Φόρτωση Εκδηλώσεις

“Μικρές Μασκαρεμένες Ιστορίες” ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 19ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

SHARE
ΠΟΤΕ;
Μάρτιος 5, 21:00 - 22:00
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ταυτότητα Παράστασης:

Υπεύθυνη-Εμψύχωση: Μαρία Καζάκου

Σκηνικά: Γιώργος Ντάφλος

Τηλεσκηνοθεσία: Χρήστος Τσάμης

Κάμερες: Νίκος Καραβαγγέλης, Νίκος Καστανάς, Διονύσης Καστανάς

Ήχος: Χαράλαμπος Σεβαστιάδης

Ηχολήπτης Θεάτρου Μπάρρυ: Φίλιππος Πετρόπουλος

Φωτισμοί: Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Φροντιστής Θεάτρου Μπάρρυ: Γιώργος Σάρρας

Εκτέλεση Παραγωγής: NUI ARTS

Παίζουν οι μαθητές: Ανδρικοπούλου Μαρία, Γεωργάκη Κασσιανή, Γεωργάκη Γεωργούλα, Γκοτσοπούλου Αγγελική, Θανοπούλου Παρασκευή, Καρύδα Δήμητρα, Μαρίνου Μαρία Μουζακίτη Κατερίνα, Παπαθεοδώρου  Θεόδωρος, Παπακανέλλου Σοφία, Πιπιλή Ναταλία, Φωτοπούλου  Θεοδώρα, Χόρμπα Ελένη, Χόρμπα Κωνσταντίνα

Παραγωγή: Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πάτρας – Καρναβάλι Πάτρας με την υποστήριξη του Δημοτικού Περιφερειακό Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Πάτρας

“Μία παράσταση εμπνευσμένη από κείμενα του Γάλλου Παιδαγωγού Μπερνάρ Φριό. Η βασική ιδέα της παράστασης αποτελεί προϊόν της συμμετοχής του σχολείου κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου “το θέατρο στο νέο σχολείο” με εμψυχώτρια τη Νεκταρία Γιαννουδάκη. Η ιδέα αναδιασκευάστηκε από την ομάδα με τεχνικές του θεάτρου της επινόησης για να προσαρμοστεί στο ‘εδώ’ και το ‘τώρα’.

Έτσι, οι ανησυχίες και οι αγωνίες των εφήβων εντείνονται κάτω από τον φόβο του κορονοϊού και τη μοναξιά της καραντίνας που τους απομακρύνει ολοένα και περισσότερο από την ελπίδα να ζήσουν το καρναβάλι τους. Από την ελπίδα αυτή απομακρύνεται σχεδόν βίαια και μια γηραιότερη κυρία, συνδετικός κρίκος της ιστορίας, η οποία αναζητά το νόημα της ζωής στο μαύρο ντόμινο που ράβει για να φορέσει στα μπουρμπούλια!”

«ΚΑΤΑ ΜΗΝΑ ΓΑΜΗΛΙΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝΑ

Η Επιτροπή Ερασιτεχνικού Δημιουργικού Θεάτρου ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων –  Καρναβάλι Πάτρας να συμμετάσχει σε διαδικτυακές καρναβαλικές εκδηλώσεις, ετοίμασε και παρουσιάζει τέσσερις (4) παραστάσεις διάρκειας 20 λεπτών με θεατρικές ομάδες της πόλης μας, οι οποίες πλαισιώνουν κάθε χρόνο το Ερασιτεχνικό Φεστιβάλ στο Ανοιχτό Θέατρο Κρήνης. Ακολουθώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ και πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους test covid, πέτυχαμε μες σ’ αυτές τις δυσκολίες ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Ως μέλη ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλα εκείνα τα λαϊκά αποκριάτικα δρώμενα που γίνονταν στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης μας τα παλιότερα χρόνια, αλλά δυστυχώς εξαφανίστηκαν.

Δρώμενα σατιρικά που πραγματοποιούνταν από απλούς λαϊκούς ανθρώπους, χωρίς τα καλλιτεχνικά εργαλεία των επαγγελματιών ηθοποιών και με μόνα μέσα , το κέφι και τον αυθορμητισμό.

Δρώμενα που θυσιάστηκαν στον βωμό μιας στείρας ζωής μπροστά σε μια οθόνη.

Δρώμενα της αποκριάς που έλκουν την καταγωγή τους από αρχαίες τελετές αφιερωμένες στη γονιμότητα, που κράτησαν αιώνες και σταμάτησαν οριστικά μόλις τα τελευταία χρόνια.

Δρώμενα σατιρικά, που είχαν σκοπό να ξορκίσουν κάθε ανεπιθύμητο, σκοτεινό πνεύμα που αντιστρατεύονταν τη γονιμοποιό δύναμη.

Να εκδιωχθεί ο Χειμώνας – Θάνατος και να εισέλθει η Άνοιξη – Ζωή. Να παρελάσει το Άνθινο Άρμα στα Διονύσια. Να έρθει η Περσεφόνη στον πάνω κόσμο. Να γιορταστούν οι μέρες των ψυχών, τα Ψυχοσάββατα.

Δρώμενα σατιρικά που εξελίχτηκαν σε μια ανελέητη σάτιρα για κάθε εξουσιαστικό μηχανισμό, κάθε πρόσωπο ή σύνολο που συμβάλει στις ανομίες, στις αδικίες, στις κακοδαιμονίες που καταδυναστεύουν τους ανθρώπους.

Η ερασιτεχνική ιδιότητα μάς ωθεί να βάλουμε μια σπίθα για να ξαναφουντώσουν τα παλιά αποκριάτικα δρώμενα με τα οποία ο λαός μας ελεύθερα και αυθόρμητα, με την απελευθερωτική δύναμη της μάσκας και με την αθυρόστομη σάτιρα έσπαγε τα δεσμά της σεμνοτυφίας, της υποκρισίας και του σκοταδισμού και δημιουργούσε στις κοινότητες που ζούσε -στις γειτονιές, στις πλατείες, στα χωριά, στην ύπαιθρο- μικρά και μεγάλα θαύματα, καλλιεργώντας μια παράδοση αιώνων.

Με τη δράση της Επιτροπής μας στο Καρναβάλι, θέλουμε να συνομιλήσουμε με τους νέους της πόλης μας που συμμετέχουν κατά χιλιάδες στις παρελάσεις του καρναβαλιού και να τους δείξουμε ότι οι Απόκριες δεν είναι μόνο η ομαδοποίηση και η τυποποίηση που συμβαίνει στα γκρουπ των παρελάσεων. Οι Απόκριες είναι Χλεύη και Σκώμμα. Είναι Ειρωνεία και Σαρκασμός. Είναι Κοροϊδία των κακώς κειμένων. Είναι απελευθέρωση της φαντασίας. Και αν όλα αυτά δεν τα εκφράσουν οι νέοι, ποιοι θα τα εκφράσουν;

Φέτος που δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί το καρναβάλι μας, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ξανασκεφτούμε την βαθύτερη αξία της Αποκριάς.

Ευχαριστούμε θερμά για την άριστη συνεργασία την Διοίκηση της ΚΕΔΗΠ, τους εργαζομένους της καθώς και τους εξωτερικούς της συνεργάτες.»

Η Επιτροπή

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων (ΚΕΔΗΠ) – Καρναβάλι Πάτρας με την Επιτροπή Ερασιτεχνικού Δημιουργικού Θεάτρου. Η Επιτροπή Ερασιτεχνικού Δημιουργικού Θεάτρου αποτελείται από θεατρικές ομάδες της πόλης μας, οι οποίες πλαισιώνουν κάθε χρόνο το Ερασιτεχνικό Φεστιβάλ στο Ανοιχτό Θέατρο Κρήνης.

 

Η θεατρική ομάδα του 19ου Γυμνασίου Πάτρας ξεκίνησε τη δράση της το 2017 με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Μαρία Καζάκου. Συμμετείχε για δύο συνεχείς χρονιές στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου “το Θέατρο στο Νέο Σχολείο”, με υπεύθυνη τη Σοφία Βγενοπούλου και εμψυχώτριες τις ηθοποιούς: Έλενα Μεγγρέλη και Νεκταρία Γιαννουδάκη, οι οποίες μύησαν την ομάδα στις τεχνικές του θεάτρου της επινόησης. Η θεατρική ομάδα συνεχίζει τη δράση της, όχι μόνο με τωρινούς μαθητές αλλά και με αποφοίτους.

ΒΙΝΤΕΟ

« Όλες οι ΕκδηλώσειςΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ

Ακτή Δυμαίων 84
Πάτρα 263 33
Τηλ.: 2610 390912 και 2610 390915
Email:

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ