Φόρτωση Εκδηλώσεις

“Μετακίνηση 6…για τον παππού Αριστοφάνη” ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Α΄ΕΛΜΕ

SHARE
ΠΟΤΕ;
Μάρτιος 3, 21:00 - 23:00
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο, μουσική επιμέλεια, σκηνοθεσία: Φώτης Λάζαρης

Σχεδίαση ήχου φωτισμού: Νίκος Αντωνίου

Κάμερες: Νίκος Καραβαγγέλης, Νίκος Καστανάς, Διονύσης Καστανάς

Ήχος: Χαράλαμπος Σεβαστιάδης

Ηχολήπτης Θεάτρου Μπάρρυ: Φίλιππος Πετρόπουλος

Φωτισμοί: Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Φροντιστής Θεάτρου Μπάρρυ: Γιώργος Σάρρας

Διανομή:

Αγγελίνα Βγενοπούλου, Δέσποινα Μάη, Φώτης Λάζαρης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιώτα Οικονόμου, Νίκος Παναγόπουλος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Έλενα Νταή, Χρήστος Σιάχος.

 

 

“Μετακίνηση 6…για τον παππού Αριστοφάνη” του Φώτη Λάζαρη

«Μια συνάντηση ηλικιωμένων (ευπαθείς ομάδες) που έχει κανονιστεί στο f/b, με άκρα μυστικότητα (εν μέσω lock down), γίνεται η αφορμή να εξελιχθεί  μια  κωμωδία παρεξηγήσεων σε ένα  διονυσιακό δρώμενο, με αριστοφανικές αναφορές που πατάει γερά  στο σήμερα αλλά και που ζωντανεύει ανερυθρίαστα πιπεράτες στιγμές από τα διαχρονικά  αποκριάτικα δρώμενα αιώνων τόσο στην πόλη μας όσο και γενικότερα σε όλο τον κόσμο. Μια αφορμή για να σαρκάσουμε τα κακώς κείμενα της εποχής μας με σπαρταριστούς διαλόγους χωρίς σεμνοτυφίες πιστοί στο πανάρχαιο πνεύμα της αποκριάς.»

«ΚΑΤΑ ΜΗΝΑ ΓΑΜΗΛΙΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝΑ

Η Επιτροπή Ερασιτεχνικού Δημιουργικού Θεάτρου ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων –  Καρναβάλι Πάτρας να συμμετάσχει σε διαδικτυακές καρναβαλικές εκδηλώσεις, ετοίμασε και παρουσιάζει τέσσερις (4) παραστάσεις διάρκειας 20 λεπτών με θεατρικές ομάδες της πόλης μας, οι οποίες πλαισιώνουν κάθε χρόνο το Ερασιτεχνικό Φεστιβάλ στο Ανοιχτό Θέατρο Κρήνης. Ακολουθώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ και πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους test covid, πέτυχαμε μες σ’ αυτές τις δυσκολίες ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Ως μέλη ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλα εκείνα τα λαϊκά αποκριάτικα δρώμενα που γίνονταν στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης μας τα παλιότερα χρόνια, αλλά δυστυχώς εξαφανίστηκαν.

Δρώμενα σατιρικά που πραγματοποιούνταν από απλούς λαϊκούς ανθρώπους, χωρίς τα καλλιτεχνικά εργαλεία των επαγγελματιών ηθοποιών και με μόνα μέσα , το κέφι και τον αυθορμητισμό.

Δρώμενα που θυσιάστηκαν στον βωμό μιας στείρας ζωής μπροστά σε μια οθόνη.

Δρώμενα της αποκριάς που έλκουν την καταγωγή τους από αρχαίες τελετές αφιερωμένες στη γονιμότητα, που κράτησαν αιώνες και σταμάτησαν οριστικά μόλις τα τελευταία χρόνια.

Δρώμενα σατιρικά, που είχαν σκοπό να ξορκίσουν κάθε ανεπιθύμητο, σκοτεινό πνεύμα που αντιστρατεύονταν τη γονιμοποιό δύναμη.

Να εκδιωχθεί ο Χειμώνας – Θάνατος και να εισέλθει η Άνοιξη – Ζωή. Να παρελάσει το Άνθινο Άρμα στα Διονύσια. Να έρθει η Περσεφόνη στον πάνω κόσμο. Να γιορταστούν οι μέρες των ψυχών, τα Ψυχοσάββατα.

Δρώμενα σατιρικά που εξελίχτηκαν σε μια ανελέητη σάτιρα για κάθε εξουσιαστικό μηχανισμό, κάθε πρόσωπο ή σύνολο που συμβάλει στις ανομίες, στις αδικίες, στις κακοδαιμονίες που καταδυναστεύουν τους ανθρώπους.

Η ερασιτεχνική ιδιότητα μάς ωθεί να βάλουμε μια σπίθα για να ξαναφουντώσουν τα παλιά αποκριάτικα δρώμενα με τα οποία ο λαός μας ελεύθερα και αυθόρμητα, με την απελευθερωτική δύναμη της μάσκας και με την αθυρόστομη σάτιρα έσπαγε τα δεσμά της σεμνοτυφίας, της υποκρισίας και του σκοταδισμού και δημιουργούσε στις κοινότητες που ζούσε -στις γειτονιές, στις πλατείες, στα χωριά, στην ύπαιθρο- μικρά και μεγάλα θαύματα, καλλιεργώντας μια παράδοση αιώνων.

Με τη δράση της Επιτροπής μας στο Καρναβάλι, θέλουμε να συνομιλήσουμε με τους νέους της πόλης μας που συμμετέχουν κατά χιλιάδες στις παρελάσεις του καρναβαλιού και να τους δείξουμε ότι οι Απόκριες δεν είναι μόνο η ομαδοποίηση και η τυποποίηση που συμβαίνει στα γκρουπ των παρελάσεων. Οι Απόκριες είναι Χλεύη και Σκώμμα. Είναι Ειρωνεία και Σαρκασμός. Είναι Κοροϊδία των κακώς κειμένων. Είναι απελευθέρωση της φαντασίας. Και αν όλα αυτά δεν τα εκφράσουν οι νέοι, ποιοι θα τα εκφράσουν;

Φέτος που δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί το καρναβάλι μας, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ξανασκεφτούμε την βαθύτερη αξία της Αποκριάς.

Ευχαριστούμε θερμά για την άριστη συνεργασία την Διοίκηση της ΚΕΔΗΠ, τους εργαζομένους της καθώς και τους εξωτερικούς της συνεργάτες.»

Η Επιτροπή

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων (ΚΕΔΗΠ) – Καρναβάλι Πάτρας με την Επιτροπή Ερασιτεχνικού Δημιουργικού Θεάτρου.

Η Επιτροπή Ερασιτεχνικού Δημιουργικού Θεάτρου αποτελείται από θεατρικές ομάδες της πόλης μας, οι οποίες πλαισιώνουν κάθε χρόνο το Ερασιτεχνικό Φεστιβάλ στο Ανοιχτό Θέατρο Κρήνης.

Η ομάδα μας ονομάζεται ‘από  κοινού’ και  διανύει τον έκτο χρόνο λειτουργίας.

Την ομάδα απαρτίζουν εκπαιδευτικοί της ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ εκπροσωπώντας  την Α ΕΛΜΕ Αχαΐας. Λειτουργεί μη κερδοσκοπικά  στο πλαίσιο του ερασιτεχνικού θεάτρου. Σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο δεν υπάρχει εισιτήριο.

Ο στόχος της ομάδας είναι καθαρά παιδαγωγικός. Αφορά στην προσπάθεια για πολιτιστική δράση μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, θέτοντας ένα διαφορετικό κίνητρο για γνώση και μάθηση τόσο για τους μαθητές όσο και για τους συναδέλφους.. Η επιλογή του έργου  και ο τρόπος  δουλειάς έχει να κάνει κυρίως με αυτό τον στόχο. Η λειτουργία της ομάδας στηρίζεται σε κανόνες που συν-αποφασίζονται από όλα τα μέλη με ομοφωνία στο πλαίσιο της οριζόντιας δημοκρατίας.

ΒΙΝΤΕΟ

« Όλες οι ΕκδηλώσειςΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ

Ακτή Δυμαίων 84
Πάτρα 263 33
Τηλ.: 2610 390912 και 2610 390915
Email:

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ