Επίσκεψη 32ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών και παιδικού σταθμού Σεραφίνο στα Παλαιά Σφαγεία και συμμετοχή στα εκπαιδευτικά εργαστήρια

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου ο πολυχώρος των Παλαιών Σφαγείων ζωντάνεψε με πλατιά παιδικά χαμόγελα, το έντονο ενδιαφέρον τους και τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά εργαστήρια-προγράμματα που πραγματοποιεί η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας σε συνεργασία με την Α΄θμια και Β΄θμια Εκπαίδευση Ν. Αχαϊας (τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Υποθέσεων) και το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Τον πολυχώρο πολιτισμού των Παλαιών Σφαγείων επισκέφτηκαν 13 μαθητές της Δ΄ τάξης του 32ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών συνοδευόμενοι από την εκπαιδευτικό κα Ευγενία Μπούσια και 10 μαθητές του παιδικού σταθμού Σεραφίνο (νήπιο και προνήπιο) με τη συνοδεία της βρεφονηπιοκόμου κας Μαρίας Γαλανού και της νηπιαγωγού  κας Δέσποινας  Παπαευθυμίου.

Τα παιδιά της Δ΄ τάξης του 32ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών παρακολούθησαν στην αίθουσα Κ7 βίντεο για το Πατρινό Καρναβάλι όπου ξετυλίγεται αναδρομικά η πορεία της μεγάλης γιορτής της Πάτρας με αναφορές στους κυριότερους ιστορικούς σταθμούς από τη γέννησή του αλλά και στο σήμερα του κορυφαίου θεσμού. Τα παιδιά του παιδικού σταθμού Σεραφίνο παρακολούθησαν την προβολή παράστασης του Χρήστου Καλπουζάνη (συνδυασμός animation, θεάτρου σκιών) με τίτλο «Τα λιοντάρια της πλατείας» πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Παύλου Σκούρα. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το ψέμα κι η αλήθεια μέσα στα παραμύθια» τα παιδιά του δημοτικού αλλά και του παιδικού σταθμού σε διαφορετικά τμήματα άκουσαν από τα μέλη του Εργαστηρίου Σκηνικής Πράξης και Λόγου, την κα Λουκία Βισίλια και την κα Μαρία Αυγέρου, συμμετέχοντας στη διαδικασία ακρόασης, την αφήγηση του λαϊκού παραμυθιού «Οι 12 μήνες του έτους», του οποίου η δημιουργία ανιχνεύεται πριν πολλά χρόνια και έχει γνωρίσει πολλές παραλλαγές έως σήμερα. Στο τέλος με την καθοδήγηση των δύο εμψυχωτών «δημιούργησαν» και τραγούδησαν ένα τραγούδι στο πλαίσιο μουσικοκινητικού παιχνιδιού.

Η εκπαιδευτική διαδικασία και διαδραστική συμμετοχή των μικρών συνεχίστηκε με το εκπαιδευτικό εργαστήριο – σεμινάριο με θέμα «Καρναβαλική μάσκα» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα δημιουργικών εργαστηρίων ΝΚ2. Εκεί εκπαιδεύτηκαν στην τεχνική της κατασκευής καρναβαλικής μάσκας με χαρτί και ατλακόλ και στη συνέχεια κατασκεύασαν τις δικές τους εξαιρετικές καρναβαλικές μάσκες.

Την επιμέλεια και διδασκαλία στο εκπαιδευτικό εργαστήριο-σεμινάριο με θέμα «Καρναβαλική μάσκα» έχει η υπάλληλος της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας Μαρία Κορκονέα, πιστοποιημένη από το έργο Sparc  του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – Intereg Greece-Italy 2014-2020» που έχει παρακολουθήσει τρία σεμινάρια με θέματα «Σχεδιασμός και κατασκευή 3D αντικειμένων-αναμνηστικών», «Σχεδιασμός, δημιουργία καρναβαλικού-θεατρικού κοστουμιού, μάσκας, καπέλου» και «Δημιουργία άρματος, μικροκατασκευών και μασκαράτας», οργανωμένα στο πλαίσιο του έργου Sparc.

Τα παιδιά εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους από τη συμμετοχή τους και μετέφεραν τα πιο αισιόδοξα και ελπιδοφόρα μηνύματα, αφού αυτά αποτελούν το μέλλον του Πατρινού Καρναβαλιού.