ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Η κορύφωση της διασκέδασης «χτυπά κόκκινο». Χιλιάδες καρναβαλιστές χρωματίζουν με το κέφι και τη ζωντάνια τους την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού. Ένας χείμαρρος χαράς συγκλονίζει το κέντρο της πόλης, ο συναγωνισμός, η άμιλλα, η ευρηματικότητα, συντονίζονται στους ρυθμούς της μουσικής… Η πιο όμορφη στιγμή της νεολαίας! Η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής.

Προηγούνται η Μπάντα του Δήμου και τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου και ακολουθούν τα καρναβαλικά πληρώματα, πολλά με δικά τους άρματα και καρναβαλικές κατασκευές.

Η συμμετοχή των καρναβαλιστών κάθε χρόνο αγγίζει τα  35.000 άτομα που ακούραστα ακολουθούν μια διαδρομή 4 περίπου χιλιομέτρων, διασχίζοντας το κεντρικό δρόμο της Πάτρας.

Το μεγαλύτερο γεγονός του Πατρινού Καρναβαλιού κάθε χρόνο παρακολουθείται από δεκάδες χιλιάδες θεατές στα πεζοδρόμια, τα μπαλκόνια των σπιτιών και τις κερκίδες και μεταδίδεται τηλεοπτικά, όπως και η παρέλαση του Σαββάτου από Πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό.

Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής είναι η αποκορύφωση του καρναβαλικού κεφιού, της ευρηματικότητας, της δημιουργίας, της νεανικής ορμής  και της έμπνευσης.

Η παρέλαση ακολουθεί την οδό Κορίνθου και έχει ως αφετηρία το ύψος της οδού Παπαφλέσσα καταλήγοντας στο ύψος της οδού Κιλκίς.

Θέματα που δεν χωράνε σε περιγραφές αλλά που ξεδιπλώνονται σε όλη την έκτασή τους σκορπώντας χρώματα, ιδέες, ξέφρενο κέφι, γέλιο, ανατρεπτική διάθεση, μαγνητίζοντας τα βλέμματα και προκαλώντας τον θαυμασμό και τα πλατιά χαμόγελα μικρών και μεγάλων. Οι Πατρινοί καρναβαλιστές δίνουν ραντεβού με την τέχνη του εφήμερου και διαδηλώνουν το μεγάλο και αναφαίρετο δικαίωμά τους, την χαρά και την αγάπη για τη ζωή κάνοντας την ελπίδα και την αισιοδοξία πράξη σε καιρούς δύσκολους και αντίξοους.

Στο τέλος της Μεγάλης Παρέλασης της Κυριακής όπως και στη Νυχτερινή Ποδαράτη του Σαββάτου παρελαύνουν τα οχήματα των συλλόγων των σοκολατοριχτών που γλυκαίνουν με τις σοκολατορίψεις τους τους θεατές σε πεζοδρόμια και μπαλκόνια κατά μήκος της Κορίνθου και στην πλατεία Γεωργίου Α΄. Το ιστορικό και αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο του σοκολατοπόλεμου αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι του Πατρινού Καρναβαλιού. H ύπαρξη σοκολατών σε χορούς ανιχνεύεται από το τέλος του 19ου αιώνα, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια έχει καθιερωθεί και το μεσημέρι του τελευταίου Σαββάτου του Πατρινού Καρναβαλιού περιοδεία των οχημάτων με τους σοκολατορίχτες σε εκτεταμένο σοκολατοπόλεμο στο κέντρο της πόλης.

Η πανδημία έχει στερήσει την πραγματοποίηση της Μεγάλης Παρέλασης από το 2020 έως το 2022. Με την ελπίδα του χρόνου να έχουμε ένα Καρναβάλι ελεύθερο από περιορισμούς και την αιχμή των δράσεων του Πατρινού Καρναβαλιού να επανακάμψει.