Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

14ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς»

SHARE
ΠΟΤΕ;
11 Φεβρουαρίου - 6 Μαρτίου
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

ΟΜΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «ΡΕΦΕΝΕ»
Γιάννης Γεωργακάκης
Κώστας Μουρτάς
Θοδωρής Σίδερης
Ειρήνη Γαλιατσάτου
Χρύσλα Μελλά
Χρήστος Αβραντινής
Ελένη Αγγελοπούλου
Πέπη Γαλανοπούλου
Παναγιώτης Γεωργόπουλος
Ελίνα Δημητριάδη
Λίλη Κουτρούκη
Κατερίνα Λειβαδά
Φώτης Λουριδάς
Ευάγγελος Μιχάλης
Νίκος Πραγιάννης
Θεόδωρος Στεφανίδης

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΗΠ-ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ
ΓΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΜΩΜΟΣ Ο ΠΑΤΡΕΥΣ»

Η σάτιρα, η ανατροπή, η δημιουργική καλλιτεχνική φλέβα και το αστείρευτο ερασιτεχνικό μεράκι, χαρακτηριστικά αλληλένδετα με το Πατρινό Καρναβάλι, είναι στοιχεία που κυριαρχούν στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς», που έγινε 14 ετών. Πατρινό Καρναβάλι και «Μώμος» λοιπόν συνδέονται αναπόσπαστα.

Η συνάντηση που κάθε χρόνο αποκτά δυναμική φωνή μέσα από την καθοριστική πρωτοβουλία του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ», δίνει εύγευστους καρπούς, έγινε θεσμός και χαίρει καταξίωσης στην πόλη και στην χώρα.

Με χαρά μου φέτος διαπιστώνω το ρεκόρ συμμετοχών με 34 ερασιτεχνικούς θιάσους στο διαγωνιστικό τμήμα και 3 στο «Αφιέρωμα» που αποδεικνύει την άσβεστη φλόγα του ερασιτεχνικού θεάτρου, αλλά και τη για πρώτη φορά συμμετοχή δύο θιάσων από το εξωτερικό που καταθέτουν τη δική τους οπτική στον γόνιμο αυτό καλλιτεχνικό διάλογο δίνοντας διεθνή διάσταση στο εγχείρημα.

Η φετινή χρονιά με την πανδημία να απειλεί την υγεία καλλιτεχνών και θεατών μάς οδήγησε από κοινού με το Ε.Σ.Π. «Ρεφενέ» στη διαδικτυακή εκδοχή του φεστιβάλ, που ωστόσο θα μεταφέρει τα μηνύματα του ερασιτεχνικού θεάτρου και της μεγάλης καρναβαλικής γιορτής της Πάτρας σε κάθε άκρη του κόσμου. Με την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που οι συνθήκες στερούν τη φυσική επαφή και επικοινωνία, χαιρετίζω εσάς από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο που ενώνετε το κέφι, την ανανεωτική σπίθα, τη συλλογική δημιουργία και το πάθος σας μαζί μας. 

Είμαι σίγουρη ότι ο «Μώμος» του 2022 θα είναι ορόσημο για μια ακόμη πιο συναρπαστική συνέχεια στο μέλλον στη νέα σελίδα που ανοίγουν το  Καρναβάλι μας και η Πάτρα μας, η πρωτεύουσα του Καρναβαλιού.

Η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας
Ήρα Ειρήνη Κουρή


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Ν. ΦΑΡΜΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΤΙΡΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ «ΜΩΜΟΣ Ο ΠΑΤΡΕΥΣ»

Αναπόσπαστο συστατικό της καρναβαλικής καλλιτεχνικής έκφρασης είναι η σάτιρα, συνυφασμένη εξάλλου με την ανθρώπινη ύπαρξη και κυρίως, τον άνθρωπο ως πολίτη και κοινωνικό ον. Διατηρώντας την πεποίθηση ότι η σάτιρα είναι νοητική πρόκληση και ταυτόχρονα αποτελεί «φάρμακο ψυχής», χαιρετίζω το 14ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς», που έχει αποδείξει στη μέχρι σήμερα διαδρομή του ότι παραμένει ένας θεσμός που μετουσιώνει την γκρίζα καθημερινότητα και τις δυσκολίες της ζωής σε κωμωδία, αναδεικνύοντας τη λυτρωτική λειτουργία του γέλιου. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων, αναγνωρίζοντας την συνεισφορά του στην καλλιτεχνική δημιουργία του Πατρινού Καρναβαλιού. Για άλλη μια φορά θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την ερασιτεχνική δημιουργία που ξεδιπλώνεται στον πρωτοποριακό και μοναδικό θεσμό ερασιτεχνικής θεατρικής έκφρασης, ελπίζοντας ότι έστω και μέσα από τα ηλεκτρονικά δίκτυα επικοινωνίας θα αναδειχθεί σε όλη την Ελλάδα, χαρίζοντας πολύτιμες στιγμές γέλιου, σκέψης αλλά και προβληματισμού.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για τη φετινή προσπάθεια, πέραν των αδελφών Ερασιτεχνικών Ομάδων και των εκπροσώπων τους:

Την Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας και ιδιαίτερα τους Αντιπεριφερειάρχες Ανδρέα Φίλια, Νίκο Κοροβέση, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας και ιδιαίτερα την πρόεδρο Ήρα Κουρή, την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Μουσικοσυνθετών Θεάτρου και Μεταφραστών και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.

Προσωπικά τους: Αναστάσιο Παπαδόπουλο, Αποστόλη Αγγελή, Μαρία Αλανιάδη, Θεόδωρο Παναγιωτόπουλο, Βίκυ Καραπάνου, Αλεξάνδρα Αντωνοπούλου, Φώτη Καλύβα, Σοφία Μαραχώρη, Γιάννη Μουγκολιά, Κώστα Μπουλμπασάκο, Χριστίνα Κόκκοτα, Περικλή Βασιλόπουλο, Συγκλητική Βλαχάκη, Τάκη Μαρτάτο, Ανέστη Χανουμίδη, Νικηφόρο Σπίνο, Χάρη Κότσιφα και Χαράλαμπο Κρητικό.

Ευχαριστούμε ακόμη τον τοπικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό για τη αμέριστη συμπαράσταση στο Φεστιβάλ.


 

« Όλες οι ΕκδηλώσειςΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ

Ακτή Δυμαίων 84
Πάτρα 263 33
Τηλ.: 2610 361750 και 2610 390910
Email:

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ