Παλαιά Σφαγεία

Πολυδύναμος πολιτιστικός χώρος με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη μέσω του προγράμματος SPARC.

Ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων μετεξελίσσεται σε πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη. Ο Δήμος Πατρέων υλοποιεί το έργο για τη διαμόρφωση των χώρων των Παλαιών Σφαγείων σε Κέντρο Δημιουργικής Βιομηχανίας με επίκεντρο το Πατρινό Καρναβάλι, με βάση σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου. Η διαμόρφωση του χώρου γίνεται μέσω του προγράμματος Sparc που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – InterregGreece – Italy 2014 – 2020».

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική κατεύθυνση εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού, κορυφαίου πολιτιστικού γεγονότος της Πάτρας με διεθνή απήχηση, επεκτείνοντας την δραστηριότητα εκτός των ορίων της καρναβαλικής περιόδου και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα ως δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό άξονα θέτει τη σημασία της ανάδειξης του Θεάτρου Σκιών ως σημαντικό πολιτιστικό προϊόν της Πάτρας, γενέτειρας του εξελληνισμένου Καραγκιόζη.

Τίτλος του έργου του προγράμματος SPARC είναι «Δημιουργικοί κόμβοι με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσω της Αξιοποίησης Πόρων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Ειδικός στόχος του SPARC είναι η Αξιοποίηση της Πολιτιστικής και Φυσικής κληρονομιάς ως εδαφικό πλεονέκτημα των περιοχών του προγράμματος. Ο γενικός στόχος του έργου SPARC συνίσταται στην αξιοποίηση της Φυσικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς των συμμετεχουσών περιοχών ώστε να γίνουν τουριστικοί προορισμοί σημαντικής αξίας.

Ο πολυχώρος των Παλαιών Σφαγείων άνοιξε για πρώτη φορά με την πραγματοποίηση του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού Sparcπου πραγματοποιήθηκε από 21 έως 27 Σεπτεμβρίου 2020 και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – InterregGreece – Italy 2014 – 2020». Για μια εβδομάδα πλήθος καλλιτεχνικών δράσεων, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, εικαστικών εγκαταστάσεων, εκθέσεων, σεμιναρίων ζωντάνεψαν τα Παλαιά Σφαγεία τόσο στις αίθουσες όσο και στον υπαίθριο χώρο δίνοντας έντονο καλλιτεχνικό χρώμα, αποτυπώνοντας χαρακτηριστικό καρναβαλικό ίχνος μέσα από μια ευρύτερη πολιτισμική και σατιρική διάθεση και προκαλώντας το ενδιαφέρον ενός εκτεταμένου κοινού.

Παράλληλα στα Παλαιά Σφαγεία μεταφέρθηκε η έδρα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας, συνδεδεμένου εταίρου του έργου Sparc. Έτσι οι διοικητικές υπηρεσίες της Κοινωφελούς Επιχείρησης λειτουργούν σε δυο κτίρια του πολυχώρου υλοποιώντας αρμονικά τη σύνδεση του προγράμματος με το Πατρινό Καρναβάλι. Στα Παλαιά Σφαγεία είναι και η έδρα της διεπιστημονικής ομάδας για τη λειτουργία των Παλαιών Σφαγείων, που εργάζεται σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων και της Κοινωφελή Επιχείρηση – Καρναβάλι Πάτρας για την ολοκλήρωση της δημιουργίας του πολυδύναμου πολιτιστικού χώρου για το Καρναβάλι και το Καραγκιόζη (χώρος δημιουργίας και προβολής) μαζί με την υλική και άυλη κληρονομιά που τα συνοδεύει, με έντονα δημιουργικό, ψηφιακό, οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και συμμετοχικό χαρακτήρα. Στόχος η ενσωμάτωση των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης για τη συνδιαμόρφωση μιας πολιτιστικής ψυχαγωγίας με κέντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο και άρρηκτα συνδεδεμένη όχι μόνο με την πνευματική και κοινωνική αλλά και την αναπτυξιακή διάσταση για την Πάτρα.

Το συγκρότημα των Παλαιών Σφαγείων στην τελική του διαμόρφωση μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κύρια μεγάλη αίθουσα αφιερωμένη στο Πατρινό Καρναβάλι ως χώρο πολυθεματικών εκθεσιακών ενοτήτων με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι, χώρο διάδρασης και καρναβαλικών εξερευνήσεων και χώρο προβολής και δημιουργίας ψηφιακών εκθέσεων, την αίθουσα Θεάτρου Σκιών-Καραγκιόζη ως χώρο προβολής αρχειακού και εκθεσιακού υλικού με τη βιωματική διάδραση/σχέση του κοινού με το Καραγκιόζη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (καλλιτεχνικών δράσεων: χορός, θέατρο, performance, περιοδικών εγκαταστάσεων και εκθέσεων, συνεδριάσεων, εκδηλώσεων, προβολών), τρεις αίθουσες εργαστηρίων (εργαστήριο δημιουργικής βιομηχανίας, δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά και νέους και εργαστήριο 3Dεφαρμογών), αίθουσα-κέντρο πολυμέσων/multimedia (αίθουσα πολυμεσικών εφαρμογών/MultimediaCenter, Εργαστήριο παραγωγής και επεξεργασίας εικόνας και ήχου, DigitalLibrary/DJstudio/VisualEffects), Ραδιοφωνικό Σταθμό των Παλαιών Σφαγείων (StudioRadio-Studioηχογράφησης), πωλητήριο και αίθουσα δημιουργικών συναντήσεων-meetingroom.

Εταιρικό σχήμα
Επικεφαλής εταίρος: Δήμος Πατρέων
Εταίρος 2: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Εταίρος 3: Επιμελητήριο Αχαϊας
Εταίρος 4: Σύνδεσμος Θεάτρου Απούλιας
Εταίρος 5: Περιφέρεια της Απούλιας
Συνδεδεμένος Εταίρος 6: Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ