Προμήθεια καλλιτεχνικών σχεδίων για την κατασκευή θεματικού Πάρκου – Χώρου Αναψυχής, στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων

 

 

 

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΙΑΣ                                                                          

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ                                                                  

ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ –

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ

Ταχ. Δ/νση  : Ακτή Δυμαίων 84 Πάτρα

Τ. Κ. : 26333                                        

Πληροφορίες: Μαρία Μπέλεχα

Τηλέφωνο : 2610 390917, 2610 314486

 e-mail:  [email protected]

 

 

                                     

    Πάτρα  16/08/2022

     Αρ. Πρωτ. : 1507

 

 

 

 

                 Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

      ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

 

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας ενδιαφέρεται να αναθέσει την προμήθεια καλλιτεχνικών σχεδίων για την κατασκευή θεματικού Πάρκου – Χώρου Αναψυχής, καλλιτεχνικών δράσεων, εξερεύνησης και παιχνιδιού στον εξωτερικό χώρο των Παλαιών Σφαγείων.

Η κατασκευή θα γίνει από το Καρναβαλικό εργαστήριο του Δήμου Πατρέων υπό την επίβλεψη-εποπτεία της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου –Η/Μ. 

Η διενέργεια της ανάθεσης της  προμήθειας θα γίνει σύμφωνα με :

  1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Τα/7.6.2010) Πρόγραμμα Καλλικράτης
  1. Τις διατάξεις του Ν 4412/2016 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει
  2. Τις διατάξεις του Ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας»
  3. To ΠΔ 80/2016 «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες» περί Ανάληψης Υποχρεώσεων από τους διατάκτες και της περίπτωσης ε’ της παρ.1 του άρθρου 58 του Ν.3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.1 του άρθρου 203 του Ν.4555/2018(Α’ 133)
  4. Την υπ’ αριθ. 950/28.12.2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πατρών με την οποία εγκρίθηκε η υπ’ αριθ. 98/2021 απόφαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης (έγκριση προϋπολογισμού 2022 της ΚΕΔΗΠ –Καρναβάλι Πάτρας).   
  5. Το άρθρο 203 του ν 4555/2018, όπου απονέμεται αποκλειστικά στη πρόεδρο,  η αρμοδιότητα να αποφασίζει για την έγκριση των δαπανών και τη διάθεση όλων των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων, με την έκδοση μόνον της σχετικής απόφασης ανάληψης υποχρέωσης. 

Ως εκ τούτου, οι σχετικές αποφάσεις διάθεσης και έγκρισης των δαπανών που λαμβάνονταν πριν τη θέση σε ισχύ του ν. 4555/2018, δεν υφίστανται καθώς αυτές διενεργούνται πλέον μόνο με την έκδοση της σχετικής απόφασης ανάληψης υποχρέωσης. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση των πιστώσεων του προϋπολογισμού που χρήζουν εξειδίκευσης, οπότε και πριν από την απόφαση του προέδρου, προηγείται σχετική απόφαση εξειδίκευσης της δαπάνης από το ΔΣ.  

  1. Tην υπ’αριθ. 62/2021 Απόφ. του Δ.Σ. της Κ.Ε.ΔΗ.Π. – Καρναβάλι Πάτρας για την προκήρυξη Πανελλήνιου Καλλιτεχνικού διαγωνισμού ιδεών με την απονομή βραβείων
  2. Την υπ’αριθ. 65/2021 Απόφ. του Δ.Σ. της Κ.Ε.ΔΗ.Π. – Καρναβάλι Πάτρας περί : Έγκρισης όρων αναλυτικής προκήρυξης Διενέργειας Πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού με τίτλο «Κατασκευή θεματικού Πάρκου – Χώρου Αναψυχής, καλλιτεχνικών δράσεων, εξερεύνησης και παιχνιδιού στον εξωτερικό χώρο των Παλαιών Σφαγείων».
  3. Την με αρ.πρωτ: 806/8/6/2021 Προκήρυξη Πανελλήνιου Καλλιτεχνικού διαγωνισμού ιδεών με απονομή βραβείων με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ – ΧΩΡΟΥ ΑΝΑΨΥΧΗΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ».
  4. Την υπ’ αριθμ. 89/05.11.2021   Απόφ. του Δ.Σ. της Κ.Ε.ΔΗ.Π. – Καρναβάλι Πάτρας που κηρύσσει τον διαγωνισμό άγονο.
  5. Την υπ’ αριθμ. 65/23.05.2022  Απόφ. του Δ.Σ. της Κ.Ε.ΔΗ.Π. – Καρναβάλι Πάτρας  για την Εξειδίκευση ποσού για την προμήθεια καλλιτεχνικών σχεδίων για τη δημιουργία του Θεματικού πάρκου με χαρακτήρα εκπαιδευτικό και έμπνευσης Καρναβαλικής στο χώρο  των Παλαιών Σφαγείων.

Παρακαλούμε τα φυσικά  πρόσωπα που ασχολούνται με το υπό ανάθεση αντικείμενο να μας αποστείλουν σχετική πρόταση σε σφραγισμένο φάκελο για την ανωτέρω προμήθεια, σύμφωνα με τα κάτωθι, έως την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12.00 μμ στο Πρωτόκολλο της Επιχείρησης, Ακτή Δυμαίων 84 – Πάτρα.

Η παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα αναρτηθεί στο ΚΗΜΔΗΣ, στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και θα τοιχοκολληθεί στον πίνακα ανακοινώσεων στα γραφεία της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι  Πάτρας.

Η ανάθεση της προμήθειας θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 4412/2016 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με κριτήριο την χαμηλότερη οικονομική προσφορά.

Για την πληρωμή του αναδόχου απαιτείται από μέρους του, η έκδοση σχετικού τιμολογίου και η προσκόμιση των νόμιμων δικαιολογητικών που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις κατά το χρόνο πληρωμής και σε χρόνο προσδιοριζόμενο από την αναγκαία διοικητική διαδικασία για έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων.

Στο χρηματικό ένταλμα θα επισυνάπτονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά το νόμο.

Σε κάθε πληρωμή γίνονται όλες οι νόμιμες κρατήσεις.

Στο ποσό της αμοιβής συμπεριλαμβάνονται οι βαρύνοντες τον εντολοδόχο φόροι και βάρη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ 

Ο ελεύθερος αδόμητος χώρος ΝΚ4 με διαστάσεις περίπου 24 Χ 80 μέτρα, ο οποίος βρίσκεται παραπλεύρως του κτιριακού συγκροτήματος των Παλαιών Σφαγείων, είναι ιδανικός χώρος για την ανάπτυξη ενός χώρου δραστηριοτήτων – αναψυχής με δράσεις με τη μορφή παιχνιδιού αναζήτησης και περιήγησης, ο οποίος θα συμπληρώνει τις πολιτιστικές και δημιουργικές λειτουργίες που θα αναπτυχθούν και θα στεγάζονται στα κτήρια του συγκροτήματος.

Καθώς το κτιριακό συγκρότημα των Παλαιών Σφαγείων θα στεγάσει τις δύο σημαντικές πολιτισμικές οντότητες της πόλης, το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, πλαισιωμένες από χώρους καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης, με τη λειτουργία σχετικών δημιουργικών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων, κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη ενός Θεματικού Πάρκου, το οποίο θα έχει ως στόχο να απασχολήσει με φαντασία τους  επισκέπτες του χώρου.

Οι συμμετέχοντες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πάρκο αναψυχής, το οποίο θα συνιστά μία πρωτότυπη θεματικά και αισθητικά πρόταση και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες του, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τα εξής χαρακτηριστικά στις ολοκληρωμένες προτάσεις που θα καταθέσουν για τον σωστό σχεδιασμό του εν λόγω πάρκου αναψυχής:

  • Ο χώρος πρέπει να έχει τη μορφή ενός Θεματικού Πάρκου Αναψυχής με κατασκευές που θα συνδέονται μεταξύ τους και οι οποίες θα έχουν πρωτότυπο εικαστικό χαρακτήρα και ενιαίο ύφος.
  • Θα πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικό θέμα που να αποτελεί αφορμή για παιχνίδι περιήγησης και αναζήτησης (πχ. Κυνήγι Θησαυρού), το οποίο να εξυπηρετείται από τη διάταξη και τον σχεδιασμό των στοιχείων – κατασκευών που θα αποτελούν το χώρο.
  • Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη η σχέση του χώρου με το περιβάλλον του και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται (κτιριακό Συγκρότημα Παλαιών Σφαγείων με τις πολιτιστικές του λειτουργίες, Προαστιακός – Τρένο, Λιμάνι και επικοινωνία με την Ευρώπη).
  • Ο καλλιτέχνης – σχεδιαστής που θα καταθέσει την πρόταση θα πρέπει να διατυπώσει μέσα από σχετικά επεξηγηματικά κείμενα και σχέδια (επιμέρους λεπτομέρειες και συνολική ζωγραφική μακέτα) την πρότασή του ως προς την θεματολογική αλλά και τη σχεδιαστική – αισθητική άποψη, λαμβάνοντας υπόψη πρακτικά λειτουργικά θέματα, όπως η ευκολία κίνησης και η ασφάλεια των παιδιών.
  • Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι η υλοποίηση του έργου θα αναληφθεί ιδίως από το Καρναβαλικό Συνεργείο του Δήμου Πατρέων.
  • Θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη οι γενικές οδηγίες και τα κριτήρια των ασφαλών προϊόντων, όπως αυτά ορίζονται στην Οδηγία 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 3ης Δεκεμβρίου 2001 για την γενική ασφάλεια προϊόντων.

Βασικοί Στόχοι του εγχειρήματος είναι:

  • Κατασκευή θεματικού πάρκου εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα με θεματικές ενότητες και παιχνίδια, χώρους απασχόλησης είτε με εμψυχωτή είτε χωρίς εμψυχωτή
  • Ανάδειξη του Θεματικού Πάρκου Αναψυχής σε ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής
  • Κατασκευή και λειτουργία του Θεματικού Πάρκου Αναψυχής με την βοήθεια των εργαστηρίων του καρναβαλικού οργανισμού
  • Το πάρκο πρέπει να απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες, χωρίς οποιουδήποτέ είδους διάκριση
  • Το πάρκο πρέπει να ενθαρρύνει την εξωστρέφεια, τη χαρά, την ομαδικότητα, τη δράση, την εκπαίδευση, το παιχνίδι, τον συναγωνισμό, και την ανακάλυψη.
  • Οι συμμετέχοντες μπορούν να εμπνευστούν ως προς τη θεματολογία του πάρκου, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό, από το Πατρινό Καρναβάλι, από τον Καραγκιόζη, από την τοπική παράδοση και κοινωνία, από το «ταξίδι» σαν έννοια, από «την ανακάλυψη ενός Κρυμμένου Θησαυρού», από την Ελληνική Μυθολογία και άλλα
  • Το πάρκο δεν πρέπει να έχει φυσιογνωμία παιδικής χαράς, καθώς θα ανακατασκευαστεί δίπλα παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες
  • Το πάρκο δύναται να λειτουργεί και αυτόνομα, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη επίσκεψη στον κυρίως χώρο προβολής του Καρναβαλιού και του Καραγκιόζη
  • Οι δραστηριότητες στο πάρκο είναι επιθυμητό να εμπεριέχουν στοιχεία σύγχρονης τεχνολογίας, επί παραδείγματι έξυπνο φωτισμό, για τη διάδραση με τον επισκέπτη
  • Οι κατασκευές στο πάρκο αναψυχής θα πρέπει να ταιριάζουν αισθητικά με τον κυρίως χώρο του και δεν θα πρέπει να απαιτούν πολεοδομική άδεια.

Χαρακτήρας – Μείγμα Δραστηριοτήτων

Τα Θεματικά Πάρκα διεθνώς στοχεύουν κατά κύριο λόγο στη ψυχαγωγία – διασκέδαση του κοινού (AmusementThemeParks). Στις λειτουργίες τους εντάσσουν, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, συμπληρωματικές θεματικές δραστηριότητες και εκθέματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με ταυτόχρονα με ανάλυση, πληρότητα, συνέχεια και αφοσίωση τείνοντας όλο και περισσότερο να προσθέτουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες για να προσελκύσουν τις νεότερες ηλικίες.

Στην πρόταση που θα κατατεθεί θα πρέπει να προταθεί ο χαρακτήρας του Πάρκου (εκπαιδευτικός/επιμορφωτικός, ψυχαγωγικός, συνδυασμός των δύο) και κατ’ επέκταση το μείγμα δραστηριοτήτων του (developmentmix), δηλαδή τα εκθέματα, οι δραστηριότητες, οι συμπληρωματικές υποδομές και οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης, που θα εξασφαλίζουν την όσο δυνατόν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και διάρκεια παραμονής του κοινού σ’ αυτό.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών
  2. Κάθε συμμετέχων μπορεί να συμμετέχει μόνο με μία (1) συμμετοχή.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

  1. ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Κάθε συμμετέχων θα υποβάλει έκθεση περιγραφής της συνολικής πρότασής του. Είναι  ελεύθερος να συμπληρώσει κατά την κρίση του την έκθεση και να περιλάβει στοιχεία των σχεδίων, σκίτσα, διαγράμματα ή σκαριφήματα, φωτογραφίες καθώς και ότι άλλο κρίνει πρόσφορο για την καλύτερη κατανόηση των προτάσεών του

  1. ΣΧΕΔΙΑ

Κάθε υποψήφιος θα υποβάλει τρεις (3) πινακίδες DIN A0 με το ακόλουθο περιεχόμενο:

Πινακίδα 1: Σχέδιο Γενικής Διάταξης (master plan), με κλίμακα επιλογής του συμμετέχοντα

Πινακίδα 2: Απεικόνιση κεντρικής ιδέας.

Πινακίδα 3: Σχέδια επιμέρους λεπτομερειών ή άλλου τύπου σχέδια – ελεύθερη πινακίδα

H σύνθεση, οι κλίμακες σχεδίασης και η παρουσίαση των σχεδίων της πρότασης είναι ελεύθερες και διαμορφώνονται κατά την κρίση του κάθε υποψηφίου, αρκεί το περιεχόμενο να είναι σαφές και ευδιάκριτο για την καλύτερη ανάπτυξη της πρότασής του.

ΤΡΟΠΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

  1. Οι συμμετέχοντες δε δεσμεύονται για τους τρόπους παρουσίασης των σχεδίων και των πινακίδων (ελεύθερη χρήση χρώματος, σκιών, ψηφιακής απεικόνισης κ.λ.π.).
  2. Είναι στην ευχέρεια τους να καθορίσουν την κατεύθυνση παρουσίασης των πινακίδων (οριζόντια ή κάθετα ή συνδυασμός).

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Για την κρίση του ΔΣ θα ληφθεί υπ’ όψη ο βαθμός προσέγγισης στους ακόλουθους τεθέντες στόχους, οι οποίοι έχουν ισοδύναμη βαρύτητα:

– τα αισθητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της πρότασης,

– τη συμβολή στην αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής,

– την καλλιτεχνική πρωτοτυπία της πρότασης σε συνδυασμό με την εφαρμοσιμότητα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η αναλυτική πρόσκληση αναρτάται στο πρόγραμμα Διαύγεια, στο ΚΗΜΔΗΣ και τοιχοκολλάται στον πίνακα ανακοινώσεων της ΚΕΔΗΠ –Καρναβάλι Πάτρας.  

  1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η πόλη των Πατρών είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δήμος της χώρας και είναι ένα αστικό κέντρο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της νεότερης Ελλάδας.

Από τα αρχαία χρόνια ήταν η πύλη επικοινωνίας του ελλαδικού χώρου με τη δύση, αποτελώντας σημαντικό αστικό κέντρο στα μυκηναϊκά, κλασικά και ρωμαϊκά χρόνια.

Ως νέο αστικό κέντρο, που αναπτύχθηκε στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, με τη φροντίδα του Ιωάννη Καποδίστρια, εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι και διαμετακομιστικό κέντρο εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου, ενώ αποτέλεσε και ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα, γεγονός το οποίο πιστοποιείται από τον μεγάλο αριθμό ιστορικών βιομηχανικών συγκροτημάτων τα κατάλοιπα των οποίων βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη και προσφέρονται για ανάπλαση και επανάχρηση, για να αποτελέσουν πυρήνες ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία.

  1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ (Ιστορική αναδρομή, χρήση κλπ)

Τα Δημοτικά Σφαγεία Πατρών, κατασκευάστηκαν το 1902 (θεμελίωση Εφημ. Νεολόγος 9/6/1902) σε οικόπεδο επί της τότε παραλιακής οδού Ιτεών, νυν Ακτή Δυμαίων, για να αντικαταστήσουν τα παλαιά και ξεπερασμένα κτίρια κοντά στο Μώλο του Αγίου Ανδρέου.

Αποτέλεσαν ένα από τα πολλά έργα υποδομής επί Δημάρχου Δημητρίου Βότση και είναι έργο του Κεφαλλονίτη Αρχιτέκτονα Γεώργιου Λυκούδη, σε σχέδια του οποίου κατασκευάστηκαν το Υδραγωγείο στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου, στο Κάστρο και ο ναός του Αγίου Γερασίμου.

Την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος υλοποίησε ο εργολάβος Γεώργιος Μαυρούλιας έναντι 193.770,40 δρχ. και καταλαμβάνει έκταση 20 στρεμμάτων, αποτελούμενο από ένα κεντρικό κτίριο το οποίο περιστοιχίζεται από άλλα μικρότερα που στέγαζαν βοηθητικούς χώρους και γραφεία.

Τα κτίρια έχουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα κεντρο-ευρωπαϊκής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένα από ανεπίχριστη ημιλαξευτή πέτρα Αστακού με τα ανοίγματα να πλαισιώνονται από λίθινες ταινίες, οι ακμές απολήγουν σε λαξευμένους ακρογωνιαίους λίθους και είναι στεγασμένα με δίρριχτες και τετράριχτες κεραμοσκεπές. 

Τα Σφαγεία σταμάτησαν να λειτουργούν μετά το 1995 και αργότερα ανακαινίστηκαν για να αποδοθούν σε πολιτιστικές χρήσεις.

  1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ

Μέχρι σήμερα ο Δήμος Πατρέων, έχει προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες σχετικά με την κατασκευή και προώθηση  ενός πολυδύναμου πολιτιστικού χώρου με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, μαζί με την υλική και άυλη κληρονομιά που τα συνοδεύει, με έντονα δημιουργικό, ψηφιακό, οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και συμμετοχικό χαρακτήρα, δημιουργώντας ένα τοπόσημο για την πόλη μας, προτάσσοντας ένα νέο μοντέλο πολιτιστικής στρατηγικής για την αειφόρο  ανάπτυξη της.

Όραμα μας η ενσωμάτωση των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης για τη συνδιαμόρφωση μια πολιτιστικής ψυχαγωγίας (edutainment) με κέντρο του ενδιαφέροντος, τον άνθρωπο και άρρηκτα συνδεδεμένη όχι μόνο με την πνευματική και κοινωνική  αλλά και την αναπτυξιακή διάσταση για την Πάτρα.

Η φυσιογνωμία της περιοχής που βρίσκεται ο χώρος επιτάσσει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για το θεματικό πάρκο στον παράπλευρο εξωτερικό του χώρο και πρέπει να ληφθούν υπόψη, παράλληλα με τη χρήση του κυρίως χώρου. Είναι ακριβώς στην πύλη εισόδου της Ελλάδας από τη Δύση. Το Λιμάνι της Πάτρας βρίσκεται ακριβώς από κάτω, και υποδέχεται-ξεπροβοδίζει όλους τους επισκέπτες ή επαγγελματίες που φεύγουν ή έρχονται από και προς τη χώρα.

Ταυτόχρονα, ακριβώς δίπλα στο κτιριακό συγκρότημα περνάει το τοπικό τρένο-προαστιακός, που είναι συνδεδεμένο με τα προάστια της πόλης και μεταφέρει εργαζομένους και πολίτες της Πάτρας, αλλά και της ευρύτερης Αχαΐας. Επιπλέον βρίσκεται στην καρδιά ενός ανενεργού βιομηχανικού πάρκου, που όμως λόγω του σχεδίου επέκτασης της πόλης, πρόκειται να αλλάξει φυσιογνωμία και να γίνει εμπορικό, διαμετακομιστικό και πολιτιστικό κέντρο της Πάτρας.

Ο χώρος αναδεικνύει το Πατρινό Καρναβάλι και τον Πατρινό Καραγκιόζη μέσα στο Θέατρο Σκιών και γίνεται κέντρο εκπαιδευτικό-ενημερωτικό και καλλιτεχνικό-ψυχαγωγικό. Ο συνδυασμός των παραπάνω λειτουργεί σαν καμβάς για τον προσδιορισμό της “ταυτότητας” του μελλοντικού θεματικού πάρκου.

Αναλυτική περιγραφή νέας χρήσης των παλαιών σφαγείων για όλα τα κτήρια:

ΤΕΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ

EΙΣΟΔΟΣ

Ο χώρος της εισόδου και της διανομής των κυκλοφοριών/ διαδρομών αποτελεί ένα χώρο εκτόνωσης και αναμονής. Η αναζήτηση ερμηνειών και νοημάτων έχει ήδη ξεκινήσει, η πολιτιστική εμπειρία εδραιώνεται από την είσοδο κιόλας του επισκέπτη στο χώρο. Η χωρική διάταξη και μορφολογία συντελεί καθοριστικά στη δημιουργία ποικίλων συναισθημάτων, αισθημάτων εξερεύνησης και αναζήτησης διαδρομών και οικειοποίησης του χώρου.

Κ1 ΚΑΙ Κ2 ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΑ

Διαμόρφωση στο ισόγειο του Κ2 ενός μικρού κέντρου πληροφόρησης /infodesk-center. Επιπρόσθετα θα διαμορφωθεί και ο υπαίθριος χώρος πίσω από το Κ2

Κ3 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟΥ

Υψηλών προδιαγραφών κατά τα πρότυπα καλών περιπτώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στο κεντρικό άνοιγμα – ημι Υπαίθριο χώρο  θα δημιουργηθεί υποενότητα εκθεσιακή του Πωλητηρίου στη φιλοσοφία  της εκθεσιακής προθήκης με αντικείμενα της Πολιτιστικής Βιομηχανίας της Πάτρας και ειδικά διαμορφωμένο ενημερωτικό υλικό.

K3  ΤΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ / MEETING ROOM

InCubator/Hub/Lab

Κ4 ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ

Η Αίθουσα Κ4 θα μετατραπεί σε  αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ως:

  • Αίθουσα πρώτης γνωριμίας – οικειοποίησης του χώρου για τους επισκέπτες
  • Αίθουσα :

○             Συνεδριάσεων

○             Εκδηλώσεων

○             Προβολών

  • Αίθουσα φιλοξενίας δραστηριοτήτων Σύγχρονης Τέχνης.

○             Καλλιτεχνικών δράσεων  (χορός ,θέατρο, performance)

○             Καλλιτεχνικών εκθεμάτων ( περιοδικών εγκαταστάσεων και εκθέσεων )

○             Παραστάσεων χορού

Θα γίνει η απαραίτητη διαμόρφωση για εύκολη προσαρμογή και αναδιάταξη για πολλαπλές του χρήσεις (π.χ. ξύλινο πάτωμα ,πτυσσόμενα έπιπλα)

ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ SPARC

ΑΙΘΟΥΣΑ  Κ6    ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

  • Χώρος Πολυθεματικών Εκθεσιακών Ενοτήτων με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι
  • Χώρος Διάδρασης και Καρναβαλικών εξερευνήσεων
  • Χώρος Προβολής και Δημιουργίας Ψηφιακών Εκθέσεων

ΑΙΘΟΥΣΑ Κ7 ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ

Η αλλαγή του κτιρίου στηρίζεται σε μια ενιαία εκθεσιακή ενότητα  με την αίθουσα του Καρναβαλιού ως κεντρικός άξονας που θα διατρέχει το κτιριακό συγκρότημα. Στη  σημασία της ανάδειξης του θεάτρου Σκιών ως ένα δυνατό πολιτιστικό προϊόν  της Πάτρας ως γενέτειρα του. Έλληνα καραγκιόζη. Ο χώρος  αυτός ως μεγαλύτερος ενδείκνυται για καλύτερη αξιοποίηση και προβολή του αρχειακού και εκθεσιακού υλικού με τη βιωματική διάδραση/ σχέση του κοινού με τον Καραγκιόζη και την σύνδεση με τα Διεθνή Δίκτυα Φεστιβάλ Σκιών.

  • Χώρος Έκθεσης αρχειακού και εργαστηριακού υλικού
  • Χώρος Διαδραστικών Παραστάσεων
  • Εκπαιδευτικών και βιωματικών δράσεων
  • Εργαστηρίων φιγούρας

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ  SPARC

  • Κ8 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3D ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
  • ΝΚ1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
  • ΝΚ2 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ.

Κ9  ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ /MULTIMEDIA

  • Αίθουσα Πολυμεσικών  Εφαρμογών/Multi Media Center
  • Εργαστήριο παραγωγής και επεξεργασίας εικόνας και ήχου
  • Digital Library/DJ studio/Visual Effects

Κ10 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΦΑΓΕΙΩΝ

  • StudioRadio
  • Στούντιο ηχογράφησης

ΝΚ4   ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

K5 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Το Καρναβαλικό Εργαστήρι Δήμου Πατρέων βρίσκεται στην περιοχή Πετρωτό κοντά στην έξοδο Γλαύκου της περιμετρικής Πατρών. Είναι ο χώρος στον οποίο κατασκευάζονται τα άρματα και τα καρναβαλικά στοιχεία για τις παρελάσεις και τις εκδηλώσεις αλλά και τον αποκριάτικο διάκοσμο της πόλης κατά την περίοδο του καρναβαλιού. Τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε σε διευρυμένη μονάδα παραγωγής στοιχείων αστικού διακόσμου και αστικού εξοπλισμού, ειδικών κατασκευών και διακοσμητικών κατασκευών καλύπτοντας περισσότερες ανάγκες του Δήμου (φεστιβάλ, εορτασμοί, παραστάσεις, εκδηλώσεις, κιόσκια, εκθεσιακά περίπτερα κλπ). Σήμερα το Καρναβαλικό Εργαστήρι Πάτρας έχει τη δυνατότητα παραγωγής στοιχείων προς πώληση ή ενοικίαση και με αυτό το σκοπό συνεργάζεται με άλλους Δήμους, φορείς και ιδιώτες τους οποίους εφοδιάζει ανάλογα με τις ανάγκες τους. είτε κατόπιν ειδικής παραγγελίας, είτε από τον κατάλογο προϊόντων που διαθέτει.

Εμπειρία, μεράκι, δημιουργικότητα, τεχνογνωσία είναι μερικά από τα συστατικά που συνθέτουν τις μοναδικές σε έμπνευση και ποιότητα κατασκευές του Καρναβαλικού Εργαστηρίου. Εξειδικευμένοι τεχνίτες και σημαντικοί καλλιτέχνες βρίσκονται σε συνεχή διεύρυνση τεχνικών και πειραματισμών ώστε να επιτευχθούν τα ζητούμενα αποτελέσματα που θα ικανοποιήσουν την ανάγκη της κάθε ειδικής κατασκευής.

Υπηρεσίες Καρναβαλικού Εργαστηρίου

  • Στοιχεία αστικού διάκοσμου φάτνες, συνθέσεις πλατείας, διακοσμητικά στοιχεία μεγάλων διοργανώσεων
  • Στοιχεία αστικού εξοπλισμού θεματικοί παιδότοποι, παγκάκια, κιόσκια
  • Στοιχεία εποχιακής διακόσμησης εσωτερικών & εξωτερικών χώρων Χριστούγεννα, αποκριά, εθνικές εορτές
  • Κατασκευές για εκδηλώσεις και φεστιβάλ διακόσμηση, μασκότ, σκηνικά εκδηλώσεων
  • Καρναβαλικές κατασκευές άρματα, φιγούρες, διακοσμητικά, μάσκες, μασκαράτες
  • Κατασκευές για Καρναβαλικές Πολιτείες για παιδιά
  • Ειδικές μεγάλες κατασκευές
  • Σκηνικά θεατρικών παραστάσεων
  • Προσομοίωση προϊόντων – Διαφημιστικές Κατασκευές
  • Εκθεσιακά Περίπτερα Γλυπτική
  • Ζωγραφική, Μελέτες, Σχέδια, Μακέτες

Επισυνάπτονται :

  1. ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ
  2. ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΥΝΤΑΧΘΕΝ ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Η/Μ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔΗΠ – ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ

ΗΡΑ – ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΗ

σχεδια κτηρίων

τοπογραφικό διάγραμμα 1 (1)

Η Πρόσκληση σε PDF

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟ 1