Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών “Στο Σχολείο των Σκιών” την Πέμπτη 18 Μαϊου στα Παλαιά Σφαγεία

Ολα είναι έτοιμα για το Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών «Στο Σχολείο των Σκιών», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαϊου με δράσεις που θα αρχίσουν νωρίς το πρωί και θα ολοκληρωθούν το βράδυ στα Παλαιά Σφαγεία. Οι δράσεις περιλαμβάνουν παραστάσεις θεάτρου σκιών από τα σχολεία το πρωί, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια της θεματικής έκθεσης με τίτλο «Το Ίνσταγκραμ του Καραγκιόζη» και παράσταση θεάτρου σκιών με τίτλο «Το Κιούπι» με τους Κώστα Μακρή και Γιάννη Νταγιάκο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Μαύρο Θέατρο της Πάτρας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με φορέα επιστημονικής ευθύνης το “Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου” του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών και με τη στήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας, υλοποιεί το πρόγραμμα «Στο σχολείο των σκιών». Σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Αχαΐας (υπεύθυνη: Βασιλική Μαντζουράτου), το «Σχολείο των σκιών» εντάχθηκε στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Πολιτισμού για το σχολικό έτος 2021-2022.

Παραστάσεις Καραγκιόζη μαθητών των σχολείων

Η Τελική εκδήλωση Παρουσίασης των παραγομένων των σχολείων του Τοπικού Δικτύου Πολιτιστικών Προγραμμάτων με θέμα: «Το σχολείο των Σκιών» θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ώρες 09:00π.μ. – 12:00μ.μ. στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας, στην κεντρική αίθουσα Κ6 – Αίθουσα Καρναβαλιού.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022.

Τα τμήματα που συμμετείχαν στο Τοπικό Πολιτιστικό Δίκτυο θα παρουσιάσουν Παραστάσεις Θεάτρου Σκιών των μαθητών/-τριών τους. Οι παραστάσεις αποτελούν αποτέλεσμα της δουλειάς τους στα Πολιτιστικά Προγράμματα, δημιουργήθηκαν από τους μαθητές και τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς με την υποστήριξη του κ. Κώστα Μακρή, καραγκιοζοπαίχτη, εικαστικού.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τέσσερις παραστάσεις Καραγκιόζη, μία από κάθε σχολείο. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν:

-«Ο Καραγκιόζης παντρεύεται» από το 46ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών με συμμετοχή στην παράσταση 18 μαθητών από την τάξη Γ1. Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Σοφία-Παναγιώτα Βλαχάκη, Ανδρεοπούλου Ευφροσύνη, Μαγκαφά Μαρία.

-«Ο Καραγκιόζης ηλεκτρολόγος» από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών με συμμετοχή στην παράσταση 23 μαθητών από την τάξη Ε. Συμμετέχει η εκπαιδευτικός Παναγιώτα Λαμπρακάκη.

-«Ο Καραγκιόζης στο κάστρο Σαραβαλίου» από το Δημοτικό Σχολείο Σαραβαλίου Αχαΐας με συμμετοχή στην παράσταση 42 μαθητών από τις τάξεις Γ1 και Γ2. Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Χαρίκλεια Μελαχροινού,  Γιώτα Φαρμάκη, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου.

-«Ο Καραγκιόζης και το μαγικό φίλτρο» από το 32ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών με συμμετοχή στην παράσταση 13 μαθητών από την τάξη Δ1. Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Δήμητρα Μπακοθανάση και Μαρία Σίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Φεστιβάλ του Σχολείου των Σκιών θα παίξουν 96 μαθητές, εμπλέκονται δημιουργικά 9 εκπαιδευτικοί, ενώ θα το παρακολουθήσουν συνολικά 180 μαθητές από τα συγκεκριμένα σχολεία και πολλοί γονείς μαθητών.

Θεματική έκθεση «Το Ίνσταγκραμ του Καραγκιόζη»

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Σχολείου των Σκιών περίοπτη θέση κατέχει μια θεματική έκθεση από την ιστορία του Καραγκιόζη με τίτλο «Το Ίνσταγκραμ του Καραγκιόζη», που θα φιλοξενηθεί από τις 18 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2022 στην αίθουσα Κ4 (αίθουσα  συνεδρίων -εκδηλώσεων) των Παλαιών Σφαγείων. Θα εκτεθούν φιγούρες αλλά και μοναδικές ρεκλάμες μεγάλων δασκάλων και δεξιοτεχνών του θεάτρου σκιών που γεννήθηκαν ή δραστηριοποιήθηκαν στην Πάτρα και σχετίστηκαν με παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο ιστορικό Θέατρο Ρεκόρ (πλατεία Μαρούδα).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 18/5/2022 στις 20.00. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για επισκέψεις σχολείων και κοινού από 19  Μαΐου μέχρι και 1 Ιουνίου 2022, καθημερινά (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) από τις 9:00π.μ. έως τις 2:00μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη.

Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να επισκεφτούν την Έκθεση παρακαλούνται να επικοινωνούν για ραντεβού στο τηλέφωνο 2610 361 750 (κ. Σοφία Μαραχώρη)

Παράσταση Καραγκιόζη «Το Κιούπι» των Κ. Μακρή και Γ. Νταγιάκου

Η εκδήλωση-Φεστιβάλ του Σχολείου των Σκιών (Τετάρτη 18/5) θα κλείσει με την παράσταση του Κ. Μακρή και του Γ. Νταγιάκου «ΤΟ ΚΙΟΥΠΙ», που θα αρχίσει στις 21.00 σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό-υπαίθριο χώρο των Παλαιών Σφαγείων.