Απάντηση στην ερώτηση των εκπροσώπων της Νέας Πόλης για το θέμα των χορηγιών του Πατρινού Καρναβαλιού 2016

Η δημοτική αρχή επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί ότι ο πολιτισμός και το πατρινό  καρναβάλι δεν μπορεί να είναι στα χέρια των ιδιωτών και επιχειρηματιών.   Το πατρινό καρναβάλι με την μαζικότητα που έχει, είναι έθιμο πλατιά λαϊκό και έτσι πρέπει να είναι. Είναι γνωστές οι προσπάθειες, που γίνονται χρόνια τώρα, από τα επιχειρηματικά συμφέροντα να εκμεταλλευτούν πλήρως το πατρινό καρναβάλι. Δεν είναι τυχαίες οι προτάσεις και οι παραινέσεις, που  γίνονται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης προς την δημοτική αρχή να ιδιωτικοποιηθεί η κοινωφελής επιχείρηση του δήμου – καρναβάλι Πάτρας. Είναι λογικό και επόμενο να ενοχλεί η ασκούμενη πολιτική της δημοτικής αρχής να μην βάζει χορηγούς σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως είναι και το καρναβάλι.

Είναι γνωστό επίσης ότι παραλάβαμε, από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές  έναν οργανισμό του Δήμου,  που έχει τεράστια χρέη. Η μέχρι σήμερα καταγραφή που έχουμε κάνει, ανέρχονται στα 2.000.000 €, ενώ είναι σε εκκρεμότητα αγωγές κατά του οργανισμού για άλλα παλιότερα χρέη, που υπολογίζονται κατά προσέγγιση σε 2.000.000 € επίσης. Ο κύριος όγκος των χρεών αυτών είναι της περιόδου 2006 – 2009. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο και τις δυσκολίες που υπάρχουν, το Δ.Σ. της κοινωφελούς επιχείρησης έχει πάρει απόφαση να περιοριστεί στις αναγκαίες για τον οργανισμό χορηγίες, γιατί δε θέλουμε το Καρναβάλι να μετατραπεί σε χορηγικό Καρναβάλι. Οι φετινές χορηγίες, που εμφανίστηκαν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, όπως π.χ. να κρατηθεί το έθιμο της σοκολάτας    

Όλες οι χορηγίες, που έγιναν φέτος έγιναν σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. και με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που το Δ.Σ. είχε αποφασίσει. Σε καμία επιχείρηση δεν έγινε ιδιαίτερη διάκριση και για κανέναν λόγο. 

Όσο αφορά την επιχείρηση 3Ε, που έκανε διαφήμιση στους δρόμους της Πάτρας όπως και πολλές άλλες ούτε την άδεια της κοινωφελούς επιχείρησης είχαν, ούτε του Δήμου. Έδρασαν από μόνες τους και αυτόβουλα.  Από την οικονομική υπηρεσία του δήμου, έχουν κινηθεί ήδη οι διαδικασίες, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Η δημοτική αρχή καλεί το πατραϊκό λαό  να κρατήσει το καρναβάλι στα χέρια του. Να μην επιτρέψει να του κλέψουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα τη χαρά, και το κέφι, που έχει στο καρναβάλι.        

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Νικόλαος Χρυσοβιτσάνος