ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Την έναρξη των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού προαναγγέλλει ο Τελάλης, περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης πάνω στο μουσικό άρμα του. Καλεί τους Πατρινούς κι όλους όσους βρεθούν στην Πάτρα εκείνη τη μέρα σε μαγικές συναντήσεις χαράς και ανέλπιστες διαδρομές διασκέδασης. 

Η Τελετή Έναρξης πραγματοποιείται ημέρα Σάββατο και πάντα σε συνάρτηση με τη γιορτή του Αγίου  Αντωνίου 17 Ιανουαρίου.

Συνήθως αποτελείται από ποικίλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσική, χορό, ακροβάτες, δράσεις για μικρούς και μεγάλους και συλλογικά παιχνίδια.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν το πρωί σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και κορυφώνονται το βράδυ στην πλατεία Γεωργίου Α΄. Εκεί είναι στραμμένο και το ενδιαφέρον του κόσμου, όπου μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής εκδήλωσης και την εμφάνιση του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου συνοδευόμενου από πλήθος καρναβαλιστών, ο Δήμαρχος Πατρέων κηρύσσει την έναρξη των Εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού.

Ακολουθεί υπαίθριο πάρτι, όπου η κεντρική πλατεία της πόλης μετατρέπεται σε μια τεράστια πίστα χορού, με χιλιάδες πιστούς καρναβαλιστές να χορεύουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ειδικά το 2021 λόγω της πανδημίας η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε με τη μορφή σεμνής και λιτής εκδήλωσης στο Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων” που ανέδειξε όλα τα χαρακτηριστικά της μεγάλης γιορτής της Πάτρας και προβλήθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική και διαδικτυακή απευθείας μετάδοση μεταφέροντας σε κάθε άκρη το χαρμόσυνο μήνυμα του Καρναβαλιού μας. Το 2022 τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν επέτρεψαν διεξαγωγή τελετής έναρξης αλλά πραγματοποιήθηκαν δράσεις για την Ημέρα Έναρξης καθώς και η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο Δημαρχείο Πατρών.