ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Κι αφού επιτρέπεται… βγάζουν το άχτι τους. Και είναι πολλοί οι πιστοί! Οι ψησταριές σιγοψήνουν ζουμερά σουβλάκια, λαχταριστά λουκάνικα, λεπτοκομμένες παντσέτες… το κρασί τρέχει άφθονο, τα ποτήρια υψώνονται, τα λαρύγγια δροσίζονται, η ευθυμία οδηγεί τα βήματα στο χορό, κρατά το ρυθμό στη μουσική και… όλοι δίνουν ραντεβού για το βράδυ στην Άνω Πόλη. Εκεί στην οδό Γερμανού και στους γύρω δρόμους, αναβιώνουν παραδοσιακά και λαϊκά έθιμα, ενώ καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και της οινοποσίας.

Οι εκδηλώσεις αυτής της ημέρας είναι ενταγμένες στο επίσημο πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού. Αρχίζουν από το πρωί με την Δημοτική Μπάντα να παιανίζει στους δρόμους της πόλης και εκτός των άλλων περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς, συναυλίες από ρεμπέτικες και λαϊκές ορχήστρες, παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων.

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης ξεκίνησε με έναν λαϊκό ντόρο στη διάρκεια του μεσοπολέμου με το Γάμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς, στην Άνω Πόλη. (πηγή Νίκος Ε. Πολίτης)