Συνέντευξη τύπου για την Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2020

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα για την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2020, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου «Καρναβάλι Πάτρας», Ήρα Κουρή.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δημήτρης Δημησιάνος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Δήμου Πατρέων Ελένη Αλεξοπούλου, ο σκηνοθέτης της τελετής έναρξης Ιωάννης Κοψίνης, ο εκπρόσωπος του πληρώματος 222 Αριστείδης Σταθόπουλος, που θα είναι φέτος υπεύθυνο για τον 55ο Κρυμμένο Θησαυρό, ο συντονιστής της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, Χρήστος Καραγκούνης, ο υπεύθυνος του Καρναβαλικού Εργαστηρίου Νίκος Λιβάνης, η δημιουργός της κεντρικής αφίσας του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 Μαρία Μανωλοπούλου και η φετινή γυναίκα-τελάλης Μαρία Αγουρίδη.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, ανέφερε τα εξής:

«Ξεκινάμε και φέτος, με ακόμα περισσότερη όρεξη και έμπνευση. Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι ότι έχουμε το καλύτερο Καρναβάλι. Η πόλη μας και οι άνθρωποί της, ζουν σε ρυθμούς καρναβαλικούς, αξιοποιώντας το ταλέντο . Είναι μια πόλη εκπληκτική με εκπληκτικούς ανθρώπους, που φέτος θα δώσουν καινούργια στοιχεία στο καρναβάλι. Πρέπει να δώσουμε τις ευχαριστίες  μας και σε αυτούς που είναι αφανείς, πίσω από τα φώτα και τις κάμερες και δουλεύουν ατέλειωτες ώρες για να έχουμε ένα τέλειο Καρναβάλι. Είναι οι εργαζόμενοι του Καρναβαλικού Οργανισμού, αλλά και της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Δήμου.

Οι πρωταγωνιστές είναι πολλοί και δουλεύουν για να γιορτάσει η πόλη και οι επισκέπτες της. Έχουμε τη δυνατότητα, ενωμένοι να κάνουμε πολλά. Και πάλι ευχαριστούμε το σύνολο των εργαζομένων για την δουλειά τους».

 

Η ΗΡΑ ΚΟΥΡΗ

Η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου «Καρναβάλι Πάτρας», ανέφερε τα εξής:

«Μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής στενότητας η κοινωφελής επιχείρηση Καρναβάλι Πάτρας συνεχίζει την προσπάθειά της να διοργανώσει ένα καρναβάλι αντάξιο της ιστορίας του. Εργαζόμενοι, εθελοντές, γνωμοδοτική επιτροπή και το Διοικητικό συμβούλιο συνδράμουν καθημερινά για να παραχθεί ένα αποτέλεσμα υψηλού  καλλιτεχνικού επιπέδου.

Παρόλα τα προβλήματα που ακόμη και σήμερα μας ταλανίζουν εξαιτίας των χρεών που συσσώρευσαν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές στο Καρναβάλι και  λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού και της αδυναμίας μας να προσλάβουμε τον αναγκαίο αριθμό εργαζομένων, οργανώσαμε και φέτος μία σειρά εκδηλώσεων – θέατρο, χορός, ζωγραφική, κατασκευές, ακροβατικά – που θα τονώσουν το καρναβαλικό πνεύμα και θα μεταφέρουν τη χαρά του καρναβαλιού σε όλη την Πάτρα.

Ειδικά, για την τελετή έναρξης συνεργαστήκαμε με Πατρινούς καλλιτέχνες επειδή η πόλη διακρίνεται για τους εξαιρετικούς δημιουργούς της που γνωρίζουν καλά το καρναβάλι και εμπνέονται από αυτό. 

Την διοργάνωση και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο κ. Ιωάννης Κοψίνης και το 3D mapping projection είναι το καινούργιο στοιχείο που προσθέτουμε φέτος. Η όλη εκδήλωση έχει το χαρακτήρα ενός μεγάλου πάρτι και καλούμε όλους τους Πατρινούς και τους επισκέπτες, να έρθουν στην Πλατεία Γεωργίου το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ, για να χορέψουν σε ρυθμούς καρναβαλικούς με μουσικές επιλογές του συγκροτήματος Passepartout που θα παίζει ζωντανά για ένα τρίωρο.

 Όπως κάθε χρόνο ο τελάλης από την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, θα προαναγγείλει την έναρξη. Φέτος ο τελάλης είναι γυναίκα, η κ. Μαρία Αγουρίδου που με το μπρίο της και την καρναβαλική της διάθεση θα ξεσηκώσει τους Πατρινούς. Παράλληλα, στους πεζόδρομους της Πάτρας μπάντες και  ακροβάτες θα δίνουν το δικό τους χρώμα. Εννοείται ότι δεν θα λείψουν και ο σοκολατοπόλεμος. Για τον Κρυμμένο Θησαυρό δε λέμε πολλά , μας το απαγορεύει το ίδιο το παιχνίδι που φέτος το συνδιοργανώνουμε με το πλήρωμα 222 Ειδική μνεία θέλω να κάνω στις δημιουργούς των δύο αφισών τις κυρίες Μανωλοπούλου Μαρία και Χριστοπούλου Πανωραία.

Σε όλη την καρναβαλική περίοδο τα δρώμενα θα είναι σχεδόν καθημερινά στο κέντρο και στις συνοικίες της Πάτρας. Το καρναβάλι της Πάτρας παραμένει το μεγαλύτερο και αυθεντικότερο καρναβάλι και είμαστε πεπεισμένοι ότι κάθε χρόνο θα προπορευόμαστε. Το πάθος, το μεράκι και η ορμή των Πατρινών είναι τα συστατικά που κάνουν μοναδική τη μεγάλη λαϊκή γιορτή της πόλης μας. Έτσι με υπερηφάνεια λέμε ότι το καρναβάλι της Πάτρας είναι το καρναβάλι της Ελλάδος.

Θερμά λοιπόν, ευχαριστώ όλους όσους μήνες τώρα δουλεύουν για το θεσμό, όσους με συμβούλευσαν , με στήριξαν και με στηρίζουν και σας υποσχόμαστε ότι και φέτος η Πάτρα θα ακουστεί  πέρα από τα σύνορα μας».

 

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Δημήτρης Δημησιάνος, αντιπρόεδρος του ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης, μίλησε για την μεγάλη προσπάθεια των τεσσάρων μόνο, εργαζομένων στο Καρναβαλικό Εργαστήριο, αλλά και στην σημαντική απουσία λόγω συνταξιοδότησης του Πέτρου Βρυώνη και τόνισε ότι για πρώτη φορά θα στολιστούν καρναβαλικά οι είσοδοι της Πάτρας. Επίσης, όπως έγινε την περίοδο των Χριστουγέννων, Καρναβαλικά στοιχεία, θα τοποθετηθούν και στις συνοικίες της πόλης.  

Η Ελένη Αλεξοπούλου, ως Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, τόνισε: «Εκπροσωπώ τους εργαζόμενους του Δήμου Πατρέων που βρίσκονται πίσω από τα φώτα και τα χάπενινγκ, όμως δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα χωρίς αυτούς. Είναι ελάχιστοι, αλλά φιλότιμοι. Ακόμα και στην έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού, που είναι λίγες μέρες μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εμφανίζουν νέα πράγματα για το Καρναβάλι. Αυτό το δημιουργικό εργαστήρι, διαθέτει σοβαρούς τεχνίτες και καλλιτέχνες που τα δίνουν όλα για να είναι παραγωγικοί και τα καταφέρνουν. Τους ευχαριστούμε».

 

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΨΙΝΗΣ

Ο Ιωάννης Κοψίνης, που υπογράφει το σενάριο και έχει την ευθύνη της τελετής έναρξης τόνισε ότι η τελετή δομήθηκε πάνω στον κύκλο, που απαιτεί το βασικό στοιχείο του θέματος του Πατρινού Καρναβαλιού. Πέντε σημεία (3 σκηνές, μια βιντεοεγκατάσταση και μια πυραμίδα) αποτελούν έναν κύκλο αφού θα είναι δομημένες σε κυκλική διάταξη στην πλατεία Γεωργίου. Η επιλογή της κύριας μουσικής μπάντας, των Passepartout έγινε με βάση το ευρύ ηλικιακά κοινό που επιχειρεί να προσεγγίσει η τελετή, αφού το σχήμα έχει ένα ευρύτατο ρεπερτόριο που θα ικανοποιήσει πολλούς. Η λογική της τελετής όπως εξήγησε είναι ένα non stop μουσικό party πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι δράσεις (σύγχρονα χορευτικά, ακροβατικά, δρώμενα της πασαρέλας με την παρουσίαση των στολών από το βεστιάριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης και των στολών που παρουσιάστηκαν σε θεατρικές παραστάσεις του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας, από μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Επίσης ο Ιωάννης Κοψίνης υπογράμμισε το εντυπωσιακό video mapping που με μια πολύ σύγχρονη προσέγγιση θα μεταμορφώσει την πρόσοψη του Δημοτικού Θεάτρου “Απόλλων” καθώς και τη μουσική με χορό αφιερωμένο στον Διόνυσο συνοδεία κρουστών και γκάιντας.

 

Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αριστείδης Σταθόπουλος, εκπρόσωπος του πληρώματος 222, που ήταν ο νικητής του περσινού 54ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού και συνδιοργανώνει με την Κοινωφελή Επιχείρηση το φετινό 55ο Παιχνίδι παρουσίασε για πρώτη φορά την αφίσα της φετινής διοργάνωσης του Κρυμμένου, που αποτελεί δημιουργία του καρναβαλιστή Αλέξη Σακελλαρόπουλου και υποσχέθηκε ένα άρτιο πρακτικά και αισθητικά παιχνίδι τονίζοντας την καλή σειρά που άρχισε στο παιχνίδι από πέρυσι. Όπως τόνισε ο Αριστείδης Σταθόπουλος, ήδη δουλεύουν δυο μήνες ανελλιπώς για την προετοιμασία του φετινού παιχνιδιού. Επίσης είπε πως τα social media για τον παιχνίδι αρχίζουν τη λειτουργία τους από σήμερα 14 Ιανουαρίου.

 

Ο ΝΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΗΣ

Ο Νίκος Λιβάνης, υπεύθυνος του Καρναβαλικού Εργαστηρίου ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή και την κοινωφελή επιχείρηση για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν και χαρακτήρισε μεγάλο το φορτίο του ως αντικαταστάτη του Πέτρου Βρυώνη. Επισήμανε πως φέτος ετοιμάζει τον Καρνάβαλο, τη Βασίλισσα και ένα άνθινο άρμα και αναφέθηκε στην έντονη δουλειά που γίνεται στο Καρναβαλικό Εργαστήρι για την προετοιμασία των αρμάτων και των καρναβαλικών στοιχείων (ανάμεσά τους καινούριοι μπάστακες) από τους Δημήτρη Ντζουμάνη, Νεκτάριο Σαρηγιάννη, Παντελή Χατζόπουλο και τους έκτακτους εργαζόμενους Κωνσταντίνο Τζαϊλάκη και Γεωργία Οικονόμου. Σχετικά με τον φετινό Καρνάβαλο είπε ότι θα έχει τη  μορφή Μάγου με μια σφαίρα στα χέρια και πίσω του μια κλεψύδρα που θα γυρίζει, θα μας θυμίζει πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος.

 

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

Ο Χρήστος Καραγκούνης, συντονιστής της Γνωμοδοτικής Επιτροπής αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο των εθελοντών της επιτροπής που αφιερώνουν τον χρόνο τους και δίνουν τις δυνάμεις τους, παλαιότερους και νεώτερους προκειμένου να υλοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού.

 

Η ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Μαρία Μανωλοπούλου, που είναι η δημιουργός της κεντρικής αφίσας του Πατρινού Καρναβαλιού 2020, όπως αναδείχτηκε από τον πανελλήνιο διαγωνισμό της Κοινωφελούς Επιχείρησης, ευχαρίστησε τον Δήμο και την Κοινωφελή που προτίμησαν τη δουλειά της αλλά και την καρναβαλική κοινότητα και τον κόσμο για τα κολακευτικά σχόλια στο διαδίκτυο. “Ήδη ο κόσμος ερμηνεύει την αφίσα, μέσα από τα σχήματα βλέπει το Πατρινό Καρναβάλι”, τόνισε και ευχήθηκε καλό Πατρινό Καρναβάλι – Καρναβάλι της Ελλάδας και να πάει ακόμα παραπέρα.

 

Η ΜΑΡΙΑ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Η Μαρία Αγουρίδη, τελάλης-γυναίκα του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού είπε ότι πάντα τη συγκινούσε η φωνή του τελάλη που άκουγε στα Καρναβάλια και φέτος βρίσκεται στην ευχάριστη θέση αυτή η φωνή να είναι η δική της. Αρχικά στις πρώτες περιοδείες του ο τελάλης θα έχει ηχογραφημένη τη φωνή της ενώ το Σάββατο, ημέρα έναρξης η ίδια με τη φυσική της παρουσία θα είναι ο τελάλης. 

 

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ

Τέλος η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ήρα Κουρή καλωσόρισε θερμά το ενδιαφέρον με το οποίο ανταποκρίθηκαν οι κεραμίστες της πόλης στην ανοιχτή πρόσκληση της Κοινωφελούς να φτιάξουν αντικείμενα και αναμνηστικά, τα οποία θα φιλοξενηθούν στο καρναβαλικό περίπτερο της πλατείας Τριών Συμμάχων αλλά και σε ένα νέο περίπτερο που θα επιχειρήσει η Κοινωφελής να δημιουργήσει στην πλατεία Γεωργίου Α΄. Μάλιστα παρουσίασε τη χειροποίητη δημιουργία της Κικής Πετροχείλου εμπνευσμένη από το σήμα του Πατρινού Καρναβαλιού, η οποία θα βρίσκεται προς πώληση από την Πέμπτη στο καρναβαλικό περίπτερο της πλατείας Τριών Συμμάχων.