Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε μετάφραση της Γεωργίας Δάλκου Θεατρική Ομάδα Τρίπολης (1984)

SHARE
ΠΟΤΕ;
16/02/2023 - 28/02/2023
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΒΙΝΤΕΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 

ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΕΠΑΙΞΑΝ:

Αντωνία Μπαντούνα, Νεκταρία Αλειφεροπούλου, Μαριάννα Φιλοπούλου, Βούλα Τζωρτζοπούλου, Γιώτα Σταυροπούλου, Σοφία Βεκερίδου, Άκης Χουζούρης, Θοδωρής Αρτόπουλος, Στέφανος Γκουτζιούλης, Θανάσης Κακαρίκος, Κυριάκος Κανέλλος, Δημήτρης Καραμήντζος, Θοδωρής Λουρίδας, Κώστας Μήτσιος, Νίκος Μπαντούνας, Γιάννης Σκιαδάς, Παναγιώτης Σμυρνιώτης, Λίντα Αντωνοπούλου, Αλίκη Καραγιάννη, Δέσποινα Κατσικερού, Έφη Κατσούλου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γεωργία Δάλκου
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Κώστας Αγγελάκος
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Κατερίνα Παπαγεωργάκη
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Χρήστος Τερζής

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τηλ Επικοινωνίας :
6972729627 (Αντωνία Μπαντούνα)
2710-242126 (Γεωργία Δάλκου)

Θεατρική ομάδα Τρίπολης
Φιλελλήνων 8
ΤΡΙΠΟΛΗ T.K. 221 32

Ήταν αρχές του 2002 όταν αποφασίσαμε να ανεβάσουμε τη «Λυσιστράτη». Το πάντα επίκαιρο θέμα του πολέμου αλλά και η πρόκληση να καταπιαστούμε για πρώτη φορά με την αρχαία κωμωδία ήταν τα κίνητρα της απόφασής μας. Η Γεωργία Δάλκου ξεκίνησε τη μετάφραση από το αρχαίο κείμενο και ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι πρόβες σε σκηνοθεσία της ίδιας. Το έργο θα παρουσιαζόταν τον Ιούλιο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ που διοργάνωνε στην Τρίπολη το τότε Κέντρο Καλλιτεχνικής Πράξης του Δήμου. Η πρεμιέρα, όμως, έγινε νωρίτερα και μάλιστα εκτός Ελλάδος!

Ο Διόνυσος, με τη διπλή του υπόσταση – θεός του θεάτρου και του κρασιού – οδήγησε τη Θεατρική μας Ομάδα να ακολουθήσει τους «δρόμους του κρασιού» που ένωναν την οινοπαραγωγό Μαντινεία της περιοχής μας και την πόλη Τοκάι (Tokaj), φημισμένη, επίσης οινοπαραγωγό πόλη στη βόρεια Ουγγαρία, απ’ όπου έχει την προέλευσή του το εξαιρετικό κρασί Ασζού (Aszú). H τότε Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αρκαδίας θέλησε να ανοίξει και έναν δίαυλο πολιτιστικής επικοινωνίας με την περιοχή κι έτσι, μπαίνοντας σε λεωφορεία και αεροπλάνα, φτάσαμε κουβαλώντας σκηνικά και κοστούμια σε έναν τόπο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς αλλά και εξαιρετικών ανθρώπων, που μας εντυπωσίασαν και μας συγκίνησαν με τη φιλοξενία τους.

Η πρώτη παράσταση της «Λυσιστράτης» μας δόθηκε στις 22 Ιουνίου 2002 λίγο έξω από το Τάρτσαλ (Tarcal), μία κωμόπολη κοντά στο Τοκάι, σε ένα υπαίθριο πέτρινο θέατρο, χωρίς καθόλου τεχνητό φωτισμό. Το έργο ξεκίνησε με το φως του ήλιου, αργά το απόγευμα και συνεχίστηκε υπό το φως μεγάλων δαυλών που οι άνθρωποι εκεί είχαν ανάψει γύρω από τη σκηνή. Είχαμε φροντίσει να εκδώσουμε, με τη βοήθεια της Ουγγρικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ένα δισέλιδο με την περίληψη του έργου στα ουγγρικά, για να βοηθήσουμε το κοινό να παρακολουθήσει την πλοκή του. Μας έκανε τρομερή εντύπωση το ότι γελούσαν σε όλα τα αστεία μέρη του έργου, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η Τέχνη είναι πανανθρώπινη και έχει τη δική της «γλώσσα», δεν περιορίζεται από τους εθνικούς γλωσσικούς κώδικες. Ο ενθουσιασμός του κοινού στο τέλος της παράστασης, η θερμή φιλοξενία με γεύματα, χορούς, ξεναγήσεις αλλά και παρασκήνια γεμάτα με εδέσματα και χυμούς κατά τη διάρκεια της παράστασης, μας άφησαν με τις πιο γλυκές αναμνήσεις.

Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, μια παράσταση – ορόσημο για την πορεία μας η Λυσιστράτη. Είναι μία παράσταση όπου το αρχαίο ελληνικό πνεύμα συνδυάστηκε αρμονικά με τη λαϊκή και δημοτική μας παράδοση από τη δημιουργική φαντασία της σκηνοθέτιδας. Τα κοστούμια της Κατερίνας Παπαγεωργάκη ακολούθησαν την ίδια λογική, παντρεύοντας την αρχαιοελληνική με την παραδοσιακή φορεσιά και τα σκηνικά του Κώστα Αγγελάκου, λιτά και λειτουργικά, αναπαράστησαν την υπό κατάληψη από τις γυναίκες Ακρόπολη των Αθηνών καλυμμένη με τεντωμένα πανό. Αλλά περισσότερο απ’ όλα είναι μία παράσταση που άνοιξε τους ορίζοντές μας πέρα από τα σύνορα της Αρκαδίας και της Ελλάδας και μας έφερε σε επαφή με ανθρώπους που μας ευχαρίστησαν εμάς, έναν ερασιτεχνικό θίασο από την Τρίπολη, για τον ελληνικό πολιτισμό. «Thank you for your culture» μας είπαν στο τέλος της παράστασης ανάμεσα στα συγχαρητήρια και τις αγκαλιές που μας έδιναν.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, η «Λυσιστράτη» μας παρουσιάστηκε στις 7 Ιουλίου 2002 στο θέατρο του άλσους του Αγ. Γεωργίου, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ θεάτρου του Κέντρου Καλλιτεχνικής Πράξης του Δήμου Τρίπολης, απ’ όπου και το βίντεο της παράστασης. Στη συνέχεια περιόδευσε με παραστάσεις σε διάφορες περιοχές της Αρκαδίας, από τις οποίες θυμόμαστε ιδιαίτερα την παράσταση στην Κανδήλα, όπου παρά τη βροχή που ξεκίνησε – όχι πολύ δυνατή ευτυχώς – κανένας θεατής δεν κουνήθηκε από τη θέση του κι εμείς συνεχίσαμε να παίζουμε κανονικά. Αποσπάσματα του έργου παρουσιάστηκαν και αργότερα επ’ ευκαιρία διαφόρων εκδηλώσεων, μία εκ των οποίων έλαβε χώρα στο αρχαίο θέατρο του Ορχομενού, αλλά και στο διαγωνιστικό μέρος του Μώμου το 2009 (σκηνή Μυρρίνης – Κινησία).

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 1984-2021

Ποιοι είμαστε, σε γενικές γραμμές

Είμαστε ερασιτέχνες, που αγαπούμε εν πρώτοις το θέατρο, αλλά και κάθε άλλη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Προερχόμαστε από μια μαθητική θεατρική ομάδα -του 1ου Λυκείου Τρίπολης- που μεταλλάχθηκε σε Σωματείο όταν πια οι μαθητές που αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα της άφησαν τα μαθητικά θρανία κι άρχισαν να παίζουν άλλους δυσκολότερους ρόλους σ’ αυτή τη σκηνή που τη λέμε και «στίβο της ζωής».

 

Ίσως η προέλευσή μας, ίσως η έμφαση που δίνουμε γενικά στον παιδαγωγικό ρόλο τού θεάτρου, μας κινεί στο να κρατούμε πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τα σχολεία της περιφερείας μας, όταν σ’ αυτά εκδηλώνεται κάποιο ενδιαφέρον για τη θεατρική έκφραση.

Σχεδιάζουμε τα βήματά μας προσεκτικά, έχοντας πάντα κατά νουν το περιορισμένο εύρος των δυνατοτήτων μας αλλά και το ότι αυτό δεν αποτελεί άλλοθι που συγχωρεί το έγκλημα της κακοποίησης της αισθητικής των θεατών. Προσπαθούμε να ενημερωθούμε από τους επαγγελματικά ασχολούμενους με το θέατρο για τις μεθόδους και τους τρόπους έκφρασης και να επωφεληθούμε από τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις τους. Το μόνο στο οποίο βλέπουμε να υπερτερούμε είναι ότι δεν διακατεχόμαστε -όπως εκείνοι- από το άγχος να κερδίσουμε, μέσω της ενασχόλησής μας με το θέατρο, τα προς το ζην. Ωστόσο, δεν τους συγχωρούμε όταν τους βλέπουμε συχνά πυκνά στους περιοδεύοντες ανά την επαρχία θιάσους να υπηρετούν την ευτέλεια και την κακογουστιά.

Στο ερώτημα τι κέρδος αποκομίζουμε εμείς τόσα χρόνια ασχολούμενοι ερασιτεχνικά με το θέατρο, δίνουμε αυτήν την ειλικρινή απάντηση: αυτόν τον τρόπο βρήκαμε για να καταπολεμήσουμε μερικές από τις ασθένειες του καιρού μας, όπως είναι η αυτοαπομόνωση, η χρησιμοθηρία, ο ατομισμός, η αποτίμηση των πάντων με κριτήριο το χρήμα…

 

 Οι παραστάσεις μας

  1. Το μεγάλο μας τσίρκο, Ιάκωβου Καμπανέλλη 1984-85
  2. Επιπεδομετρία, ελληνικά μονόπρακτα 1985-86
  3. Ω παιδεία, ελληνικά μονόπρακτα 1986-87
  4. Σχόλια-σκολιά, μονόπρακτα ελληνικά και ξένα 1986-87
  5. Ηλέκτρα, Σοφοκλέους 1987-88
  6. Κι αυτό το φως όσο πάει και χαμηλώνει, ελληνικά μονόπρακτα 1990
  7. Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια, Αλεσάντρο Κασόνα 1988-89
  8. Ο Δράκος, Ευγένιου Σβαρτς 1990
  9. Τεϊοποτείον «Το Αυγουστιάτικο φεγγάρι», Τζων Πάτρικ 1991
  10. Βατραχομυομαχία, Ομήρου (Παιδική Σκηνή) 1991
  11. Ο Γενικός Γραμματεύς, Ηλία Καπετανάκη 1992
  12. Η Γκόλφω, Σπυρίδωνος Περεσιάδου 1992
  13. Οδυσσεβάχ, Ξένιας Καλογεροπούλου (Παιδική Σκηνή) 1992
  14. Φαύστα, Μποστ 1993
  15. Ματωμένος γάμος, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα 1993
  16. Το γαλάζιο πουλί, Μωρίς Μέτερλινγκ (Παιδική Σκηνή) 1993
  17. Το αυγό, Φελισιέν Μαρσώ 1994
  18. Πλούμπω, Χρήστου Δάλκου (Παιδική Σκηνή) 1994
  19. Μάνα… Μητέρα… Μαμά, Γιώργου Διαλεγμένου 1995
  20. Το παραμύθι χωρίς όνομα, Ιάκωβου Καμπανέλλη 1995
  21. Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα 1996
  22. Τρία πουλάκια κάθονταν, Γεωργίας Δάλκου, επιθεώρηση 1996
  23. Μουσική για μια αναχώρηση, Κωστούλας Μητροπούλου 1997
  24. Αντιγόνη, Ζαν Ανούιγ 1997
  25. Μήδεια, Μποστ 1998
  26. Δάφνες και πικροδάφνες, Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά 1999
  27. Ο μπαμπάς ο πόλεμος, Ιάκωβου Καμπανέλλη 1999
  28. Το κύκνειο και άλλα τρία άσματα, 4 μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ 2000
  29. Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας, Γιώργου Θεοτικά 2001
  30. Η κωμωδία του τέλους σε τρεις πράξεις, 3 μονόπρακτα: Η τελετή (Παύλου Μάτεση), Ο επικήδειος (Ιωάννου Κονδυλάκη), Ο επικήδειος (Ιάκωβου Καμπανέλλη) 2002
  31. Λυσιστράτη, Αριστοφάνους (Μετάφραση Γεωργίας Δάλκου) 2002
  32. Τα ρούχα του βασιλιά, Γιάννη Καλατζόπουλου (Παιδική Σκηνή) 2002
  33. Αποχαιρετισμός στο 2002, Γεωργίας Δάλκου, επιθεώρηση
  34. Τα εγκαίνια, Γιάννη Χρυσούλη 2003
  35. Γιατρός με το στανιό, Μολιέρου (Μετάφραση Κώστα Αγγελάκου) 2003
  36. Μας υποχρέωσες μα δε μας είπες τελικά πόσο μας χρέωσες, Γεωργίας Δάλκου, επιθεώρηση 2004
  37. Σκίτσα του Αρκά με σάρκα και οστά, (ανθολόγηση από ατάκες σκίτσων Αρκά) 2005
  38. 20+1 χρόνια, Γεωργίας Δάλκου (αναδρομή στα «έργα και τις ημέρες» της Ομάδας)  2005
  39. Παντρεύεται η Μαριωρή του Τριτσιμπίδα το παιδί, Γεωργίας Δάλκου, (μουσικο-θεατρικο-χορευτική παράσταση σε συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Τρίπολης) 2006
  40. Σε μια ρώγα από σταφύλι, Γεωργίας Δάλκου, (μουσικο-θεατρικο-χορευτική παράσταση με τη σύμπραξη του Αθλητικού Γυμναστικού Ομίλου, του Ορφέα, του Μουσικού Σχολείου και του Χορευτικού Ομίλου Τρίπολης) 2006
  41. Ήταν όλοι τους παιδιά μου, Άρθουρ Μίλλερ (Μετάφραση Γιώργου Ηλιόπουλου)  2007
  42. Τραγούδια με νόημα… (Τραγούδια των παραστάσεών μας σε νέα…εκτέλεση) 2008
  43. Αφασία σε 13 φάσεις, μονόπρακτα, Γεωργίας Δάλκου 2008
  44. Παπαδιαμάντη Χριστουγεννιάτικα διηγήματα (Παιδική Σκηνή) 2008
  45. Ένας εχθρός του λαού, Ίψεν (Διασκευή) 2009
  46. Κι όμως τα ίχνη δεν έσβησαν ακόμη, Γεωργίας Δάλκου, ( ντοκιμαντέρ σε συνδυασμό με θεατρική δράση, με θέμα τα γεγονότα και τους χώρους που σχετίζονται με την Άλωση της Τριπολιτσάς) 2009
  47. «Συνεργείον ονείρων ‘Το Αυγουστιάτικο φεγγάρι’», Γεωργίας Δάλκου, (μουσικο-θεατρική παράσταση, σε συνεργασία με την Ορχήστρα «Εν χορδαίς» και τον «Ορφέα» Τρίπολης) 2009
  48. Χριστουγεννιάτικη ιστορία, Καρόλου Ντίκενς (Παιδική Σκηνή) 2010
  49. Ποιος σκότωσε τον William?, Λίλιαν Δημητρακοπούλου 2010
  50. Δεν μπορώ μανούλα μ’ που δεν μπορείς, Γεωργίας Δάλκου, επιθεώρηση 2010
  51. Ο μικρός πρίγκηπας, Αντουάν ντε Σαίντ-Εξυπερύ 2011
  52. Ο Πλούτος, Αριστοφάνους 2011
  53. Ένα δειλινό στον Ορχομενό, Γεωργίας Δάλκου (Δρώμενο στο αρχαίο θέατρο του Ορχομενού) 2011
  54. Ψηφίδες του ’21- ψηφίδες του σημερινού προσώπου μας, Γεωργίας Δάλκου (χρονικό, με τη μορφή ντοκιμαντέρ) 2011
  55. Ο Επιθεωρητής, Νικολάι Γκόγκολ (διασκευή) 2012
  56. Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Σαίξπηρ (διασκευή) 2012
  57. Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας, Φρίντιχ Ντύρρενματ (διασκευή) 2013
  58. Λόγου χάριν… (δραματοποίηση, από την Γεωργία Δάλκου, των λογοτεχνικών κειμένων: «Φασουλή και Περικλέτου διάλογοι» του Γεωργίου Σουρή, «Τροχαία περίπτωση» και «Το συμβούλιο» του Μάριου Χάκκα, «Το ψοφίμι» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Το παράπονον του νεκροθάπτου» του Εμμανουήλ Ροΐδη και «Η διαθήκη του καθηγητή» του Δημήτρη Χατζή) 2014
  59. Παρά δέκα τεσσαράκοντα, Γεωργίας Δάλκου, (αφιέρωμα και αναδρομή στα 30 χρόνια της Ομάδας) 2014
  60. Οι ηλίθιοι, Νηλ Σάιμον (διασκευή, από την Γεωργία Δάλκου) 2015
  61. Η σπασμένη στάμνα, Χάινριχ Φον Κλάιστ 2016
  62. Φαρενάιτ 451 (Δραματοποίηση μυθιστορήματος του Ρέυ Μπράντμπερυ, από την Γεωργία Δάλκου) 2016
  63. «Πάει ο παλιός ο χρόνος, νέος έφτασε συγχρόνως» Γεωργίας Δάλκου, (θεατρική υποδοχή στο νεοεισερχόμενο έτος 2016) 2016
  64. Έϊ, εσείς οι απ’ έξω. Ουίλλιαμ Σαρογιάν (μονόπρακτο) 2016
  65. Οδυσσέα γύρισε σπίτι, Ιάκωβου Καμπανέλλη  2017
  66. «Στην Αρκαδία, μια φορά…», Γεωργίας Δάλκου 2017
  67. «Γυάλινος κόσμος» Τένεσι Ουίλιαμς 2018
  68. «Ο δικός μας Καρυωτάκης» (εκδήλωση επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από τον θάνατό του, σε κείμενα Γεωργίας Δάλκου) 2018
  69. «Το διπλό παιχνίδι» Ρομπέρ Τομά  2018
  70. «Δίχως τζάκι –παραγώνι θα σας πούμε μια ιστορία…» (αφήγηση και δραματοποίηση αρκαδικών παραδόσεων, σε κείμενα Γεωργίας Δάλκου) 2018
  71. «Γαμβρός άνευ νύμφης εις τριπλούν» ( «Ο μνηστήρ της Αρχοντούλας» Αλ. Ρίζου Ραγκαβή, «Λεπρέντης» Μ. Χουρμούζη – αποσπάσματα, «Η Βεγγέρα» Η. Καπετανάκη)  2019
  72. «Βαριέμαι» Ρικάρντο Ταλεσνίκ 2021
  73. Η ανεκτίμητη και «αδοξολόγητη» συνεισφορά στον Αγώνα της ελευθερίας τριών Τριπολιτσιωτών: των αδελφών Σέκερη (εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σε κείμενα Γεωργίας Δάλκου) 2021

 

ΒΙΝΤΕΟ

« Όλες οι Εκδηλώσεις



ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ

Ακτή Δυμαίων 84
Πάτρα 263 33
Τηλ.: 2610 361750 και 2610 390910
Email:

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ