που δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί το καρναβάλι μας, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ξανασκεφτούμε την βαθύτερη αξία της Αποκριάς.

Ευχαριστούμε θερμά για την άριστη συνεργασία την Διοίκηση της ΚΕΔΗΠ, τους εργαζομένους της καθώς και τους εξωτερικούς της συνεργάτες.»

Η Επιτροπή

Η θεατρική ομάδα δημιουργήθηκε το 2010, κάνοντας θεατρικό παιχνίδι και αυτοσχεδιασμούς. Έχει ανεβάσει τα εξής έργα: Οι ηλίθιοι, Νηλ Σάιμον (2011), Μονόπρακτα του Βαλεντίν, του Τσέχωφ και του Ελευθέριου (2012), La nonna, Ρομπέρτο Κόσσα (2013), Βγάλ’ τον υπουργό από την πρίζα, Ρέππα- Παπαθανασίου (2014), Εταιρία Θαυμάτων, Δημήτρη Ψαθά (2015), Η πινακοθήκη των ηλιθίων, Νίκου Τσιφόρου (2016), Παιχνίδια διχασμού και εγκυμοσύνης, Πετρ Τσαρκόφσκι (2017), Δον Καμίλο, Σωτήρη Πατατζή (2018), Δείπνο Ηλιθίων, Φράνσις Βέμπερ (2019).

ΒΙΝΤΕΟ

« Όλες οι Εκδηλώσεις



ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ

Ακτή Δυμαίων 84
Πάτρα 263 33
Τηλ.: 2610 361750 και 2610 390910
Email:

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ